Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piotrze a niby kiedy to musieliby zrobić? my budujemy na odleglość więc szczyty mogą być już zakończone.

Kasy zaczyna nam brakować więc nie wiem czy zadaszymy w tym roku.Po ukończeniu szczytu dajemy przerwe żeby obliczyć koszty jakie nam zostaną do zadaszenia :(

no i główkuje, moje przepuszczenia to:

12000 więźba

12000 dachówka

+ robocizna

pozostałych kosztów nie znam :(

Anku66,

jeśli chodzi o dachówkę to moim zdaniem koszty trochę skompe chyba że bez akcesori,

do tego okna dachowe, orynnowanie

a za materiał na wieźbę to trochę sporo chyba że z deskowaniem, ostatnio spadła cena m3

a ja mam pytanko ile poszło u Was cegły 25? z tego co widziałem to Leier

ja jestem na etapie wylewaniu płyty z chudziaka

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My jak na razie mamy dwie oferty:

1. 25 tys za SSO z więźbą

2. 134 tys - oferta wraz z materiałem

Tak naprawdę opcja 2 wydaje się nie do przyjęcia (myślę że można zrobić to taniej). Wariant pierwszy wydaje się rozsądny z tym że firma z ogłoszenia, chwali się realizacjami natomiast nie rozmawiałem z nikim kto miał styczność z tym wykonawcą.

I my zaczęliśmy budowę!!! W końcu. Niestety pogoda daje nam tak popalić, że samych fundamentów chyba nie zrobimy do grudnia :/

Robimy płytę fundamentową i przez te deszcze nie mamy jak zrobić podbudowy - kopara się zakopuje w glinie, ręcznie w deszczu tez nie idzie robić, a wkoło piękny basen :) Więc rozpoczęcie z przebojami, ale jak to mówią "Nie ważny początek, tylko koniec" - oby było lepiej.

My jak na razie mamy dwie oferty:

1. 25 tys za SSO z więźbą

2. 134 tys - oferta wraz z materiałem

Tak naprawdę opcja 2 wydaje się nie do przyjęcia (myślę że można zrobić to taniej). Wariant pierwszy wydaje się rozsądny z tym że firma z ogłoszenia, chwali się realizacjami natomiast nie rozmawiałem z nikim kto miał styczność z tym wykonawcą.

Dlaczego nie do przyjęcia? Jeżeli na dobrych materiałach to tanio. A co wchodzi w zakres Twojego SSO, czy jest pokrycie dachowe z obróbkami i kominami?

Mam już kabel w ziemiHPIM8195.jpg

i prund w domkuHPIM8224.JPG

już mogłem rżnąć drewno wyżynarką i zamknąć garaż płytami, oraz obsadzić drzwi wejściowe i takie same z tyłu z technicznegoHPIM8247.jpg

Wszystkie otwory okienne wygładzone i zagruntowane unigruntemZdjęcie696.jpg

a okienka wczoraj zamówione.

Nie pokażę dzisiaj pomieszczeń i działówek, bo zdjęcia robiłem starym aparatem a nowy szerokokątny jest w serwisie (na zdjęciach ze starego widać tylko plamę ściany i nic więcej, nie oddaje pomieszczenia), ale dostałem już sesemesa, że jedzie z serwisu, to może w sobotę zrobię fotki.

Pozdrawiam wszystkich Noeliowiczów

Dlaczego nie do przyjęcia? Jeżeli na dobrych materiałach to tanio. A co wchodzi w zakres Twojego SSO, czy jest pokrycie dachowe z obróbkami i kominami?

Wyceny obejmują fundamenty wraz z izolacją i dociepleniem, ściany zewnętrzne oraz działowe, więźbę oraz kominy.

Na dzień dzisiejszy zebrałem już więcej wycen i mogę powiedzieć, że cena za samo wykonanie w okolicach 35 tys(+ - 5 tys) to norma

Dla Ciebie jest klatka schodowa[ATTACH=CONFIG]195243[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]195244[/ATTACH]

schodziłem swobodnie i z drabiną i z płytami osb, jak dla mnie OK i nic nie trzeba zmieniać, chyba, że kiedyś się rozbędziesz:)

Jak jest o'k to nie ma co kombinować :)

Jak się rozbędę to zamieszkam na parterze w "gabinecie" :)

Nawiasem mówiąc czy ktoś już ma wycenę SSZ Noeli 2M SSZ (z lanymi stropami)?

Właśnie dostałem wycenę na podlogowkę, kotlownie gazową, instalacje wod-kan, wentylację z rekuperacją na ok 65 tys.

Na szybko sprawdziłem, że ceny w sklepach (matriałów i pieca) to ok 20% mniejsz kwota. Wiec myslę, że w 50-55 tys się zmieszczę.