marcin_lublin 20.11.2013 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Mapigeo ile kosztowaly okna do Twojej Noelki? ja dostalem wycene na 17tys Fakro oklejone dwustronnie + trzy szyby - szukam okien dalej rynny aluminiowe (7mm grubosci) robione pod wymiar 2500zl. pokrycie dachowe (dachowka cementowa) calosc ok 13500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 20.11.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ja mam okna z Vetrexu V90+ i dodatkowo okno HST w salonie (to 270x240 więc cena za moje okna z roletami (wszędzie) ze sterowaniem i za bramę garażową 5000x2250 z ciepłym montażem to 48000, Rynny stalowe powlekane, dachówka Brass Tegalit protegon ciemny grafit (za komplet 27500). To już mam zamówione, obecnie walczę jeszcze z zakupem klinkierówki na komin (wychodzi mi 6 m2 na oba kominy (trzeci mam zlikwidowany (WM). Generalnie jak spoglądałem na ceny to w Lublinie np dachówka tańsza jak w Rzeszowie, ale transport niweluje różnice więc nie warto "importować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 20.11.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ja mam okna z Vetrexu V90+ i dodatkowo okno HST w salonie (to 270x240 więc cena za moje okna z roletami (wszędzie) ze sterowaniem i za bramę garażową 5000x2250 z ciepłym montażem to 48000, Rynny stalowe powlekane, dachówka Brass Tegalit protegon ciemny grafit (za komplet 27500). To już mam zamówione, obecnie walczę jeszcze z zakupem klinkierówki na komin (wychodzi mi 6 m2 na oba kominy (trzeci mam zlikwidowany (WM). Generalnie jak spoglądałem na ceny to w Lublinie np dachówka tańsza jak w Rzeszowie, ale transport niweluje różnice więc nie warto "importować". Ja mam wycenę na Vetrex V90+ w kolorze obustronnym coś ok. 14 000 zł bez rolet. Jeśli chodzi o drzwi i bramę na razie odpuszczam, zrobię to później co by nie zniszczyć. Tak jak pisałem wcześniej w tym roku nie zamykamy budynku, czekamy z tym do wiosny. Potencjalny dostawca okien zasugerował nam wstrzymanie zamówienia do stycznia-lutego, podobno jest to najtańszy okres. Kominy robiliśmy z klinkieru (wszystkie 2 ), wyszło nam coś około 350 szt cegły klinkierowej. A masz może wycenę instalacji CO z podłogówką? Jak się mniej więcej przedstawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palysz 20.11.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam, pozwolę sobie dołączyć do dyskusji, ponieważ również zdecydowałem się na zakup projektu i budowę pod Lublinem Noelii w wersji 2M (lustro). Obecnie jestem na etapie pozwolenia na budowę a pracę planuję rozpocząć na wiosne. Zmiany wprowadziliśmy następujące: dół: - poszerzenie okna balkonowego zachodniego w salonie do 350 cm i przesunięcie 1 m na południe - zmiana szerokości drzwi balkonowych południowych w salonie z 270 na 180 - zamiana drzwi balkonowych w pokoju na dole na okno o wymiarach 180X150 Powyższe zmiany wprowadziliśmy, ponieważ od strony południowej mamy tylko przepisową odległość do płotu a od zachodniej 21m ogordu góra: - dołożenie okna w pomieszczeniu nad garażem o wymiarach 180X150 - dołożenie okien połaciowych w małych pokojach - likwidacja balkonu (rozmiar okien zostaje ten a balkon zastąpimy barierkami) garaż: - dołożenie okna 180X90 Próbowałem trochę wyceniać, żeby mniej więcej określić budżet SSZ: Dachówka będzie płaska - brass tegalit, creaton domino, lub euronit kapsztad. Na razie mam wycene brassa na 22 tyś. Brass bałtycka na 14 tyś, ale nam się nie podoba. Mam wycenę od firmy, która (bez negocjacji) wyceniła budowę stanu surowego z dachem (wszystkie materiały included na 210 tyś. Dodatkowo dwie znacznie odbiegające od siebie wyceny robocizmy murarskiej od ekip, które budowały u moich znajomych (i niby w obu przypadkach nie było zastrzeżeń). Pierwsza na 42 tyś, druga na 28 tyś. Czekam jeszcze na wycenę materiałów. Okna wyceniłem w vetrexie: V70 - 23 tyś, V90 - 29 tyś. Najdroższe oczywiście są drzwi tarasowe odpowiednio 8 i 9 tyś w systemie patio (uchylno - przesuwny). Czekam na wycenę od znajomego, który pracuje w lokalnej firmie montującej okna na podobnych profilach. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palysz 20.11.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 witam, Marcin_lublin, ze zdjęć wynika, że nad garażem planujesz wydzielić dodatkowo jedno pomieszczenie?co z założenia ma tam być?dodatkowa garderoba? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 20.11.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 U mnie cenę okien robi szczególnie HST (jest zaj drogie) ale jest to system przesówny który powinien działać przez długie lata bez problemów. Kolor mam jednostronny z uwagi na bardziej ustawny i neutralny wewnętrzne biały.Drzwi odpuszczam ale bramy nie (garaż będzie wcześniej otynkowany przed zamontowaniem bramy. ( a założenie otworu 5000x3000 deskami to też nie jest takie proste i idealne rozwiazanie zwłaszcz jeśli przez zimę będa działać instalatorzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 20.11.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 U mnie cenę okien robi szczególnie HST (jest zaj drogie) ale jest to system przesówny który powinien działać przez długie lata bez problemów. Kolor mam jednostronny z uwagi na bardziej ustawny i neutralny wewnętrzne biały.Drzwi odpuszczam ale bramy nie (garaż będzie wcześniej otynkowany przed zamontowaniem bramy. ( a założenie otworu 5000x3000 deskami to też nie jest takie proste i idealne rozwiazanie zwłaszcz jeśli przez zimę będa działać instalatorzy... Co nieco słyszałem o systemie HST ale nigdy od użytkownika. Jak to się zachowuje przy tak ciężkich skrzydłach? Masz może zdjęcie całego okna tarasowego? Na temat kolorów nie dyskutuje - tym zajmuje się Michalina . Otwór garażowy planuję zabić deskami co w przypadku garażu jednostanowiskowego nie będzie takie trudne. Na tą chwilę próbuję jakoś zaplanować wydatki kolejnych etapów. Jest to jednak dużo trudniejsze niż w przypadku SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 20.11.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam!Nasza noelka (2m, ale trochę zmniejszony garaż) już stoi. budowana z ytonga, pokrycie ceramiczne koramik, angoba szlachetna kosztowała nas 140tys.Do tego okna, rolety na dole, brama garażowa będą nas kosztować ok 20 tys.Czy ktoś brał pod uwagę okna dako? Może ktoś ma jakieś informacje na temat ich użytkowania?I jeszcze pytanie o moc pieca do takiego domu. Czy ktoś planuje ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 20.11.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Piotrk i Michalina Zdecydowanie jednostanowiskowy da sie lepiej ogarnąć . Okna typu "PATIO" ma mój kplega, po 5 latach wszystko się koleboe i generalnie skrzpi mimo próby zapanowania nad nimi (oko waży a system przesówny nie daje rady). HST widziałem w salonach sprzedaży, u mnie bedzie zamontowane w grudniu więc zapodam fotki. Okno chodzi bardzo lekko (trzeba tylko ew siły do pierwszego poruszenia (skrzydła waża swoje) Zaleta to system HST czyli okno jedzie podniesione po szynie, sa różne moąliwości, mój sąsiad będzie nmiał HST 2000x2500 i to będzie ogromna tafla szkła. Ja brałem HST coby skrzydło nie wychodziło na pokój a PATIO nie chciałem. Drugie tarasowe które będzie raczej od doświetlania jak do wychodzenia to okno ze wspólnym słupkiem (gdyby trzeba było większy gabaryt wprowadzić do domku (np stół zastawiony na imprezę) ewa00 Nasz garaż jest powiększony od tego z 2M więc pow. dachu to ponad 240m2. Zdcydowalem się na Tegalit brasa po oglądnięciu dachów z tą dachówką i z ceramiką. Dla mnie ceramika jest droższa a do tego gorzej (podkreślam jak dla mnie) wygląda po ułożeniu (jest taka wąska a tegalit bardziej pod kwadracik ) Ogrzewanie na podłogówce - piec gazowy kondesacyjny i awaryjnie kominek z płaszczem wodnym (to jeszcze do ustalenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 20.11.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 witam, Marcin_lublin, ze zdjęć wynika, że nad garażem planujesz wydzielić dodatkowo jedno pomieszczenie?co z założenia ma tam być?dodatkowa garderoba? pzdr hej tak, bedzie to mala garderoba/styszek (od komina do sciany szczytowej) do pokoju nad garazem. wneka do komina zostala tez dolaczona do pokoju obok. nie bylo dokladnego pomyslu na tak duze pomieszczenie wiec lekko je zmniejszylismy + dodalismy okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 20.11.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no wlasnie a co robicie z zima? my planujemy lekko uszczelnic okna deskami i folia. co do bramy garazowej nie mam pomyslu ale ustawimy tylko palety oparte o siebie zeby psy i inne sarny nie wlazily + wiszaca folia z obciazeniem zeby zacinajacy deszcz/snieg splywal po niej. czy wstawiacie dzrzwi wejsciowe docelowe i brame garazowa na czas konczenia wnetrza? ja mam obawy czy nie zostanie to zniszczone wnaszac rozne graty a z drugiej strony wszysto byloby troche bezpieczniejsze.... srednio widze drzwi zbite z desek zamykane na skobel ktore mozna otworzyc lekkim kopniakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapigeo 20.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ja planuje pozamykać oknami i dachem, drzwio techniczne zamykane na kłódkę np, tak coby ekipy mogły działać, czyli wod-kan, wlektrycy WM, co taak, żeby na wiosne zapodać tynki i wylewkę. Do lata chcę już uruchomic wykończeniówkę... Do takiego tempa zmusza nas przede wszystkim bank... ktory finansuje budowę Ma ktoś może z wyceny elektryków z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 23.11.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Pięknie kurna pieknie . Ile Wam wyszła podłogówka? I jeszcze pytanko w sprawie wod -kan jak widzę na tynku wyjscia? dlaczego nie schowane pod tynkiem? Pamiętaj, żeby po wylewkach jak podeschną rozłożyć folię coby jastrych dobrze dojrzewał i nie spękał... Niby jesień nic się nie dzieje, a ja nie mam czasu;) Ile za podłogówkę to nie powiem..... bo nie wiem. Zleciłem kompleksowe wykonanie wszystkich instalacji w domu, pomieszczenia technicznego z PC. Rury w technicznym na wierzchu, bo to tylko pom. techniczne oraz dlatego, że i tak wszystko będzie zasłonięte przez PC, zbiornik hydroforowy i stację uzdatniania wody, a instalator będzie miał łatwiejsze podejście. Jutro jadę zobaczyć wylewki. Edytowane 23 Listopada 2013 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawa19051 03.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 pytanie do "Piotrek i Michalina". Ile wyszło wam całych suporków a ile połówek na postawienie ścian??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 04.12.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 pytanie do "Piotrek i Michalina". Ile wyszło wam całych suporków a ile połówek na postawienie ścian??? W sumie wyszło 1250 szt całych oraz 690 szt połówek. W stosunku do projektu "ubyło" połówek ponieważ nie robiliśmy spiżarni przy kuchni oraz ścianek oddzielających jadalnię od kuchni. Góra pozostała bez zmian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubucha 09.12.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam Do Piorka i Michaliny. Mam do Państwa pytanko bo zastanawiamy się nad zakupem projektu Noelia czy moglibyśmy się jakoś umówić i obejrzeć u Państwa projekt Noelia w rzeczywistości?. Mamy do Państwa najbliżej. Bardzo byśmy chcieli zobaczyć jak to wszystko faktycznie wygląda bo na projekcie w internecie to zupełnie co innego. Wahamy się w sumie między Noelią z garażem 2-stanowiskowym a Dorą z garażem 2-stanowiskowym. Dorę już widzieliśmy i chcielibyśmy porównać sobie z Noelią. Bardzo nam to ułatwiło podjęcie decyzji w wyborze projektu. My się do Państwa dostosujemy aby nie robić problemy. W sumie wyszło 1250 szt całych oraz 690 szt połówek. W stosunku do projektu "ubyło" połówek ponieważ nie robiliśmy spiżarni przy kuchni oraz ścianek oddzielających jadalnię od kuchni. Góra pozostała bez zmian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natjusia 10.12.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam, od początku śledzę forum i nawet zakupiliśmy projekt Noelia. Niestety pozmieniała się sytuacja i nie będziemy mogli wybudować Noelii W nawiązaniu do ostatniego postu, może są osoby chętne na odkupienie projektu, możemy zejść poniżej ceny katalogowej. Jeśli ktoś jest zainteresowany - projekt w 4 egzemplarzach plus cała dokumentacja (w tym in blanco zgoda na zmiany) - proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 15.12.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 hej wszyscy juz zakonczyli prace przed zima? cos cisza na forum u nas dach w 90% polozony i w tym tygodniu ma byc koniec:) dom zabezpieczony na zime chociaz na zdjeciu jeszcze dokladnie nie widac. czeka nas jeszcze jedna pracowita sobota zeby uprzatnac troche na dzialce o ile pogoda sie utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 15.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam, My też powoli kończymy prace budowlane, reszta na wiosne.Jeśli nam się wszystko pomyślnie ułoży to chcemy jeszcze zamknąć domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lublin 15.12.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 w styczniu zamawiamy okna... wstepna wycena ok 12 000zl (3xszyba 5-cio komorowe i ciepla ramka) okleina dwustronna na wiekszosci okien.drzwi tarasowe z ruchomym slupkiem - z przesuwnych zrezygnowalismy. jak pogoda pozwili montaz koniec lutego poczatek marca i ruszamy dalej z robota... wszystko zalezy od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts