marcin_lublin 05.03.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 hej,rozmawialem z architektem i powiedzial ze garaz mozna powiekszyc/poszerzyc bez zmian w projekcie do ok 40cm... czy to prawda nie wiem bo rozeznania nie robilem ale chetnie bym poszerzyl. projekt kupiony (obecnie geodeta dziala) jak cos ustale dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 05.03.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Mnie bardziej chodziło o długość, bo przypuszczam, że szerokość to standardowe 3,30 (?) Skłaniałbym się do poszerzenia go o 0,5 m na płn. płd jak już ktoś w tym wątku pisał i wtedy i garaż i kotłownia byłyby troszkę większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natjusia 06.03.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 My będziemy chcieli poszerzać i wydłużać. Architektka na podstawie rzutów ze strony pracowni Domplan, stwierdziła ze nie będzie problemu z podniesieniem dachu nad częścią garażową i jednocześnie przesunięciem ściany zewnętrznej garażu, żeby go rozszerzyć. Póki co projekt kupiony, ale sami staramy się pomyśleć nad ewentualnymi zmianami, zanim oddamy do przerobienia w fachowe ręce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martuśka23 06.03.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam.Garaż w projekcie ma wielkość 306x552 a kotłownia 306x202, my poszerzyliśmy sobie i jedno i drugie i w ten sposób garaż ma ponad 20m a kotłownia ponad 7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.03.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam. Garaż w projekcie ma wielkość 306x552 a kotłownia 306x202, my poszerzyliśmy sobie i jedno i drugie i w ten sposób garaż ma ponad 20m a kotłownia ponad 7m. Poszerzyliście, czyli zakładam zwiększyliście szerokość elewacji frontowej? U nas taki numer nie przejdzie, bo jakiś mądry człek dał zapis w MPZP, że od frontu nie może być więcej niż 12 m. No i lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartewa 06.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Drodzy Noeliowicze Szukamy inspiracji w sprawie dachówki dla Noelki i ciekawi jesteśmy, jaki jest Wasz wybór w tej kwestii? My planujemy antracytową angobowaną lub czarną. Co do firmy, to już sami nie wiemy... Jedni chwalą Creatona, inni Koramica, a ostatnio w hurtowni gorąco zachęcali nas na zakup dachówki Tondacha. Kiedyś podobała nam się Alegra9 z Koramica, tylko czy nie będzie za duża na Noeliowy dach? Zgłupieliśmy już całkowicie... Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.03.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Ja z Kasieńką chcemy kolor tradycyjny taki jak mam w avatarze oraz na grafikach z Domplanu. Koramic L-15 czerwona angoba, nazywa się czerwona a wcale taka nie jest:) Nam się taka podoba, ogólnie cała elewacja będzie w ciepłych kolorach. Wybierajcie dachówki barwione w masie, jakaś chyba moda teraz jest na ciemne dachówki które po przecięciu są ceglaste i na dachu nie wygląda to fajnie, mam tak u sąsiadów i nie podoba mi się to. Ale moje po cięciu będą miały taki sam kolor jak szkliwo więc ja będę miał dach w jednym kolorze:D. A tak wyglądała nasza Noelka w sobotę. Alegra9 jest większa od mojej L15 więc myslę, że wielkość L15 będzie OK, bo kształt i fale są identyczne. Mieliśmy dylemat czy Alegra9 czy L15 i właśnie ze względu na rozmiar wybraliśmy L15. Taką ma sąsiadka tylko w kolorze antracyt i na dachu jest dobrze Edytowane 6 Marca 2013 przez Kasieńka i Piotr dopiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martuśka23 07.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Poszerzyliście, czyli zakładam zwiększyliście szerokość elewacji frontowej? U nas taki numer nie przejdzie, bo jakiś mądry człek dał zapis w MPZP, że od frontu nie może być więcej niż 12 m. No i lipa Nasza działka nie jest zbyt szeroka i garaż z kotłownią poszerzyliśmy na maxa do szerokości działki, projektant bez problemu nam to zrobił za niewielkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multan84 14.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Planujemy z Żoną i planujemy. Wczoraj wpadła nam w oczy Noelia. Wpadła i się spodobała. Jest tylko jeden haczyk. Potrzebujemy sporej kotłowni (paliwo stałe). I jak z garażem, bo mnie się wydaje dość mały, a mam sporego blaszaka Witam wszystkim. Razem z mężem kupiliśmu projekt Noelii w odbiciu lustrzanym. Niestety budowę musimy odłożyć więc, pytanie do wszystkich zainteresowanych budową tego cudownego domku. Mam 4 nienaruszone egzemplarze projektu wraz z dziennikiem budowy oraz zgodą na poszerzenie garażu do odstąpienia. Zainteresowanych proszę o kontakt na adres mailowy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 24.03.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tak wyglądała sobie Noelcia w sobotę czekamy na dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 25.03.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 hej, mozecie napisac z jakich materialow budowaliscie sciany? obecnie nasz projekt jest wyceniany przez budowlancow ale co ekipa to inna teoria obecnie sklaniamy sie do ytonga lub solbetu 24-30cm + styropian 15-20cm. fotki super mam nadzieje ze nasza we wrzesniu - pazdzierniku tez tak bedzie wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.03.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nasza miała tak wyglądać do końca zeszłego roku, ale wykonawca się opóźniał a nam też się nie spieszy więc go nie poganiamy:)Budujemy z solbetu 24 odmiany 600 (w projekcie jest ytong odmiany 400 a tylko filarki przy oknach z odmiany 600), jest większy od ytonga na wysokości chyba 4cm, na to ocieplenie prawdopodobnie styro 20cm lub do przemyślenia wełna też 20cm. Ekipy mają swoje "ulubione" materiały, to chyba zależy od rabatów jakie mają w hurtowniach i szybkości murowania. Ja chciałem beton komórkowy, a moj wykonawca dodatkowo jest przedstawicielem solbetu więc niejako z urzędu mam solbet, ale mi to pasuje. Zdecydowałem się na odmianę 600 mimo, że w projekcie jest 400 ze względu na to, że 600 jest bardziej twardy i będzie mniej problemów np.z wieszaniem szafek;), chociaż to sugestia wykonawcy aby na całości zastosować 600, jemu pewnie łatwiej bo nie musi myśleć gdzie w/g projektu jaki wmurować tylko jedzie po całości tym samym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 26.03.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 a jak rozwiazujecie ogrzewanie? u nas na dole bedzie podlogowka a na gorze kaloryfery. zdaniem architekta nalezy dodac jeszcze jakis kaloryfer na dole gdyz szybciej sie nagrzewa niz podloga ale nie wiem czy to dobry pomysl. zawsze mozna zaprogramowac (obecnie tak mamy) prace kotla i temperature jaka ma trzymac w mieszkaniu co do minuty. myslimy gdzie powiesic kociol gazowy poniewaz zaprojektowana kotlownia nie jest dla nas dobrym miejscem z racji tego ze to drugi koniec domu i straty wody beda duze. z drugiej strony chce zrobic instalacje tak aby w przyszlosci np. przepiac sie bez problemu na jakis inny opal. ewentualnie w kotlowni powiesimy kociol a w spizarce bedzie zasobnik na ok 200l. nasz projekt to Noelia 2m (w lustrze) ale to znaczenia akurat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek W. 26.03.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam wszystkich NOELIOWICZÓW . U nas zima nie odpuszcza, nic nie można robić więc siedzę i oglądam jak inni-,, Kasieńka i Piotr" pienie budują Pozwolenie na budowę jest, materiał zamówiony SOLBET 24x24x59 klasa gęstości do ustalenia przy odbiorze. Planuję dać na ściny zewnętrzne bloczek o mniejszej gęstości=cieplejszy + 15 cm styropian zaś na ściany wewnętrzne jak najbardziej gęsty=nośny. W związku z tym, WIELKA prośba do ,,Kasieńka i Piotr". Ile bloczków zużyliście na swoją Noelkę? Ile betonu poszło na fundamenty? oraz ile trzeba kupić drutu? Pytam ponieważ są spore rozbieżności w wyliczeniach między składem materiałów a wykonawcą. Wasza inwestycja jest na takim etapie że te sprawy są już wiadome a nam zaczynającym dopiero budowę będą pomocne. Piotrze gratuluję dobrego wykonawcy- widać to po szczegółach na zdjęciach.Aniu, nasz układ z wycieczką jest nadal aktualny. Pozdrawiam Wszystkich i aby do WIOSNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 27.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 marcin_lublin Do CO chyba zrobimy wodną podłogówkę zasilaną kotłem elektrycznym Kospel, albo jak kasa pozwoli PC. Gazu nie chcemy raz, że jest trochę daleko od działki, dwa świadomie gazu w domu nie chcemy. Spiżarnię zlikwidowaliśmy i podzieliliśmy metraż trochę do kuchni i trochę do łazienki. Mirek W. Kiedyś sobie liczyłem ilości m2 ścian i wyszło mi około 185m2 bloczków 24cm i około 84m2 bloczków 12cm na działówki. Raczej te ilości się zgadzają, bo widzę ile fakturuje mi mój wykonawca i ile zwoził na budowę, wziąłem wykonawcę na SSO z robocizną i z materiałem, ja nie mam czasu jeździć po hurtowniach i pilnować dostaw. A to dla wszystkich:rolleyes: Ładnie muruje. Za mury i strop wziął 22 tysi brutto, a za dach 102 zł za m2 włącznie ze wszelkimi obróbkami i nabitką i orynnowaniem. Tanio nie jest ale jest solidny i wiele moich zachcianek i zmian robi nam bezpłatnie, doradził nam zmianę usytuowania kominka z czego jesteśmy więcej niż bardzo zadowoleni. Ilości betonu i stali nie podam Ci, bo mam płytę fundamentową a nie tradycyjne fundamenty. Kominek mamy tutaj A tak wygląda kawałek naszej nabitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 28.03.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 hej, 22 tys brutto to nie jest duzo przynajmniej w moich okolicach... co do ceny dachu to 90-120zl/m2 to raczej standard u mnie. w sumie jak jestescie zadowoleni z roboty to i tak jest bezcenne wyszlo mi ok 1550szt. (liczac 8,33szt./m2) bloczkow na sciany nosne wiec dzisiaj pojade do kilku skladow zapytam co i jak cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 28.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam wszystkich, ja dziś odebrałam książkę pomiarów i jest różnica w tym co wy podajecie a ja mam pustak pormur 250x338x220 szt.2711,pustak pormur 440x120x220 1212 szt. z 25-stki 208,610m2 z 12-stki 121,230m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 28.03.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Anku66 moze to roznica w wymiarach? ytong standardowo ma: Długość 599 mmWysokość 199 mmSzerokość 240 mmZuzycie 8,33 szt/m2Liczba elem. na palecie 48 szt.Orientacyjna masa palety 1084 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 29.03.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam wszystkich, ja dziś odebrałam książkę pomiarów i jest różnica w tym co wy podajecie a ja mam pustak pormur 250x338x220 szt.2711,pustak pormur 440x120x220 1212 szt. z 25-stki 208,610m2 z 12-stki 121,230m2 Może masz jakąś inną Noelkę-większą A co to za "książka pomiarów" o której piszesz? Może powiększałaś znacznie ściankę kolankową i stąd taka różnica? Z działówkami grubości 12cm to się zgodzę, że wyszło Ci więcej, bo my zlikwidowaliśmy trochę ścianek, alepozostałe jak liczyłem to nie uwzględniałem wieńców więc po ich uwzględnieniu powinno mi wyjść jeszcze mniej m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 30.03.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Książka pomiarów to jest spis materiałów potrzebny do budowy(zwany kosztorysem) a ścianke kolankową mamy 72 cm, chcieliśmy poszerzyć dom o .5 m ale nic z tego to samo co w przypadku Bazyl3 w MPZP, że od frontu nie może być więcej niż 12 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts