Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to mata;) zdjęcia, może coś z nich odczytacie (tylko takie mam na dziś)[ATTACH=CONFIG]199725[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199726[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199727[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199728[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]199729[/ATTACH]. Weźcie pod uwagę 15 cm posadzki i 30 cm wełny, wysokość bloczków 24 cm

No i teraz coś widac :) Spokojnie tam idzie prysznic wcisnąć, myślałam że będzie gorzej. Spoooora ta łazienka wyszła.

Piotr - nie widzę żadnych przepustów kanalizacyjnych, nie masz przebicia przez strop?? Czy sami tez jeszcze nie wiecie co gdzie i jak :) ?

No i teraz coś widac :) Spokojnie tam idzie prysznic wcisnąć, myślałam że będzie gorzej. Spoooora ta łazienka wyszła.

Piotr - nie widzę żadnych przepustów kanalizacyjnych, nie masz przebicia przez strop?? Czy sami tez jeszcze nie wiecie co gdzie i jak :) ?

Zainwestowałem w nową technologię- kanalizacja bezprzewodowa;) Przepusty będzie robił hydraulik na etapie podłogówki i inst. wodnej, ale na to mam jeszcze czas. Na którym zdjęciu widać ten rejon gdzie chcesz wcisnąć prysznic? Bardzo mnie to ciekawi.

Zainwestowałem w nową technologię- kanalizacja bezprzewodowa;) Przepusty będzie robił hydraulik na etapie podłogówki i inst. wodnej, ale na to mam jeszcze czas. Na którym zdjęciu widać ten rejon gdzie chcesz wcisnąć prysznic? Bardzo mnie to ciekawi.

No patrz a mój hydraulik o takiej kanalizacji nie słyszał i babrał się z rurami, hehe :) Fotka nr 4 - tam jak widzę jest ok 1 metra, tak jak idą proste krokwie. Można to załatwić dwojako. Postawić lekka ściankę w tym miejscu co idzie druga krokiew , cos takiego jak tutaj:

http://img208.imageshack.us/img208/8587/vf8e.jpg

Pod tym największym skosem można zrobić wygodną półkę na kosmetyki lub siedzisko z mozaiki.

Tu są takie mini projekty, mam nadzieję, że będziecie wiedzieć o co chodzi. Wydaje mi się, że spokojnie tam się to wszystko upcha. A w tym rogu powstaje fajne miejsce na komodę, półkę na ręczniki, siedzisko lub inne rzeczy i powstaje taki mały pokój kąpielowy.

http://imageshack.us/scaled/medium/841/4k3j.jpg

http://imageshack.us/scaled/medium/17/cqpt.jpg

Zobaczcie sobie realizacje pryszniców pod skosami ludzi z forum. Fajne pomysły niektórzy mają.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90646-Prysznic-na-poddaszu-pod-skosem-pomys%C5%82y-i-wykonanie

Edytowane przez Ahya
dopisek

Mariusz waw też mnie goni ale to fajne ,że coraz więcej Noelek się buduje. Mariusz gratulacje :rolleyes: Czy czytałeś mój post odnośnie małych okienek? Miałem spotkania z elektrykami, ceny z materiałami i robocizną od 7000 do 15000 za 100 punktów + 9 rolet z silnikami i sterownikami. Te 15 tysi to chyba przewody co najmniej srebrne, narazie jeszcze szukam elektryka. Edytowane przez Kasieńka i Piotr
uzupełnienie

mariusz waw co to za rura wystaje z przodu domu, kanalizacja?? Widzę sporo zmian okiennych, nie ma tarasowego, okienko w garażu. Super, że już tyle macie zrobione.

Piotr - rozbieżności elektryków to kosmos :o praktycznie niektórzy chcą drugie tyle. Kiedy planujesz robić elektrykę? Tego się chyba najbardziej boję - mój brat ma tez ponad 100 punktów, ale wykombinować gdzie ile to będzie koszmar.

ewa00 - ja nie pomogę bo u mnie na same fundamenty poszło 2,5 tony stali :) Ale to przy płycie fundamentowej i silikatach, dlatego aż tyle.

Witam wszystkich.

Po dłuższej przerwie znalazłem i ja czas, żeby wrzucić kilka fotek.SSA43085.jpgSSA43068.jpgSSA43079.jpg

Na pierwszym zdjęciu z pomniejszonej łazienki powstał korytarzyk do pralni (jak w NOELI 2 M).

Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwań elektryka i hydraulika.

pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez piotr 128

Piotr, o okienkach czytałem ja właśnie zostawiłem trochę wyższe na 75 cm

Ahya, tak to jest rura od kanalizy, zrezygnowałem z tarasowych tylko zostawiłem tarasowe w salonie na szerokość 2800, garaż poszeżyłem i od przodu zmieściło się okienko, też jest przeróbka przy kuchni, nie ma spiżarki, został tylko schowek, a została powiększona kuchnia i łaźienka na dole

Teraz czekam na wieźbę i ciekawe jak wyjdzie nabitka coś tak jak u Piotra

Witam

Dokładnie nie wiem jak są równane kontrłaty, wykonawca coś wspominał o listwach wyrównujących różnej grubości. On wykonawca w sensie, w większości robi nabitkę, chyba, że inwestor stanowczo chce podbitkę. Widziałem wcześniej na jego budowach właśnie nabitkę i spodobała mi się. Co do opłacalności to wydaje mi się, że jest taniej bo robi to jakby przy okazji więźby i taki był też jego argument. Więźba w całości jest czterostronnie strugana i fazowana, ale dodatkowo wykonawca dachu szlifował widoczną część więźby i malował lazurą na bazie wosku. Szlifował i malował na dole a drugie malowanie już na dachu po docinkach. Więźba tego rodzaju czyli strugana i fazowana w/g właściciela tartaku nie musi już być impregnowana przeciwogniowo i przeciw robactwu i grzybom, ale ja kupiłem impregnat i zleciłem impregnację, oczywiście impregnat bezbarwny na całość (jakoś nie widzi mi się zielony nawet na strychu). Jak się podoba to rób to co Ci się podoba:yes:

A oto jak powstawał moj dach[ATTACH=CONFIG]189462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189463[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189464[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189465[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]189466[/ATTACH]

Piotrze, zastanawiam się jak rozwiązałeś ułożenie rynny obok kotłowni bo nie widzę rury spustowej ani wylotu :(

Piotrze, zastanawiam się jak rozwiązałeś ułożenie rynny obok kotłowni bo nie widzę rury spustowej ani wylotu :(

SAM_2482 - Kopia.jpg

Czy chodzi o część zaznaczoną żółtym kółkiem? Jeżeli tak, to rynna jest obcięta przed dachówkami i obróbką blacharską o jakieś 4-5 cm i woda wypływa swobodnie tym końcem. Wypraktykowane w czasie ulewnych opadów i burz, działa jak powinno. Pytałem wykonawcy, czy nie lepiej zastosować elementu spustowego takiego jak nad małym okienkiem z pomieszczenia gospodarczego to powiedział, że nie trzeba, bo tak też jest dobrze i będzie działało, no i działa.

Tak Piotrze chodziło mi o to i jestem pod wrażeniem :D powiedz mi tylko jeszcze czy od strony garażu masz takie samo rozwiązanie?

Widzę, że też nie masz czasu na spanie:no:

Tak, od strony garażu jest tak samo. Początkowo miałem obawy, że przy ulewnym deszczu woda z rynny będzię tak rwąca, że będzie wpadać pod dachówki, ale nic takiego się nie dzieje, woda w koszu w porywa tę wodę z rynny i obie płyną w dół.:lol2:

Spanie mi się wyłączyło... wracam z pracy tak zmęczona ,że myślę ze odrazu usnę a tu lipa do 3 zero snu bo dochodzi stres związany z budową ....jutro jadę zrobić odbiór szczytów i kominów, tak jak radziłeś Piotrze szczyty ocieplone a od wtorku prawdopodobnie wchodzą dekarze więc wszystkie rady i porady wskazane ;) np. czy lepiej śniegołapy czy płotki przeciwśniegowe czy na calutkiej długości czy można np. 3m 1m przerwy itd. Proszą o pomoc dlatego że sama sobie muszę teraz poradzić ponieważ mąż musi zarabiać ;(

Spanie mi się wyłączyło... wracam z pracy tak zmęczona ,że myślę ze odrazu usnę a tu lipa do 3 zero snu bo dochodzi stres związany z budową ....jutro jadę zrobić odbiór szczytów i kominów, tak jak radziłeś Piotrze szczyty ocieplone a od wtorku prawdopodobnie wchodzą dekarze więc wszystkie rady i porady wskazane ;) np. czy lepiej śniegołapy czy płotki przeciwśniegowe czy na calutkiej długości czy można np. 3m 1m przerwy itd. Proszą o pomoc dlatego że sama sobie muszę teraz poradzić ponieważ mąż musi zarabiać ;(

Co do śniegu to nic Ci nie pomogę, ja w tym temacie nic nie przewiduję. Pokaż swoje szczyty jak Ci ocieplili:D, zapodaj fotki.

Piotr,

Mam pytanie, jakiej wysokości jak pamiętasz zastosowałeś deskę w pasie podrynnowym i w szczytach, z tego co widzę na zdjęciach już ich dodatkwo się nie obrabia. a i kto powinien je przybić dekarz czy cieśla?

U mnie zaczeli wyrabisć wieźbę

Nie pamiętem dokładnie jaką deskę zastosował wykonawca, ale w pasie podrynnowym około 15 cm a w szczytach coś około 12cm, obie grubości też "na oko" około2 cm i już ich dodatkowo nie obrabiał a przybijał dekarz przed ułożeniem dachówek,tak, tak dekarz, bo cieśli już nie było na budowie.

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

szczyty ocieplone ,kominy zrobione no to mąż może będzie zadowolony :D nie wiem tylko czy dobrze podjęłam decyzje żeby dali na szczyty styropian 10 :( może lepiej było 15? ale to już za późno

Kominy dobrze zrobione, małż bedzie zadowolony;)

A tak poważnie, to bardzo ładnie obmurowane klinkierówką, powinien być zadowolony. Czy dachówka będzie w podobnym kolorze?

10 cm styro to minimum jakie powinnaś dać, mostki termiczne będą mocno zredukowane. Oczywiście, że lepiej by było 15 a nawet 20 cm, ale dobre i 10.

Przy więźbie nie zapomnij o dodanych przez Domplan zmianach, a mianowicie dwóch dodatkowych podwalin pod mieczami na ścianie nad bramą garażową.

Fajnie budowa się posuwa:)