wikikuba 06.05.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam, mam pytanie odnośnie stolarki okiennej. Czy ktoś z Was wie jaki jest kolor tej stolarki w oryginalnym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 06.05.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Wikikuba w projekcie jest informacja - kolor jasne drewno więc nie za precyzyjna marcin_lublin jakie to okno będziecie mieli tzn dłuższe szersze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 06.05.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 dluzsze x2 i lekko szersze. w spizarce okna nie bedzie wiec troche miejsca jest. obecnie mamy w lazience okno i innej opcji nie widze. to byl jeden z argumentów gdy szukalismy projektu a jak rozwiazujesz odplyw z garazu? troche zapomnialem o tym a ciekawy jestem mamy dwa samochody wiec w zimie mozemy miec problem z woda w garazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikikuba 06.05.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Marcin_lublin, najprościej wtopić w posadzkę taki odpływ wzdłuż bramy garażowej i połączyć to razem z odpływem rynny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 06.05.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 polaczyc z czyms takim? foto z googla a pozniej do kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikikuba 06.05.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nie wiem czy będziesz miał "zakończenia rynien na wierzchu", my na pewno podłączymy je do kanalizacji (tak jak na foto które pokazałeś). I ten odpływ z garażu także do tej żółtej rury ze zdjęcia. Chyba dobre rozwiązanie, bo później zimą może marznąć woda z rynny która będzie na zewnątrz a nie w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 06.05.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Na zdjeciu jest chyba lekkie przegiecie czyli połaczenie drenażu z kanalizacja deszczową... raczej te dwie sprawy się ze soba nie łaczy (mozna drenaż odwodnić do studni kd ale żeby pompować wodę z rur spustowych do drena? Ja planuje chyba jednak liniówkę w srodku garażu pomiędzy samochodami z małym spadkiem do niej a następnie odprowadzenie do studzienki kd koło domu (mam możliwość podpiecia się do kanalizacji deszczowej) studzienka bedzie zbierać wodę z rur spustowych z runien od strony wjazdu do garażu. Taki mam plan ale jeszcze zweryfikuje to u branżysty czyli projektanta wod - kan. Też mam 2 samochody do schowania zima w garazu więc boję się, że jak zbirą oba trochę sniegu i syfu z drogi to garaz bedzie zalany... poza tym dam chyba podłogówkw w garazu (tak, żeby lekko złamać temp zimą) i to pozwoli się botu pośniegowemu zamienić w jakaś tam wodę i następnie pozwoli na odpłynięcie do deszczówki (pasowałoby mały separatorek zapodać, ale moze z tej studni przed budynkiem zrobię separator) To taki moje luźne przemyślenia ale jak bedzie to jeszcze wyjdzie po rozmowach z fachowcami ja z innej branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikikuba 06.05.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Mój ojciec dodatkowo ma do takiej kratki odpływowej w garażu prostopadle wykute w posadzce takie rowki pod kołami auta żeby woda z auta ściekała do tych rowków a rowkami do tej kratki, jeśli jesteś zainteresowany tematem to mogę zrobić zdjęcie jak to u niego wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikikuba 06.05.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja z rodziny samych hydraulików i jakby widzieli co ja napisałam o podłączeniu deszczówki do kanalizacji to by mnie chyba wygonili. Zapytałam u źródła i już wiem że nie wolno tak zrobić gdyż jedyne co można dostać to karę. Dobry pomysł to np. pod rynną zrobić kratkę a w ziemię wkopać zbiornik 1000l. i podlewać trawę deszczówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 06.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Generalnie taka woda z garażu jest zanieczyszczona i powinna być przynajmniej przez osadnik puszczona. Jest opcja kanalizacji sanitarnej ale wtedy dochodza sprawy syfonów i przykrego zapachu po jego np wyschnieciu... Generalnie jak już to tylko zapodam do deszczówki przez separator jakiś mały własnej roboty cos ala kratka ściekowa na parkingu (to ta sama kategoria brudów) Ale mysle, że o garażach i odpływach starczy. czekam na fotki i relację z już trwających budów. może ktoś z Noeli 2M się pochwali jakimiś fotkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 06.05.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 anku66 pytałem swojego wykonawcę o koszt stropu, ale też nie potrafił mi odpowiedzieć ile kosztował. Przypominam, że mamy 06.05 2013 i wg dziennika robisz dzisiaj strop:) Moja Noelka jeszcze nie skończona a już ma lokatorów. Jak zdążą przed zrobieniem ocieplenia i elewacji to niech się rozmnażają[ATTACH=CONFIG]187583[/ATTACH] No i to już norma znów opóźninie ,powód nie dowieźli stropu do hurtowni możliwe że wtorek lub środa a wycene mam na 5126 zł myślę że to nie jest źle o ile nie będzie jakiś niespodzianek np. zapomieli czegoś tam policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 07.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No i to już norma znów opóźninie........ Moja Noelka miała mieć SSZ przed zimą, mamy już maj a dach jeszcze nie skończony i brak działówek, dostał czas do 24 maja na skończenie dachu i wymurowanie działówek. Obiecał, że skończy. To jest koszt całego materiału na strop, brutto czy netto, ale chyba bez stali i betonu? Nawet jak za same belki i gary (pustaki stropowe) jak mówi mój wykonawca to dobra cena. A jak z szalunkami i stemplami, ekipa ma je w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 07.05.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Moja Noelka miała mieć SSZ przed zimą, mamy już maj a dach jeszcze nie skończony i brak działówek, dostał czas do 24 maja na skończenie dachu i wymurowanie działówek. Obiecał, że skończy. To jest koszt całego materiału na strop brutto czy netto, ale chyba bez stali i betonu? Nawet jak za same belki i gary (pustaki stropowe) jak mówi mój wykonawca to dobra cena. A jak z szalunkami i stemplami, ekipa ma je w cenie? Koszt brutto oczywiście że bez stali i betonu (belki i pustaki) co do stempli to musimy wypożyczyć ponoć 0.30 od sztuki za dzień mają być około 26 dni czyli około 600 zł tak mi powiedział wykonawca a co do szalunku to nie mam pojęcia ale jutro się dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 08.05.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 jezeli masz czas i mozliwosc to poszujaj stempli uzywanych. u mnie cena nowych za szt. to ok 10zl ale jest duzo ogloszen o sprzedazy uzywanych z innych inwestycji. uzywane chodza ok 50% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 08.05.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Myślałam długo nad stropem i w końcu będziemy robić z płyt żerańskich - mamy fabrykę 6 km od domu, więc rzut beretem. Zawaliłam temat podczas adaptacji, że nie zleciłam projektu monolitu, zamiast Terivy. Już chciałam robić terivę, ale ścianki g-k na poddaszu to nie dla mnie (za mało tłumią hałas), dlatego padło na płyty. I dzięki temu będe mogła ścianki stawiać z czego chcę, gdzie chcę i to praktycznie zaraz po montazu płyt. A stemple faktycznie warto kupić używane - za używki 4-6 zł/sztuka spokojnie można nabyć. Nawet na tablicy czy innych lokalnych portalach warto poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 08.05.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ahya przy terivie tylko karton-gips wchodzi w gre? nastawialem sie raczej na pustak 12cm z tych samych wzgledow akustycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 08.05.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Teriva to niestety problem ze ściankami działowymi, wiec ja zapobiegliwie lany strop robię. Koszty porownywalne w miarę a mozliwosć zmian na poddaszu ścianek działowych pełna jak i materiał z których sie je buduje.W terivie można miejscowo chyba wzmocnic i postawić ścianki ale przy ew. zmianie koncepcji po wylaniu stropu nic się nie da zrobic tzn można GK i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 08.05.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 jezeli chodzi o lany strop to wycena u mnie byla duzo wieksza niz teriva. myslalem tylko ze teriva pustaka 12-tke wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 08.05.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ahya przy terivie tylko karton-gips wchodzi w gre? nastawialem sie raczej na pustak 12cm z tych samych wzgledow akustycznych. Normalnie przy terivie można działówki z bk 12 (mój brat tak ma), ale nie wiem czy w Noelii był liczony tak strop i wzmocnienia. Dlatego nie ryzykuję i zmieniam na płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 08.05.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Normalnie przy terivie można działówki z bk 12 (mój brat tak ma), ale nie wiem czy w Noelii był liczony tak strop i wzmocnienia. Dlatego nie ryzykuję i zmieniam na płyty. Dzięki Ahya uspokoiłam się po twoim wpisie bo już się wystraszyłam ,że coś nie tak bo też chcemy działówki z 12 ale z tego co wiem mamy dodatkowe wzmocnienia i jakąś siatkę ale ja się na tym kompletnie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts