Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

my dalismy w garazu jeden dodatkowy pion wentylacyjny ze wzgledu na piecyk gazowy. wszystkie kominy standardowe czyli prefabrykaty kamionki otuliny itd.

My zdecydowaliśmy się na murowany w kotłowni, natomiast zastanawiam się nad pozostałymi dwoma w części mieszkalnej. Często słyszałem, że zdarza się pękać kominom systemowym, stosowanym do ogrzewania, ale pewnie każdy ma na ten temat swoją opinię. Stąd było moje pytanie dotyczące murowanych, które są szersze niż systemowe, co może przysporzyć problemów z oknami na poddaszu.

• 2 weeks później...
Dzień dobry

Chciałbym się przywitać, jako nowy Noeliowicz. Jestem z okolic Bydgoszczy i również zacząłem budowę Noelki. Mam pytanie do zaawansowanych budowniczych: czy zastosowaliście "pustak cokołowy izolacyjny", który jest na projekcie?

Pozdrawiam, Wojtek

Witamy, witamy.

Ja nie stosowałem takiego pustaka, ale dom mam na płycie fundamentowej na 100mm XPS-ie, pod wylewką będzie 150mm styro grafitowego a na elewacji będzie 200mm styro grafitowego. Wykonawca SSO odradzał mi w/w pustak.

Edytowane przez Kasieńka i Piotr
dopisek

Dzień dobry

Chciałbym się przywitać, jako nowy Noeliowicz. Jestem z okolic Bydgoszczy i również zacząłem budowę Noelki. Mam pytanie do zaawansowanych budowniczych: czy zastosowaliście "pustak cokołowy izolacyjny", który jest na projekcie?

Pozdrawiam, Wojtek

My tez mamy dom na płycie fundamentowej izolowanej od gruntu 20cm xps, więc pustaka nie potrzebujemy. Aczkolwiek jakbym budowała na ławach tez bym go nie zastosowała. Powód? Koszt tego pustaka przyjmując np. bloczek isomur to ponad 3000 zł dla Noelii 1-garażowej (dla mojej byłoby to prawie 4000zł). Lambda tego pustaka w pionie to 0,33 W/m*K. A jest on zastosowany własnie po to aby ograniczyć mostek na styku ściana/fundament. Zwykły beton komórkowy ma Lambdę 0,11-0,13, czyli o wiele lepszą! Ten pustak izolacyjny to beton ze styropianem, a beton ma o wiele gorsza lambde od styro i niestety nie załatwia problemu mostka cieplnego w tym miejscu. Niektórzy stosują jako pierwszą warstwę pustaki ceramiczne zasypane perlitem (perlit ma bardzo dobre właściwości izolacji ciepła).

Dlatego ja bym odradziła stosowanie tego. Lepiej wydać te 3000 zł na dodatkowe 5-10 cm styro na ścianach lub w dachu - zwróci się o wieeeeeeele szybciej niż ten pustak. O ile pustak zwróci się kiedykolwiek...

Nazbierało się trochę wieści:yes:

Wodociągi miały w 2014 roku zacząć budować wodociąg, ale wg najnowszych informacji od nich nie zaczęli nawet projektować co wg miłej pani może potrwać kilka lat, bo "nie mamy pieniędzy proszę pana" więc zostałem zmuszony do wiercenia studni. Przyjechali fachofcy "my panu znajdziemy wodę, przecież wszyscy sąsiedzi mają wodę w studniach, to i tutaj będzie". No to wierćcie mówię. Nazajutrz telefon "proszę pana jest woda, ale mało, jakiś kiepski grunt tu jest. Chyba musimy wiercić drugą w innym miejscu". No to wierćcie mówię. Nazajutrz telefon "proszę pana jest woda, ale mało, jakiś kiepski grunt tu jest". Już powoli zaczynało mnie zczyszczać jak kota po tabletkach. Znowu telefon "spróbujemy tę studnię rozbujać, przeczyścić, przepompować, przegonić itp słową. OK próbujcie mówię. Nazajutrz telefon "proszę pana proszę przyjechać, bo trochę się poprawiło" no to w samochód i jadę. Przyjeżdżam a tu wydajność 300 litrów na godzinę a miało być co najmniej 3000 l. Mówię do gościa, że ja rano po przebudzeniu mam większą wydajność:mad:

"No my już tutaj nic nie zrobimy, nie ma tutaj wody, nie weźmiemy od pana pieniędzy za wiercenie, bo nie znaleźliśmy wody, choć ponieśliśmy wydatki"

Nawet nie zamierzałem wam zapłacić, bo obiecaliście mi wodę w studni, przecież mówiliście, że wszyscy wokół mają wodę więc i ja ją będę miał.

Pojechali w siną dal, ale zanim pojechali nagrali mi inną ekipę do odwiertów.

Przyjechał geolog z porządną wiertnicą, obejrzał urobek z odwiertów i stwierdził, że poprzednicy nie dowiercili się do warstwy wodonośnej.

Był moją ostatnią deską ratunku, bo już nie mam miejsca na działce na składowanie urobku. DOWIERCIŁ SIĘ I MAM WODĘ.:lol2:

A tak po wiertaczach wygląda mój i Kasieńki ogród

SAM_2832.jpg

mam 3 kupy.

Ale mam i wesołe nowiny. Elektryka zrobiona , tynki schną, rury do odkurzacz położone

SAM_2811.jpg

W piątek przyjadą do instalacji wewnętrznych wod-kan, kotłowni i podłogówki.

Pozdrawiam Noelkowiczów

Witam,

U nas zrobiliśmy szambo ekologiczne ze studnią chłonna z dofinansowaniem z gminy i mamy już podpiętą wodę z wodociągów, jeszcze bez wodomierza.05102013353.jpg05102013355.jpg09102013368.jpg09102013369.jpg

pogoda bardzo ładna co sprzyja pracom, ale na ten rok już nic nie będziemy robić, starujemy wczesną wiosną, okna, elektryka, hydraulika i naprzód, chcielibyśmy bardzo wejść na zimę 2014, zobaczymy.

ostatnie fotki :)

Mariusz tak z ciekawości zapytam. Czy będziesz ocieplał i w jaki sposób filar przed wejściem do domu? Mój jest w przekroju kwadratowy i ocieplę go jak w projekcie, ale okrągły:(. Jak go nie ocieplisz to tam będzie duży mostek termiczny. Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Czy ktoś z Was doprowadzał kanał wentylacyjny do miejsca na kuchnię wg projektu? Jeżeli tak to mam pytanie w jaki sposób. Jesteśmy na tym etapie i zastanawiamy się jak to ugryźć.

My wpuściliśmy rury w terivę (jak na zdjęciu) i kolankami w dwóch rogach wypuściliśmy z sufitu:)DSC_6567 (Kopiowanie).jpg

Pilnie potrzebuje pomocy! jutro mają mi i innym lokatorom wiercić otwór w wielkości 10cm i zamontować rurę z kratką wentylacyjną na zewnątrz z kuchni na ulice ponieważ tak sobie zażyczył kominiarz budynek jest z lat 60 i kiedyś tam były takie otwory ale gdy ludzie zaczęli montować C.O. zamurowali je i w miejsce tych otworów dali grzejniki. My ocieplamy budynek nie po to żeby mieć nawiew z zewnątrz ....zaznaczam że w kuchni jest już komin dymowy i wentylacyjny doprowadzony na dach..... PROSZE O POMOC BO JUTRO Z RANA MAJĄ MI W SCIANIE WIERCIĆ ;(

Witam wszystkich Noeliowiczów :bye:

Z przyjemnością czytam wasze wpisy ponieważ już od dłuższego czasu mamy postanowione, że budujemy Noelie.

Dom będzie stał w lubuskim a dokładniej w Żarach. Od razu zapytam bo może ktoś buduję się w pobliżu?

Trochę zwlekałem z udzielaniem się na forum ale uznałem, że czas najwyższy :)

Ze zmian wprowadzany:

Parter

- zmiana okna w gabinecie na zwykłe,

- zmniejszenie okiem tarasowym na mniejsze,

- powiększenie łazienki kosztem spiżarki,

- przesunięcie konina w kotłowni na ścianę wew.

- okno w garażu oraz umywalka w kotłowni.

Poddasze

- zrównanie ściany pralni z łazienką,

- zastanawiamy się jeszcze nad likwidacją okiem dachowych i zastąpieniu ich oknami na ścianie szczytowej,

- podniesienie ścianki kolankowej o pustak.

Co do ostatniej zmiany (podniesienie ściany kolankowej) to mam do was pytanie.

Mój projektant twierdzi, że po podniesieniu tej ścianki to kont dachu się zmieni i może nie łapać się do Warunków Zabudowy. on proponuje podniesienie całego stropu o jeden pustak.

Czy ktoś tak z was robił? Dużo osób podnosi ta ściankę i czy miał ktoś taki dylemat?

Pozdrawiam serdecznie,

Gerard

Okno w gabinecie też pomniejszone, zmniejszenie jednego okana tarasowego, spiżarka poszła na powiększenie kuchni, okna w garażu likiwidacja wyjścia z kotłown i umywalka w kotłoni + odwodnienie kotłoni i garażu (kratka ściekowa), do pralni osobne drzw z korytarza, a w miejscu drzwi w łazience prysznic, likwidacja okien dachowych i wstawienie dużych okien w sypialni 2x240/100 w pokojach dziecięcych w każdym 240/100, pozostałe okna tak jak w projekcie, podniesienie ścianki kolankowej (a co za tym idzie dodanie jednej warstwy pustaków, dwa lane stropy żelbetowe, technologia pustak porotherm z pianką dryfix, schody lane żelbetowe o wysokości schodka 18 cm.Jak się postaram to zamieszczę fotki w tej chwili kończa drugą kondygnację (na weekendzie powinienem mieć fotki z otworam na okna u gory to lepiej będzie widać.

poza tym docieplone 5 cm nadproża (przewidziene rolety), garaż podwójny (Noelia 2M) powiększony - brama 5m, a i okienko spiżarniowe zlikwidowane a łazienkowe zrobione na wsokość okienka kuchennego ale będzie chyba stałe w ramie (ma być wentylacja mechaniczna z rekuperacją) opadl nam więc jeden komin wentylacyjny na połaczeniu kuchni i dolnej łazienki.

To tak na szybko fotki przy okazji, generalnie dziłaka kupiona w lipcu początek budowy we wrzesniu jak pogoda pozwoli do końca roku SSZ z dachem (dachówka BRASS TEGALIT, okna oknpolast winergetic, rolety anwis - duże okna z silnikami - 9 szt., brama garazowa herman...

jednak troszkę się rozpisalem :)

pozdrawiam Mariusz

• 2 weeks później...