Kasieńka i Piotr 09.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No to mata;) zdjęcia, może coś z nich odczytacie (tylko takie mam na dziś). Weźcie pod uwagę 15 cm posadzki i 30 cm wełny, wysokość bloczków 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 10.07.2013 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 No to mata;) zdjęcia, może coś z nich odczytacie (tylko takie mam na dziś)[ATTACH=CONFIG]199725[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199726[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199727[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199728[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199729[/ATTACH]. Weźcie pod uwagę 15 cm posadzki i 30 cm wełny, wysokość bloczków 24 cm No i teraz coś widac Spokojnie tam idzie prysznic wcisnąć, myślałam że będzie gorzej. Spoooora ta łazienka wyszła. Piotr - nie widzę żadnych przepustów kanalizacyjnych, nie masz przebicia przez strop?? Czy sami tez jeszcze nie wiecie co gdzie i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 10.07.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam!Dawno mnie nie było, ale uważnie czytałam wszystkie wpisy.My za niecałe dwa tygodnie zaczynamy i w związku z tym mam pytanie o ceny betonu. I czy braliście b20 czy b25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 10.07.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 No i teraz coś widac Spokojnie tam idzie prysznic wcisnąć, myślałam że będzie gorzej. Spoooora ta łazienka wyszła. Piotr - nie widzę żadnych przepustów kanalizacyjnych, nie masz przebicia przez strop?? Czy sami tez jeszcze nie wiecie co gdzie i jak ? Zainwestowałem w nową technologię- kanalizacja bezprzewodowa;) Przepusty będzie robił hydraulik na etapie podłogówki i inst. wodnej, ale na to mam jeszcze czas. Na którym zdjęciu widać ten rejon gdzie chcesz wcisnąć prysznic? Bardzo mnie to ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 11.07.2013 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Zainwestowałem w nową technologię- kanalizacja bezprzewodowa;) Przepusty będzie robił hydraulik na etapie podłogówki i inst. wodnej, ale na to mam jeszcze czas. Na którym zdjęciu widać ten rejon gdzie chcesz wcisnąć prysznic? Bardzo mnie to ciekawi. No patrz a mój hydraulik o takiej kanalizacji nie słyszał i babrał się z rurami, hehe Fotka nr 4 - tam jak widzę jest ok 1 metra, tak jak idą proste krokwie. Można to załatwić dwojako. Postawić lekka ściankę w tym miejscu co idzie druga krokiew , cos takiego jak tutaj: http://img208.imageshack.us/img208/8587/vf8e.jpg Pod tym największym skosem można zrobić wygodną półkę na kosmetyki lub siedzisko z mozaiki. Tu są takie mini projekty, mam nadzieję, że będziecie wiedzieć o co chodzi. Wydaje mi się, że spokojnie tam się to wszystko upcha. A w tym rogu powstaje fajne miejsce na komodę, półkę na ręczniki, siedzisko lub inne rzeczy i powstaje taki mały pokój kąpielowy. http://imageshack.us/scaled/medium/841/4k3j.jpg http://imageshack.us/scaled/medium/17/cqpt.jpg Zobaczcie sobie realizacje pryszniców pod skosami ludzi z forum. Fajne pomysły niektórzy mają. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90646-Prysznic-na-poddaszu-pod-skosem-pomys%C5%82y-i-wykonanie Edytowane 11 Lipca 2013 przez Ahya dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 11.07.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 ratunku!Czy ktoś pamieta ile mu poszło stali na fundamenty???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 11.07.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam, pochwalę się swoim etapem ewa00 - u mnie poszło stali 12 zbojrniowy - 1200 kg, walcówka 6 - 150 kg, wiązałkowy - 19 kg Policzone razem fundamenty, dozbrojebie terivy, wieńce, nadproza etc. w przyszłym tyg. ma dojechać wieźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 11.07.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Mariusz waw też mnie goni ale to fajne ,że coraz więcej Noelek się buduje. Mariusz gratulacje Czy czytałeś mój post odnośnie małych okienek? Miałem spotkania z elektrykami, ceny z materiałami i robocizną od 7000 do 15000 za 100 punktów + 9 rolet z silnikami i sterownikami. Te 15 tysi to chyba przewody co najmniej srebrne, narazie jeszcze szukam elektryka. Edytowane 11 Lipca 2013 przez Kasieńka i Piotr uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 12.07.2013 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 mariusz waw co to za rura wystaje z przodu domu, kanalizacja?? Widzę sporo zmian okiennych, nie ma tarasowego, okienko w garażu. Super, że już tyle macie zrobione. Piotr - rozbieżności elektryków to kosmos praktycznie niektórzy chcą drugie tyle. Kiedy planujesz robić elektrykę? Tego się chyba najbardziej boję - mój brat ma tez ponad 100 punktów, ale wykombinować gdzie ile to będzie koszmar. ewa00 - ja nie pomogę bo u mnie na same fundamenty poszło 2,5 tony stali Ale to przy płycie fundamentowej i silikatach, dlatego aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr 128 12.07.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Po dłuższej przerwie znalazłem i ja czas, żeby wrzucić kilka fotek. Na pierwszym zdjęciu z pomniejszonej łazienki powstał korytarzyk do pralni (jak w NOELI 2 M). Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwań elektryka i hydraulika. pozdrawiam Piotrek Edytowane 12 Lipca 2013 przez piotr 128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 12.07.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Piotr, o okienkach czytałem ja właśnie zostawiłem trochę wyższe na 75 cmAhya, tak to jest rura od kanalizy, zrezygnowałem z tarasowych tylko zostawiłem tarasowe w salonie na szerokość 2800, garaż poszeżyłem i od przodu zmieściło się okienko, też jest przeróbka przy kuchni, nie ma spiżarki, został tylko schowek, a została powiększona kuchnia i łaźienka na doleTeraz czekam na wieźbę i ciekawe jak wyjdzie nabitka coś tak jak u Piotra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 17.07.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam Dokładnie nie wiem jak są równane kontrłaty, wykonawca coś wspominał o listwach wyrównujących różnej grubości. On wykonawca w sensie, w większości robi nabitkę, chyba, że inwestor stanowczo chce podbitkę. Widziałem wcześniej na jego budowach właśnie nabitkę i spodobała mi się. Co do opłacalności to wydaje mi się, że jest taniej bo robi to jakby przy okazji więźby i taki był też jego argument. Więźba w całości jest czterostronnie strugana i fazowana, ale dodatkowo wykonawca dachu szlifował widoczną część więźby i malował lazurą na bazie wosku. Szlifował i malował na dole a drugie malowanie już na dachu po docinkach. Więźba tego rodzaju czyli strugana i fazowana w/g właściciela tartaku nie musi już być impregnowana przeciwogniowo i przeciw robactwu i grzybom, ale ja kupiłem impregnat i zleciłem impregnację, oczywiście impregnat bezbarwny na całość (jakoś nie widzi mi się zielony nawet na strychu). Jak się podoba to rób to co Ci się podoba:yes: A oto jak powstawał moj dach[ATTACH=CONFIG]189462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189463[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189464[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189465[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189466[/ATTACH] Piotrze, zastanawiam się jak rozwiązałeś ułożenie rynny obok kotłowni bo nie widzę rury spustowej ani wylotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 17.07.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Piotrze, zastanawiam się jak rozwiązałeś ułożenie rynny obok kotłowni bo nie widzę rury spustowej ani wylotu Czy chodzi o część zaznaczoną żółtym kółkiem? Jeżeli tak, to rynna jest obcięta przed dachówkami i obróbką blacharską o jakieś 4-5 cm i woda wypływa swobodnie tym końcem. Wypraktykowane w czasie ulewnych opadów i burz, działa jak powinno. Pytałem wykonawcy, czy nie lepiej zastosować elementu spustowego takiego jak nad małym okienkiem z pomieszczenia gospodarczego to powiedział, że nie trzeba, bo tak też jest dobrze i będzie działało, no i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 17.07.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Tak Piotrze chodziło mi o to i jestem pod wrażeniem powiedz mi tylko jeszcze czy od strony garażu masz takie samo rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 18.07.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Tak Piotrze chodziło mi o to i jestem pod wrażeniem powiedz mi tylko jeszcze czy od strony garażu masz takie samo rozwiązanie? Widzę, że też nie masz czasu na spanie:no: Tak, od strony garażu jest tak samo. Początkowo miałem obawy, że przy ulewnym deszczu woda z rynny będzię tak rwąca, że będzie wpadać pod dachówki, ale nic takiego się nie dzieje, woda w koszu w porywa tę wodę z rynny i obie płyną w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 18.07.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Spanie mi się wyłączyło... wracam z pracy tak zmęczona ,że myślę ze odrazu usnę a tu lipa do 3 zero snu bo dochodzi stres związany z budową ....jutro jadę zrobić odbiór szczytów i kominów, tak jak radziłeś Piotrze szczyty ocieplone a od wtorku prawdopodobnie wchodzą dekarze więc wszystkie rady i porady wskazane np. czy lepiej śniegołapy czy płotki przeciwśniegowe czy na calutkiej długości czy można np. 3m 1m przerwy itd. Proszą o pomoc dlatego że sama sobie muszę teraz poradzić ponieważ mąż musi zarabiać ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 18.07.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Piotr,Mam pytanie, jakiej wysokości jak pamiętasz zastosowałeś deskę w pasie podrynnowym i w szczytach, z tego co widzę na zdjęciach już ich dodatkwo się nie obrabia. a i kto powinien je przybić dekarz czy cieśla?U mnie zaczeli wyrabisć wieźbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 19.07.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) Spanie mi się wyłączyło... wracam z pracy tak zmęczona ,że myślę ze odrazu usnę a tu lipa do 3 zero snu bo dochodzi stres związany z budową ....jutro jadę zrobić odbiór szczytów i kominów, tak jak radziłeś Piotrze szczyty ocieplone a od wtorku prawdopodobnie wchodzą dekarze więc wszystkie rady i porady wskazane np. czy lepiej śniegołapy czy płotki przeciwśniegowe czy na calutkiej długości czy można np. 3m 1m przerwy itd. Proszą o pomoc dlatego że sama sobie muszę teraz poradzić ponieważ mąż musi zarabiać ;( Co do śniegu to nic Ci nie pomogę, ja w tym temacie nic nie przewiduję. Pokaż swoje szczyty jak Ci ocieplili:D, zapodaj fotki. Piotr, Mam pytanie, jakiej wysokości jak pamiętasz zastosowałeś deskę w pasie podrynnowym i w szczytach, z tego co widzę na zdjęciach już ich dodatkwo się nie obrabia. a i kto powinien je przybić dekarz czy cieśla? U mnie zaczeli wyrabisć wieźbę Nie pamiętem dokładnie jaką deskę zastosował wykonawca, ale w pasie podrynnowym około 15 cm a w szczytach coś około 12cm, obie grubości też "na oko" około2 cm i już ich dodatkowo nie obrabiał a przybijał dekarz przed ułożeniem dachówek,tak, tak dekarz, bo cieśli już nie było na budowie. Edytowane 19 Lipca 2013 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 19.07.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 szczyty ocieplone ,kominy zrobione no to mąż może będzie zadowolony nie wiem tylko czy dobrze podjęłam decyzje żeby dali na szczyty styropian 10 może lepiej było 15? ale to już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 20.07.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 szczyty ocieplone ,kominy zrobione no to mąż może będzie zadowolony nie wiem tylko czy dobrze podjęłam decyzje żeby dali na szczyty styropian 10 może lepiej było 15? ale to już za późno Kominy dobrze zrobione, małż bedzie zadowolony;) A tak poważnie, to bardzo ładnie obmurowane klinkierówką, powinien być zadowolony. Czy dachówka będzie w podobnym kolorze? 10 cm styro to minimum jakie powinnaś dać, mostki termiczne będą mocno zredukowane. Oczywiście, że lepiej by było 15 a nawet 20 cm, ale dobre i 10. Przy więźbie nie zapomnij o dodanych przez Domplan zmianach, a mianowicie dwóch dodatkowych podwalin pod mieczami na ścianie nad bramą garażową. Fajnie budowa się posuwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts