Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz to już sama nie wiem dzwoniłam do naszego projektanta i on powiedział, że nie ma takiej potrzeby :( na co są te podwaliny? mnie ta budowa to tylko dołuje ;( zamiast cieszyć ,wszystko przygotowane jest pod dachówkę we wtorek wchodzą dekarze ,wybraliśmy kasztan monza

SAM_2208 - Kopia.jpg

Podwalina to są te deski pionowe przykręcone do ściany nad bramą garażową i podpierające miecze. Wydaje mi się, że widziałem na dniach taką dachówkę na nowych domkach, wyglądała b.ładnie i taka błyszcząca, ale moja ładniejsza:D. Nie martw się i nie daj się budowie, jestem mężczyzną na dodatek technicznym i mnie też budowa czasami przerasta, a co dopiero "kobieta puch marny":D

Piotr - dzięki za wskażanie ocieplenia ściany szczytowej, z rozpędu pewnie majstry by tego nie zrobili

pozdrówki

Służę pomocą:) Wpadłem na ten patent kiedyś przypadkowo w necie, trochę zgłębiłem temat i teraz polecam innym.

No raczej chyba nie skończyli:(

Brak przy więźbie nad bramą garażową tego[ATTACH=CONFIG]204557[/ATTACH]

chyba, że cieśle mają praktykę i wiedzę żeby z tego zrezygnować.

u mnie też nie ma :) wykonawca przy akceptacji kierbuda zdecydowali, że wsparcie nie jest potrzebne. Z tego co zaobserwowałem wśród znajomych to Noeliowa więźba jest "potężna"... Pewnie jeszcze zależy ile kg/m ma dachówka :) Życie pokaże czy to była słuszna decyzja :)

u mnie cieśle zrobili podwaliny, ale także dodatkowo jeszcze wzmocnili krokwie na garażem kleszczami

i taras który sobie od razu robimy jednym zamachem. (aby było gdzie śniadanko zjeść we weekend :) )

zastanawiałem się także czy nie dać podwalin pod murłatami (jak myślicie nie powinny się ugiąć murłaty? wystają poza mur dość sporo )

31072013263.jpg31072013267.jpg31072013268.jpg31072013269.jpg31072013270.jpg

Witam!

Czy ktoś z Szanownych Noelkowiczów robił, bądź przymierza się do tego aby wykonać drugi strop lany (skośny)? Pytam ponieważ w naszym przypadku padła taka propozycja i zastanawiam się czy nie za późno(mamy już pozwolenie a w projekcie takie rozwiązanie nie jest uwzględnione)?

Ja będę miał oba stropy lącznie ze skośnym lane czyli żelbet, jakoś nie mam przekonania do tych wykończeć gips karton...Projekt idzie na pozwolenie w przyszłym tygodniu. Mam więcej zmian w elewacji oknach i zagospodarowaniu poddasza. Zmiany wynikaja tez z zamiaru wykorzystania wentylacji mechanicznej więc odpada jeden komin wentylacyjny.

• 2 weeks później...
U mnie narazie cisza, elektryk czeka na sygnał jak inwestor wybierze wykonawcę ogrzewania żeby rozplanować gniazda w pom. technicznym. Ale, ale, nie całkiem cisza - mam przyłącza kanalizy, deszczówki i wody:)

Piotrze z deszczowka jak zrobiliscie? normalna rynna zakonczona kolankiem standardowo czy jakas instalacja i baniak zakopany pod ziemia? rozmawialem z hydraulikiem i powiedzial ze ma zakopany baniak z podlaczona pompa do podlewania ogrodu i sie zastanawiamy :)

Piotrze z deszczowka jak zrobiliscie? normalna rynna zakonczona kolankiem standardowo czy jakas instalacja i baniak zakopany pod ziemia? rozmawialem z hydraulikiem i powiedzial ze ma zakopany baniak z podlaczona pompa do podlewania ogrodu i sie zastanawiamy :)

Witaj

W WZ mam napisane, że muszę wpiąć się do istniejącej instalacji deszczowej więc się wpiąłem:D i z dachu rynną do ryry zakopanej w ziemi i tą rurą w ziemi do studzienki deszczowej w drodze publicznej. Gdzieś kiedyś na FM wyczytałem, że trzeba by zakopać zbiorniki o łącznej pojemności co najmniej kilku m3 żeby podlewać sobie trawnik i jak to często bywa deszcz pada wtedy kiedy nie trzeba podlewać trawy, a jak trawa chce pić to susza i w zbiornikach i w powietrzu. Ponadto mam teraz w blaszaku budowlanym 2 zbiorniki na deszczówkę, jeden o poj. 1m3 po żywicy jakiejś śmierdzącej i jeden mniejszy nowy i nie chciałbyś podlewać ani z jednego ani z drugiego. W tym pierwszym woda i ścianki zbiornika są czyste ale woda miała kiedyś zapach żywicy (teraz już nie) a nie wiem jeszcze co w sobie zawiera, ale ten drugi zbiornik jest ciemny i zamknięty (podobnie by było z tymi zakopanymi w ziemi) i wewnątrz zarasta takim syfem, że też bałbym się tym podlewać. Też kiedyś myślałem o zbiornikach na deszczówkę, ale narazie przestałem, może kiedyś powrócę do pomysłu.

Wiesz co, teraz sobie uświadomiłem, że wodą z tego zbiornika po żywicy drugi sezon podlewam ogródek warzywny na budowie i zjadam swoje płody:D rolne typu rzodkiewka, sałata, truskawki, groszek i jeszcze nic mi na czole nie wyrosło:D więc może rzeczywiście do trawy się nada, tylko ilośc tych zbiorników jest niewiadoma i one są plastikowe żeby nie zapadły się pod naporem ziemi. Trza pomyśleć:yes:

Marcinie sprawdź na http://www.eko-sum.pl/index.php?goto=zbiorniki_na_deszczowke

my również myślimy o tym, ponieważ nie mamy kanalizacji deszczowej.

Na chwilę obecną u nas pracują elektrycy :yes: