Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Kasieńka Piotr, mam pytanko w związku z Waszą nabitką, jak to jest rozwiązane jeśli chodzi o wyrównanie kontrłat?

krokwie mieliście heblowane i malowane były po założeniu wieźby?

A i jak to wychodzi cenowo, porównywalnie np. do podbitki? czy zancznie drożej :(

Podoba mi się takie rozwiązanie

Witam,

Kasieńka Piotr, mam pytanko w związku z Waszą nabitką, jak to jest rozwiązane jeśli chodzi o wyrównanie kontrłat?

krokwie mieliście heblowane i malowane były po założeniu wieźby?

A i jak to wychodzi cenowo, porównywalnie np. do podbitki? czy zancznie drożej :(

Podoba mi się takie rozwiązanie

Witam

Dokładnie nie wiem jak są równane kontrłaty, wykonawca coś wspominał o listwach wyrównujących różnej grubości. On wykonawca w sensie, w większości robi nabitkę, chyba, że inwestor stanowczo chce podbitkę. Widziałem wcześniej na jego budowach właśnie nabitkę i spodobała mi się. Co do opłacalności to wydaje mi się, że jest taniej bo robi to jakby przy okazji więźby i taki był też jego argument. Więźba w całości jest czterostronnie strugana i fazowana, ale dodatkowo wykonawca dachu szlifował widoczną część więźby i malował lazurą na bazie wosku. Szlifował i malował na dole a drugie malowanie już na dachu po docinkach. Więźba tego rodzaju czyli strugana i fazowana w/g właściciela tartaku nie musi już być impregnowana przeciwogniowo i przeciw robactwu i grzybom, ale ja kupiłem impregnat i zleciłem impregnację, oczywiście impregnat bezbarwny na całość (jakoś nie widzi mi się zielony nawet na strychu). Jak się podoba to rób to co Ci się podoba:yes:

A oto jak powstawał moj dachSAM_1936.jpgSAM_2006.jpgSAM_2055.jpgSAM_2155.jpgSAM_2277.jpg

Edytowane przez Kasieńka i Piotr
literówka

Witam

Czy u kogoś jest już może użytkowana klatka schodowa? Chodzi mi głównie o informację, czy nie jest za wąsko. (jeszcze mogę zmienić na projekcie ew. szerokość schodów...

W poniedziałek będę robił schody drewniane i jak zrobię to Ci powiem czy szerokość jest OK, może nawet będą jakieś fotki:)

ANNO GONISZ MNIE?:mad:

Fajnie widzieć jak rośnie:D Przykryjesz domek przed zimą? Ja nie zdążyłem w zeszłym roku:(

Jak masz jeszcze chyba możliwość to szczyty zrób takSAM_2021.jpg u mnie styropian 20X20 cm,

poularna i niedroga metoda na uniknięcie mostka termicznego od połaci dachu do ściany szczytowej.

ANNO GONISZ MNIE?:mad:

Fajnie widzieć jak rośnie:D Przykryjesz domek przed zimą? Ja nie zdążyłem w zeszłym roku:(

Jak masz jeszcze chyba możliwość to szczyty zrób tak[ATTACH=CONFIG]191265[/ATTACH] u mnie styropian 20X20 cm,

poularna i niedroga metoda na uniknięcie mostka termicznego od połaci dachu do ściany szczytowej.

Piotrze a niby kiedy to musieliby zrobić? my budujemy na odleglość więc szczyty mogą być już zakończone.

Kasy zaczyna nam brakować więc nie wiem czy zadaszymy w tym roku.Po ukończeniu szczytu dajemy przerwe żeby obliczyć koszty jakie nam zostaną do zadaszenia :(

no i główkuje, moje przepuszczenia to:

12000 więźba

12000 dachówka

+ robocizna

pozostałych kosztów nie znam :(