anku66 20.07.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Teraz to już sama nie wiem dzwoniłam do naszego projektanta i on powiedział, że nie ma takiej potrzeby na co są te podwaliny? mnie ta budowa to tylko dołuje ;( zamiast cieszyć ,wszystko przygotowane jest pod dachówkę we wtorek wchodzą dekarze ,wybraliśmy kasztan monza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 21.07.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam,mamy mały problem - złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę i okazało się, że brakuje charakterystyki energetycznej. Czy ktoś miał podobny problem? Projekt kupiliśmy w DOM.PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 22.07.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam, mamy mały problem - złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę i okazało się, że brakuje charakterystyki energetycznej. Czy ktoś miał podobny problem? Projekt kupiliśmy w DOM.PL Nieaktualne:) wszystko załatwione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 22.07.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Wieźba zaczyna się układać te belki 16x24 - to im się nieźle dały w kość Piotr - dzięki za wskażanie ocieplenia ściany szczytowej, z rozpędu pewnie majstry by tego nie zrobili pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 22.07.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Teraz to już sama nie wiem dzwoniłam do naszego projektanta i on powiedział, że nie ma takiej potrzeby na co są te podwaliny? mnie ta budowa to tylko dołuje ;( zamiast cieszyć ,wszystko przygotowane jest pod dachówkę we wtorek wchodzą dekarze ,wybraliśmy kasztan monza Podwalina to są te deski pionowe przykręcone do ściany nad bramą garażową i podpierające miecze. Wydaje mi się, że widziałem na dniach taką dachówkę na nowych domkach, wyglądała b.ładnie i taka błyszcząca, ale moja ładniejsza:D. Nie martw się i nie daj się budowie, jestem mężczyzną na dodatek technicznym i mnie też budowa czasami przerasta, a co dopiero "kobieta puch marny":D Piotr - dzięki za wskażanie ocieplenia ściany szczytowej, z rozpędu pewnie majstry by tego nie zrobili pozdrówki Służę pomocą Wpadłem na ten patent kiedyś przypadkowo w necie, trochę zgłębiłem temat i teraz polecam innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro i Kasia 27.07.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 nasza Noelka poszerzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 29.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No i w piątek skończyli nasz dach 3 dni się z nim męczyli z uwagi na upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 05.08.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No i w piątek skończyli nasz dach 3 dni się z nim męczyli z uwagi na upały No raczej chyba nie skończyli:( Brak przy więźbie nad bramą garażową tego chyba, że cieśle mają praktykę i wiedzę żeby z tego zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartewa 05.08.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No raczej chyba nie skończyli:( Brak przy więźbie nad bramą garażową tego[ATTACH=CONFIG]204557[/ATTACH] chyba, że cieśle mają praktykę i wiedzę żeby z tego zrezygnować. u mnie też nie ma wykonawca przy akceptacji kierbuda zdecydowali, że wsparcie nie jest potrzebne. Z tego co zaobserwowałem wśród znajomych to Noeliowa więźba jest "potężna"... Pewnie jeszcze zależy ile kg/m ma dachówka Życie pokaże czy to była słuszna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 05.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 u mnie cieśle zrobili podwaliny, ale także dodatkowo jeszcze wzmocnili krokwie na garażem kleszczami i taras który sobie od razu robimy jednym zamachem. (aby było gdzie śniadanko zjeść we weekend ) zastanawiałem się także czy nie dać podwalin pod murłatami (jak myślicie nie powinny się ugiąć murłaty? wystają poza mur dość sporo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 06.08.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam!Czy ktoś z Szanownych Noelkowiczów robił, bądź przymierza się do tego aby wykonać drugi strop lany (skośny)? Pytam ponieważ w naszym przypadku padła taka propozycja i zastanawiam się czy nie za późno(mamy już pozwolenie a w projekcie takie rozwiązanie nie jest uwzględnione)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 07.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja będę miał oba stropy lącznie ze skośnym lane czyli żelbet, jakoś nie mam przekonania do tych wykończeć gips karton...Projekt idzie na pozwolenie w przyszłym tygodniu. Mam więcej zmian w elewacji oknach i zagospodarowaniu poddasza. Zmiany wynikaja tez z zamiaru wykorzystania wentylacji mechanicznej więc odpada jeden komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 20.08.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 hello! nikt nic ciekawego w sezonie budowlanym nie robi? ja sie pochwalne ze powoli wychodzimy z ziemi http://www.tech-mar.net/1.jpg http://www.tech-mar.net/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek z Lublina 21.08.2013 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Ja jeszcze pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 21.08.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 okolice Lublina staja sie zagłębiem Noeliowym to juz trzecia budowana Noelia w naszym regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 21.08.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 U mnie narazie cisza, elektryk czeka na sygnał jak inwestor wybierze wykonawcę ogrzewania żeby rozplanować gniazda w pom. technicznym. Ale, ale, nie całkiem cisza - mam przyłącza kanalizy, deszczówki i wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 22.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 u mnie walczą dekarze, zaczeli układać dachówkę Creaton Premion Finesse kolor brąz z głównych robót w tym roku na tym chyba kończymy , chodź jest jeszcze sporo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 23.08.2013 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 U mnie narazie cisza, elektryk czeka na sygnał jak inwestor wybierze wykonawcę ogrzewania żeby rozplanować gniazda w pom. technicznym. Ale, ale, nie całkiem cisza - mam przyłącza kanalizy, deszczówki i wody:) Piotrze z deszczowka jak zrobiliscie? normalna rynna zakonczona kolankiem standardowo czy jakas instalacja i baniak zakopany pod ziemia? rozmawialem z hydraulikiem i powiedzial ze ma zakopany baniak z podlaczona pompa do podlewania ogrodu i sie zastanawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 23.08.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Piotrze z deszczowka jak zrobiliscie? normalna rynna zakonczona kolankiem standardowo czy jakas instalacja i baniak zakopany pod ziemia? rozmawialem z hydraulikiem i powiedzial ze ma zakopany baniak z podlaczona pompa do podlewania ogrodu i sie zastanawiamy Witaj W WZ mam napisane, że muszę wpiąć się do istniejącej instalacji deszczowej więc się wpiąłem:D i z dachu rynną do ryry zakopanej w ziemi i tą rurą w ziemi do studzienki deszczowej w drodze publicznej. Gdzieś kiedyś na FM wyczytałem, że trzeba by zakopać zbiorniki o łącznej pojemności co najmniej kilku m3 żeby podlewać sobie trawnik i jak to często bywa deszcz pada wtedy kiedy nie trzeba podlewać trawy, a jak trawa chce pić to susza i w zbiornikach i w powietrzu. Ponadto mam teraz w blaszaku budowlanym 2 zbiorniki na deszczówkę, jeden o poj. 1m3 po żywicy jakiejś śmierdzącej i jeden mniejszy nowy i nie chciałbyś podlewać ani z jednego ani z drugiego. W tym pierwszym woda i ścianki zbiornika są czyste ale woda miała kiedyś zapach żywicy (teraz już nie) a nie wiem jeszcze co w sobie zawiera, ale ten drugi zbiornik jest ciemny i zamknięty (podobnie by było z tymi zakopanymi w ziemi) i wewnątrz zarasta takim syfem, że też bałbym się tym podlewać. Też kiedyś myślałem o zbiornikach na deszczówkę, ale narazie przestałem, może kiedyś powrócę do pomysłu. Wiesz co, teraz sobie uświadomiłem, że wodą z tego zbiornika po żywicy drugi sezon podlewam ogródek warzywny na budowie i zjadam swoje płody:D rolne typu rzodkiewka, sałata, truskawki, groszek i jeszcze nic mi na czole nie wyrosło:D więc może rzeczywiście do trawy się nada, tylko ilośc tych zbiorników jest niewiadoma i one są plastikowe żeby nie zapadły się pod naporem ziemi. Trza pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr 128 26.08.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Piotrze z deszczowka jak zrobiliscie? normalna rynna zakonczona kolankiem standardowo czy jakas instalacja i baniak zakopany pod ziemia? rozmawialem z hydraulikiem i powiedzial ze ma zakopany baniak z podlaczona pompa do podlewania ogrodu i sie zastanawiamy Marcinie sprawdź na http://www.eko-sum.pl/index.php?goto=zbiorniki_na_deszczowke my również myślimy o tym, ponieważ nie mamy kanalizacji deszczowej. Na chwilę obecną u nas pracują elektrycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts