Mirek W. 02.04.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 anku66 jeśli masz stałą linię zabudowy to od frontu nie da rady poszerzyć , na boki bez problemu. Piotrze, sprawa ilości materiału załatwiona- policzone m2x 7bloczków i gotowe (przydały się zięcia z Waszej budowy) Jestem ciekaw jak rozwiązałeś rozkład pomieszczeń na poddaszu z tak umieszczonym kominkiem, choć taka lokalizacja kominka jest ciekawym rozwiązaniem.POZDRAWIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 02.04.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 hej u nas linia zabudowy byla ustalona przez warunki zabudowy na 15m... zlozylismy prosbe o zmniejszenie o 3m do 12 i po tygodniu byla zgoda z gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 02.04.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 czy zaczyna ktos budowac Noelie 2M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 02.04.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jestem ciekaw jak rozwiązałeś rozkład pomieszczeń na poddaszu z tak umieszczonym kominkiem, choć taka lokalizacja kominka jest ciekawym rozwiązaniem.POZDRAWIM Jak będę już miał działówki na górze to wkleję zdjęcia. Sypialnię 2/3 i 2/4 połączyliśmy w jedno pomieszczenie, drzwi bliżej schodów są zlikwidowane i w rejonie tychże drzwi wypadł komin. Kasieńka ma pomysła na działówkę od strony schodów z wykorzystaniem komina, więc jak już będą wymurowane to się pochwalę Narazie wykonawca nic nie muruje, bo....... "zimą się nie muruje" mówi do mnie i ja go popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr 128 04.04.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam wszystkich NoelkowiczówWłaśnie zaczęliśmy z żoną budowę Noelii.Dzisiaj fachowcy wykopali fundamenty i położyli zbrojenie.Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie. Według projektu ogólnego w kuchni i łazience widoczny jest komin a w fundamentach go nie widać. Powiedzcie co jest grane. U mnie też fachowcy nie zrobili fundamentu pod komin w kuchni. pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 04.04.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 wow... u nas na dzialce metr sniegu gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 05.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam wszystkich Noelkowiczów Właśnie zaczęliśmy z żoną budowę Noelii. Dzisiaj fachowcy wykopali fundamenty i położyli zbrojenie. Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie. Według projektu ogólnego w kuchni i łazience widoczny jest komin a w fundamentach go nie widać. Powiedzcie co jest grane. U mnie też fachowcy nie zrobili fundamentu pod komin w kuchni. pozdrawiam Piotrek Witaj To chyba druga Noelka w zachodniopomorskiem:) Ja nie mam kanałów wentylacyjnych i komina w pom. technicznym został tylko komin dla kominka w salonie a i to zmienił miejsce, ale myślę, że te kanały wentylacyjne nie są budowane od posadzki parteru lecz stoją na stropie, ew. przebijają strop i kończą się pod stropem, inaczej miałbyś komin w świetle okna w łazience na dole, a na rzucie parteru nie widać przekroju komina. Zwróć uwagę na uwagę na rzucie parteru "kanały w łazience 1/6 ukryte nad sufitem podwieszonym" czyli ten "komin" wentylacyjnym kończy się pod stropem i jest przykryty sufitem. Tak ja to rozumiem, ale zapytaj kierbuda powinien Ci to wytłumaczyć jako budowlaniec. Pozdrawiam Noeliowego ziomka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr 128 06.04.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Rozmawiałem z projektantką o tym kominie w kuchni i potwierdziła, że są to kanały wentylacyjne zaczynające się od stropu.Dzięki Piotrze za informacje.Ławy już zalane jak będzie pogoda to od poniedziałku bloczki fundamentowe. pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 06.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 z ciekawosci i ja zapytalem swojego architekta i powiedzial ze moza zamiast wstawiac komin zainstalowac specjalny system z rury. ograniczy to koszta a efekt te sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 07.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich, pytanie do osób budujących tradycyjnie fundamenty interesuje mnie ile wam poszło stali na zbrojenie noelki i ile dysperbitu bo mi coś nie pasuje powiem tylko że bloczki składają się z 8 warstw,styropianu poszło mi 60m2 znaczy za tyle zapłaciłam Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez anku66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartewa 09.04.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam, Ja poszerzyłem garaż o 90 cm i stali wg faktury poszło mi: "12" - 0,287 tony, "6" (walcówka) - 0,087 tony, drut wiązałkowy 11 kg. Co do dysperbitu to zależy ile pokazuje instrukcja u mnie +- 1 kg na m2, więc u Ciebie poszłoby około 6 wiaderek 20 kg pod warunkiem, że smarowałeś 1 warstwę i z dwóch stron. W sprawie dysperbitu jestem teoretykiem bo samrowanie będzie za pare dni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 09.04.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Przygotowanie do zasypki Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez anku66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 13.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich Mam pytanko umnie zaczyna się budowa z początkiem maja, będziemy budować z porothermu winerbergera 25P+W - czy ktoś przeliczał z Was zapotrzebowanie? lub m2 ścian zewnętrznych i wewnetrznychze zmian głównych to garaż poszerzony o 1m i ścianka kolankowa podniesiona o 1 warstwępozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 14.04.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich Mam pytanko umnie zaczyna się budowa z początkiem maja, będziemy budować z porothermu winerbergera 25P+W - czy ktoś przeliczał z Was zapotrzebowanie? lub m2 ścian zewnętrznych i wewnetrznych ze zmian głównych to garaż poszerzony o 1m i ścianka kolankowa podniesiona o 1 warstwę pozdrowienia W poscie #198 napisałem ile m2 ścian u siebie wyliczyłem, kolankową też podnosiłem o 1 warstwę. Przeczytaj wątek od początku, może jest coś napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 14.04.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 A teraz się trochę pochwalę W piątek "to" przyjechało na działkę. Blachy, rynny, obróbki, wróblówki i inne pier...y są "schowane" w blaszaku. Od jutra ma być ciepło i sucho:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 15.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 A teraz się trochę pochwalę W piątek "to" przyjechało na działkę. [ATTACH=CONFIG]183748[/ATTACH] Blachy, rynny, obróbki, wróblówki i inne pier...y są "schowane" w blaszaku. Od jutra ma być ciepło i sucho:) to bedzie chyba pierwsza Noelka wykończona Kasieńka I Piotr, dzięki czyli te wyliczenia m2 fizycznie u Was sie pokryły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 15.04.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Piotrze, czy nie masz wrażenia, że w pokojach na górze jest zbyt ciemno? Nie ma potrzeby dodawać okna dachowego? Gratuluję takiego stanu, ach u nas niestety marazm i zwątpienie, nie dostaliśmy kredytu przez bład doradcy a grrr i teraz musimy kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 15.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 to bedzie chyba pierwsza Noelka wykończona Kasieńka I Piotr, dzięki czyli te wyliczenia m2 fizycznie u Was sie pokryły Tak tak będzie wykończona - kiedyś Takie m2 podałem mojemu wykonawcy i chyba to by się zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 15.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Piotrze, czy nie masz wrażenia, że w pokojach na górze jest zbyt ciemno? Nie ma potrzeby dodawać okna dachowego? Gratuluję takiego stanu, ach u nas niestety marazm i zwątpienie, nie dostaliśmy kredytu przez bład doradcy a grrr i teraz musimy kombinować. Tak jest na górze przy zielonej membranie i szarych ścianach. Kiedyś liczyłem powierzchnię okien do powierzchni podłogi w/g normy której nie pamiętam teraz, ale wyszło mi, że okna spełniają warunek z nawiązką. Z dachowych zrezygnowaliśmy świadomie (nie podobają się nam) i w to miejsce zostało zaprojektowane okno 150cmX150cm w pomieszczeniu nad garażem w ścianie szczytowej, o tu tu będzie jedno pomieszczenie 2/6 połączone z 2/7 Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr 128 17.04.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam wszystkichPiotr i Kasieńka mam do Was pytanie jako do osób najbardziej zaawansowanych w budowie.Temat to rura doprowadzająca powietrze do kominka. U mnie wczoraj ,,fachowcy" wylewali chudziaka pod posadzkę. Jak się zapytałem, czy w fundamentach zostawili rurę napowietrzającą uzyskałem odpowiedź, że nie zostawili ponieważ tak jak oni budują rura pojawia się dopiero przy styropianie pod posadzkę.Jak Wy macie rozwiązaną to kwestię i czy na pewno da się to jeszcze zrobić? pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts