Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

jestem kolejnym amatorem projektu Noelia. Chciałem Wam podziękować za wszystkie uwagi na forum. Naprawdę można wiele się tutaj dowiedzieć ciekawych rzeczy jeśli chodzi o ten projekt. Ja czekam na WZ i zamierzam ruszyć na jesień. A tak przy okazji.. mapiego czy ty ruszyłeś z budową, bo ja też mieszkam w podkarpackim, zobaczyłbym jak Ci idzie :)

pozdrowienia

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzys.k

Ja rozpoczynam najwcześniej końcem sierpnia początkiem września. Projekt w adaptacji, nie mam potrzeby wywolywania WZ bo działka objeta jest planem.

Generalnie w lipcu powinien projekt pójść na pozwolenie.

W takim razie jesteśmy na podobnym etapie zaawansowania prac:) Nasz projekt również jest w adaptacji, z tym że my budujemy Noelkę z pojedynczym garażem:)

Witam wszystkich.

Od dłuższego czasu czytam wszystkie wpisy na forum. Są bardzo przydatne.

Zachęcam do dzielenia sie wszelkimi spostrzeżeniami. W końcu to dość nowy projekt i każda praktyczna rada ma duże znaczenie.

Moja NOELIA jest na etapie adaptacji. Tak jak poprzednicy - planuje ruszyć z budową w okolicach sierpnia/ września.

Bedę budował coś czego jeszcze nie bylo na tym formu - NOELIA BLIŹNIAK.

Kupiłem dwa projekty - standard i lustro, aktualnie zostały one zbliźniaczone scianą garażową.

Jesli ktoś również wpadł na taki pomysł, zapraszam do kontaktu.

Tak czy inaczej, o swoim bede informował na bieżąco.

Powodzenia wszystkim budującym :)

Witam!

Otóż mogę się pochwalić znalezieniem ekipy. Majster jest raczej człowiekiem konkretnym - informacje od osób już z nim współpracującym. Przekazuje sporo sugestii, a najważniejsze, że znajdzie dla nas czas jeszcze w tym roku:) Czy ekipa okaże się faktycznie taka jak "ludzie mówią" wyjdzie w praniu.

Pozdrawiamy wszystkich!

U nas praca wre, dziś hydraulicy robią wykopki w podbudowie pod płytę i instalują rury, przepusty. Trochę zmian w stosunku do projektu oryginalnego m.in. dodatkowa umywalka w kotłowni. A jutro będą robić rurki do centralnego odkurzacza. Bo jak nie zrobimy teraz to potem nie będzie gdzie ich ukryć.

Witam po dłuższym milczeniu, zmieniliśmy ekipę budowlaną :( więcej napisze w dzienniku jak znajdę więcej czasu, wczoraj weszła ekipa kończąca szczyty i kominy. Więźba położona w 2 dni widać było że robota im szła sprawnie, miło było popatrzeć na taką ekipę.

dodam dwie fotki z poniedziałku i wtorku :D

01.07.13.jpg

02.07.13.jpg

01.07.13.jpg

02.07.13.jpg

Pogoda u nas aż za dobra, gorąco straszliwie a ja nie lubię upałów, narazie nic się nie dzieje, jutro okna, instalacja alarmowa i w poniedziałek przyjedzie ekipa od WM i zaczną robić kanały. Przepraszam wszystkich, ale kiedyś obiecałem zdjęcia z wnętrza z działówkami, ale nie miałem jeszcze aparatu z naprawy (a jest potrzebny w miarę szerokokątny) dzisiaj wyjeżdżam na budowę na 3 dni to zrobię zdjęcia. Anno, czemu nie zrobiłaś okna w garażu? My kiedyś chcieliśmy okno z luksferów, ale ostatecznie będzie normalne okno.

No i pierwszy babol za nami :) Źle wymierzony rur od kanalizacji i zamiast wyjść 1,5 cm pod płytą, aby łatwo ją było zatrzeć, wyszły 1,5 cm nad :) I musimy ucinać. Dodatkowo przy płycie fundamentowej jak chcemy mieć kominek to rura z dolotem powietrza musi mieć kształt U i odprowadzenie skroplin, bo na bank będą się zbierać. Więc rura kominkowa do poprawki. Ale nie ma tego złego, styrodur zamówiony (koszt boli....), więc niedługo będziemy go układać, a w tym czasie będzie cięte i kręcone zbrojenie...

Dzisiaj krótko, bo już późno. Okienka na dole obok kuchennego i z tyłu w pom. technicznym wg projektu mają wymiar 600X600, przy energooszczędnym profilu szyby mają 300X300 i zwyczajnie są małe i wpuszczają mało światła. Budujący którzy nie mają jeszcze otworów okiennych rozważcie powiększenie ich chociaż o 100mmSAM_2428 - Kopia.jpg

Anno czy dostałaś z Domplanu uzupełnienie do wykonania więźby? Dodali 2 podwaliny pod mieczami nad garażem. więźba podparcie okapu.jpg

a tak to wygląda w realuSAM_2472 - Kopia.jpg

Piotrze dobrze wiedzieć, fajnie że zwróciłeś na to uwagę. Faktycznie okna wydają się malutkie. Pewnie zrobimy poziome na całą szerokość łazienki, zawsze będzie więcej światła.

U nas rury obcięte, wylot kominkowy zrobiony, czekamy na rury do gwc i odkurzacza centralnego. Chcieliśmy odkurzaczowe rurki zrobić pod płytą, ale zatopimy je w płycie, nie będzie wykraplać się woda, od raz pociągnie się zasilanie do gniazdek, no i trochę mniej rurek pójdzie :) Jakby ktoś chciał projekt to wrzucę na forum.

Witam wszystkich,

Jestem na etapie papierologi (czekam na uprawomocnienie pozwolenia na budowę), oczywiście buduję Noelkę (udoskonalaną przez żonę :-) ). Dziękuję za wszystkie informacje dotyczące budowy NOELKI i PROSZĘ O JESZCZE. Jak zacznę budowę to też będę się z Wami dzielił Fotkami.

Ahya chętnie zobaczę twój projekt odkurzaczowych rurek.

Witam wszystkich,

Jestem na etapie papierologi (czekam na uprawomocnienie pozwolenia na budowę), oczywiście buduję Noelkę (udoskonalaną przez żonę :-) ). Dziękuję za wszystkie informacje dotyczące budowy NOELKI i PROSZĘ O JESZCZE. Jak zacznę budowę to też będę się z Wami dzielił Fotkami.

Ahya chętnie zobaczę twój projekt odkurzaczowych rurek.

Jak fajnie zobaczyć kogoś z okolic, witaj Tomaszu :) Oczywiście będziemy sie dzielić wrażeniami. Oto projekt odkurzacza centralnego. Szufelka w kuchni - na okruchy i ogólny syf kuchenny, w wiatrołapie - obowiązkowo, buty nanoszą sporo piasku, kurzu, drobin etc. Koło kominka - aby zebrać resztki kory z drzew (ale nie popiół, do tego trzeba separatora). To gniazdko z pionem spokojnie obleci cały dół, w garażu dodatkowe gniazdko na czyszczenie auta.

Przy okazji widać nasze zmiany :)

http://img845.imageshack.us/img845/1760/60sb.jpg

Ahya czy masz juz wycene odkurzacza centralnego? nie bralismy pod uwage odkurzacza centralnego ale jak tak patrze na Twoj projekt to sie zaczynam zastanawiac :) na imageshack sa zamieszczone projekty lazienek :) czy to Wasze lazienki do Noelki?

Wyceny jak się orientowałam to ok 1500 zł brutto montaż i materiał za taki projekt. Mam namiar na firmę gdzie możesz tez zakupić same rurki na wz, reszte zrobić sam lub zlecić hydraulikowi. Ja zamawiałam na All*** Dlatego robimy sami :) Rurki sa już zakupione (koszt ok 350zł), poprowadzimy je w momencie wylewania płyty fundamentowej. Jak tylko będę miała fotki to wrzucę na forum. Przy normalnych fundamentach ten etap to dopiero przed wylewkami. Nie jest to duży koszt, a warto sobie dac możliwość zamontowania odkurzacza. Jak nie starczy nam na niego kasy, to po prostu go nie zamontujemy.

Co do łazienek to były pierwsze przymiarki do tej na górze. Jakbym mogła prosić Piotr o foty łazienki na górze, to będę wdzięczna. Bo cały czas kombinujemy prysznic pod skosem :)