Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Izolowałem poziomo ławy i za chiny nigdzie poza jednym składem nie mogłem dostać "lepiku na gorąco" ale miałem trochę od znajomego i muszę powiedzieć że polecam ten rodzaj izolacji jak porównałem przyklejalność folii takiej trochę grubszej do lepiku na zimno a na gorąco to ten lepik na zimno niech sobie producenci sami rozkładają . ja jestem tradycjonalistą i jeszcze raz polecam lepiki na gorąco. oczywiście może i nie do styropianu jeszcze tego nie przerabiałem ale w końcu same ławy nie mają styku ze styropianem. Kiedyś tylko były na gorąco ale teraz każdy majster zrobił się wygodny kosztem inwestora w końcu on w tym domu nie będzie mieszkał.

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My już nad ziemią, ale jeszcze na etapie fundamentów. Styropian pod płytę ułożony, od dziś układanie zbrojenia i może przyszły tydzień zalewanie. Fajnie że Lublin staje się takim noeliowym miejscem. Jak skończymy fundamenty trzeba zrobić spotkanie na którejś budowie i zapoznać się na żywo.

Styro na zdjęciach jeszcze nie skończony, ale dziś już tak :) 20 cm (2x10) XPS na zakładkę.

http://imageshack.us/scaled/thumb/833/0d2z.jpg

Tu już zasiatkowane brzegi.

http://imageshack.us/scaled/thumb/856/c616.jpg

Edytowane przez Ahya

Witam Noelkowiczów!

Na dzień dzisiejszy nasza noelka ma fundamenty i zalany chudy beton wraz z ułożoną kanalizacją. W ostatnich dniach padł pomysł wykonania w drugiego stropu lanego. Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was stosował podobne rozwiązanie i jakie są jego ewentualne koszty?

Oczywiście wiem o tym, wg opinii zaufanego projektanta jak najbardziej nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o konstrukcję. Zdaje sobie sprawę, że jest to istotne odstępstwo od projektu ale pomijając to zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania. Czy oprócz braku problemu pęającej zabudowy g-k są jakieś inne istotne zalety.

Oczywiście wiem o tym, wg opinii zaufanego projektanta jak najbardziej nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o konstrukcję. Zdaje sobie sprawę, że jest to istotne odstępstwo od projektu ale pomijając to zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania. Czy oprócz braku problemu pęającej zabudowy g-k są jakieś inne istotne zalety.

Piotrze i Michalino, tutaj w tym dzienniku zrobili strop lany, więc w razie czego możesz ich zapytać.

http://www.noelia.mojabudowa.pl/

Witam

Czy ktoś budujący Noelię 2M zamawial więźbę? Chodzi mi o cenę takiej wieźby. Jeśli ktoś ma takie informacje to proszę o info.

hej

pierwsza wycena to 10500zl ale majstry od dachu ocenili ze przekroje sa przesadzone i mozna je zmniejszyc troche a cena pojdzie w dol do 9500zl.

Cena wydaje mi się jakaś wysoka, ale też widziałam że belki w Noelii są bardzo grube.

Pytanko do tych, co dach skończyli - ile Was całościowo wyszło zrobienie dachu??

Nasz dach 207 m2 to koszt około 40 000 tys. bez kominów,odróbka cegłą klinkierowej to osobny koszt

w kosztach to robocizna,więźba,dachówka roben plus, dodatki jak rynny (bez rynny spustowej),kominki.

Martuśka23, czemu poziomy dachów sa na równo, a nie jak w projekcie dach nad garażem ma dłuższe krokwie? Podnosiliście ściankę kolankową? Używaliście kształtek wieńcowych i na nadproża, bo nie widać ich wcale. I z tego co widze garaż jest niżej niż reszta domu, tak? Gratuluję takiego poziomu i życzę bezproblemowego montazu okien.

Martuśka23, czemu poziomy dachów sa na równo, a nie jak w projekcie dach nad garażem ma dłuższe krokwie? Podnosiliście ściankę kolankową? Używaliście kształtek wieńcowych i na nadproża, bo nie widać ich wcale. I z tego co widze garaż jest niżej niż reszta domu, tak? Gratuluję takiego poziomu i życzę bezproblemowego montazu okien.

Witaj Ahya. Daliśmy dłuższe krokwie żeby nie zaciekało na drzwi garażowe i z tyłu żeby było troszkę daszku. Ściankę kolankową podnieśliśmy, dzięki temu pokoje na górze są ładniejsze. A garaż jest ciut niżej, w środku jest wyższy a zimą będzie łatwiejszy podjazd.. :)

Mam pytanie: czy ktoś z Was ma w swojej Noelce kominy tradycyjne murowane? Chodzi mi dokładniej o komin od kominka oraz wentylacyjny przy kuchni. Są sporo szersze niż systemowe co wiąże się z przesunięciem okiem na poddaszu. Ciekaw jestem zastosowanych rozwiązań.

hej

my dalismy w garazu jeden dodatkowy pion wentylacyjny ze wzgledu na piecyk gazowy. wszystkie kominy standardowe czyli prefabrykaty kamionki otuliny itd.