Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

anku66 jeśli masz stałą linię zabudowy to od frontu nie da rady poszerzyć , na boki bez problemu. Piotrze, sprawa ilości materiału załatwiona- policzone m2x 7bloczków i gotowe (przydały się zięcia z Waszej budowy) Jestem ciekaw jak rozwiązałeś rozkład pomieszczeń na poddaszu z tak umieszczonym kominkiem, choć taka lokalizacja kominka jest ciekawym rozwiązaniem.POZDRAWIM

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem ciekaw jak rozwiązałeś rozkład pomieszczeń na poddaszu z tak umieszczonym kominkiem, choć taka lokalizacja kominka jest ciekawym rozwiązaniem.POZDRAWIM

Jak będę już miał działówki na górze to wkleję zdjęcia. Sypialnię 2/3 i 2/4 połączyliśmy w jedno pomieszczenie, drzwi bliżej schodów są zlikwidowane i w rejonie tychże drzwi wypadł komin. Kasieńka ma pomysła na działówkę od strony schodów z wykorzystaniem komina, więc jak już będą wymurowane to się pochwalę:D Narazie wykonawca nic nie muruje, bo....... "zimą się nie muruje" mówi do mnie i ja go popieram.

Witam wszystkich Noelkowiczów

Właśnie zaczęliśmy z żoną budowę Noelii.

Dzisiaj fachowcy wykopali fundamenty i położyli zbrojenie.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie. Według projektu ogólnego w kuchni i łazience widoczny jest komin a w fundamentach go nie widać. Powiedzcie co jest grane. U mnie też fachowcy nie zrobili fundamentu pod komin w kuchni.

pozdrawiam

Piotrek

Witam wszystkich Noelkowiczów

Właśnie zaczęliśmy z żoną budowę Noelii.

Dzisiaj fachowcy wykopali fundamenty i położyli zbrojenie.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie. Według projektu ogólnego w kuchni i łazience widoczny jest komin a w fundamentach go nie widać. Powiedzcie co jest grane. U mnie też fachowcy nie zrobili fundamentu pod komin w kuchni.

pozdrawiam

Piotrek

Witaj

To chyba druga Noelka w zachodniopomorskiem:)

Ja nie mam kanałów wentylacyjnych i komina w pom. technicznym został tylko komin dla kominka w salonie a i to zmienił miejsce, ale myślę, że te kanały wentylacyjne nie są budowane od posadzki parteru lecz stoją na stropie, ew. przebijają strop i kończą się pod stropem, inaczej miałbyś komin w świetle okna w łazience na dole, a na rzucie parteru nie widać przekroju komina. Zwróć uwagę na uwagę:D na rzucie parteru "kanały w łazience 1/6 ukryte nad sufitem podwieszonym" czyli ten "komin" wentylacyjnym kończy się pod stropem i jest przykryty sufitem. Tak ja to rozumiem, ale zapytaj kierbuda powinien Ci to wytłumaczyć jako budowlaniec.

Pozdrawiam Noeliowego ziomka:D

Witam wszystkich,

pytanie do osób budujących tradycyjnie fundamenty interesuje mnie ile wam poszło stali

na zbrojenie noelki i ile dysperbitu bo mi coś nie pasuje :(

powiem tylko że bloczki składają się z 8 warstw,styropianu poszło mi 60m2

znaczy za tyle zapłaciłam :(

Edytowane przez anku66

Witam,

Ja poszerzyłem garaż o 90 cm i stali wg faktury :) poszło mi: "12" - 0,287 tony, "6" (walcówka) - 0,087 tony, drut wiązałkowy 11 kg. Co do dysperbitu to zależy ile pokazuje instrukcja u mnie +- 1 kg na m2, więc u Ciebie poszłoby około 6 wiaderek 20 kg pod warunkiem, że smarowałeś 1 warstwę i z dwóch stron. W sprawie dysperbitu jestem teoretykiem bo samrowanie będzie za pare dni :)

Pozdrawiam

Witam

Wszystkich

Mam pytanko umnie zaczyna się budowa z początkiem maja, będziemy budować z porothermu winerbergera 25P+W - czy ktoś przeliczał z Was zapotrzebowanie? lub m2 ścian zewnętrznych i wewnetrznych

ze zmian głównych to garaż poszerzony o 1m i ścianka kolankowa podniesiona o 1 warstwę

pozdrowienia

Witam

Wszystkich

Mam pytanko umnie zaczyna się budowa z początkiem maja, będziemy budować z porothermu winerbergera 25P+W - czy ktoś przeliczał z Was zapotrzebowanie? lub m2 ścian zewnętrznych i wewnetrznych

ze zmian głównych to garaż poszerzony o 1m i ścianka kolankowa podniesiona o 1 warstwę

pozdrowienia

W poscie #198 napisałem ile m2 ścian u siebie wyliczyłem, kolankową też podnosiłem o 1 warstwę. Przeczytaj wątek od początku, może jest coś napisane.

A teraz się trochę pochwalę:D

W piątek "to" przyjechało na działkę.

[ATTACH=CONFIG]183748[/ATTACH]

Blachy, rynny, obróbki, wróblówki i inne pier...y są "schowane" w blaszaku. Od jutra ma być ciepło i sucho:)

to bedzie chyba pierwsza Noelka wykończona

Kasieńka I Piotr, dzięki czyli te wyliczenia m2 fizycznie u Was sie pokryły

Piotrze, czy nie masz wrażenia, że w pokojach na górze jest zbyt ciemno? Nie ma potrzeby dodawać okna dachowego? Gratuluję takiego stanu, ach u nas niestety marazm i zwątpienie, nie dostaliśmy kredytu przez bład doradcy a grrr i teraz musimy kombinować.

Tak jest na górze przy zielonej membranie i szarych ścianach.

SAM_2126 - Kopia.jpgSAM_2130 - Kopia.jpgSAM_2133 - Kopia.jpg

Kiedyś liczyłem powierzchnię okien do powierzchni podłogi w/g normy której nie pamiętam teraz, ale wyszło mi, że okna spełniają warunek z nawiązką. Z dachowych zrezygnowaliśmy świadomie (nie podobają się nam) i w to miejsce zostało zaprojektowane okno 150cmX150cm w pomieszczeniu nad garażem w ścianie szczytowej, o tu

SAM_2123 - Kopia.jpg

tu będzie jedno pomieszczenie 2/6 połączone z 2/7

SAM_2126 - Kopia.jpg

SAM_2130 - Kopia.jpg

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Witam wszystkich

Piotr i Kasieńka mam do Was pytanie jako do osób najbardziej zaawansowanych w budowie.

Temat to rura doprowadzająca powietrze do kominka. U mnie wczoraj ,,fachowcy" wylewali chudziaka pod posadzkę. Jak się zapytałem, czy w fundamentach zostawili rurę napowietrzającą uzyskałem odpowiedź, że nie zostawili ponieważ tak jak oni budują rura pojawia się dopiero przy styropianie pod posadzkę.

Jak Wy macie rozwiązaną to kwestię i czy na pewno da się to jeszcze zrobić?

pozdrawiam

Piotrek