Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w styczniu zamawiamy okna... wstepna wycena ok 12 000zl (3xszyba 5-cio komorowe i ciepla ramka) okleina dwustronna na wiekszosci okien.

drzwi tarasowe z ruchomym slupkiem - z przesuwnych zrezygnowalismy. jak pogoda pozwili montaz koniec lutego poczatek marca i ruszamy dalej z robota... wszystko zalezy od pogody.

My mamy również okna 5 komorowe, złoty dąb z obu stron każde,3-szybowe, tarasowe mamy z ruchomym słupkiem i koszt okien 9905

• 3 weeks później...
Ja niestety nie mam się czym pochwalić... z dachem się trochę przeciąga [ATTACH=CONFIG]236439[/ATTACH]

Witam!!!!!!!!!!!

Panie Tomku ,mam wielką prośbę o przesłanie mi kosztów budowy Noeli ( wprowadził Pan identyczne zmiany jak Ja ,oprócz lanego stropu poddasza)

Mój mail [email protected]śli by to nie sprawiło problemu byłbym bardzo wdzięczny.

Szkoda ze nie udało się przykryć dachu,zima dotarła też do Krakowa.

Pozdrawiam!!!!!!!!!:

Witam Wszystkich Noeliowiczów,

Jesteśmy "nowi" na tym forum, jeszcze nie tak zaawansowani jak reszta ale najważniejsze ze decyzja zapadła ... :-). Chciałbym Was prosić o małą weryfikację / ocenę naszych planów (w załącznikach). Troche zmodyfikowaliśmy nasza noelię, zastrzegam że na razie project się rysuje, I chciałem zapytać co sądzicie o tych zmianach.

Z gory dziękujemy za opinie.

Slajd1.jpg

Slajd2.jpg

Slajd3.jpg

Witam Wszystkich Noeliowiczów,

Jesteśmy "nowi" na tym forum, jeszcze nie tak zaawansowani jak reszta ale najważniejsze ze decyzja zapadła ... :-). Chciałbym Was prosić o małą weryfikację / ocenę naszych planów (w załącznikach). Troche zmodyfikowaliśmy nasza noelię, zastrzegam że na razie project się rysuje, I chciałem zapytać co sądzicie o tych zmianach.

Z gory dziękujemy za opinie.

Witam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rozwiązanie na poddaszu bardzo fajne,z wymiarów pokoi wynika ze Noelka poszerzona o 1m,też rozważałem takie umiejscowienie łazienki,zrezygnowałem z takiego rozwiązania ponieważ zrezygnowałem z okien dachowych.

Ja obniżam poziom garażu tak aby wejście było z tzw półpiętra ( nie ma potrzeby wydzielania 1m korytarza aby było wejście na strych,dodatkowo wychodzi tez fajny pokoik).

Uważam za fajny pomysł doprojektowania balkonu.

Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dobry wieczór!

Zmian tak wiele, że trudno rozpoznać pierwotny projekt.

1. Nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam rysunek, ale w przypadku rezygnacji z podcienia należy zastanowić się, jak zadaszyć drzwi wejściowe. Dobrze, jeśli te nie są bezpośrednio wystawione na czynniki atmosferyczne (deszcz, słońce, śnieg). Różnorodne daszki z pleksi lub szkła mogą być dość problematyczne. Nie zawsze też dodają uroku. Poza tym uważam, że dzięki podcieniowi Noelia ma lżejszą konstrukcję. Możliwe, że bez tego wiele straci na uroku.

2. Wiatrołap jest tak malutki, że chyba ciężko będzie się w nim rozebrać. Prawdopodobnie szafa będzie przy schodach, tylko po co, skoro wcześniej mieściła się w dość dużym wiatrołapie? Może przynajmniej odwróćcie sposób otwierania drzwi wewnętrznych – żeby skrzydło szło do domu, a nie do wiatrołapu?

3. Uważam, że spiżarnia to świętość, zwłaszcza w przypadku domu. Gdzie schowacie większe zakupy? Gdzie będziecie trzymać przetwory? Piwnicy chyba nie będzie, w garażu i kotłowni to raczej nie jest wskazane. Wg mnie przymknięta kuchnia to też świętość – ale to rzecz osobistych preferencji. Choć, radzę się jeszcze zastanowić. Goście z salonu będą mieli idealny pejzaż na kuchenne laboratorium. Gdzie postawicie lodówkę? Prawdopodobnie będzie 1. przedmiotem widocznym po wejściu z wiatrołapu.

4. Można pokusić się o mały składzik pod schodami – zawsze to jakieś miejsce na mopa.

5. Musicie koniecznie sprawdzić, czy uda się w ogóle korzystać z wanny przy takim skosie. Prysznic w wannie na stojąco raczej odpada. Jeśli Wasza sypialnia będzie na górze – zastanówcie się, czy będzie Wam się chciało biegać na dół (rano i wieczorem), żeby wziąć prysznic. Chyba, że zmieściliście prysznic gdzieś na górze, a jak go nie zlokalizowałam.

6. Drzwi z łazienki zazwyczaj otwierane są na zewnątrz (przepisy, ale nie wiem, czy aktualne).

7. Poczytajcie o balkonach – więcej z nimi problemów niż radości. Są stosunkowo drogie w budowie, często przeciekają, tworzą mostki termiczne, a pranie można wysuszyć w ogrodzie.

Ale to Wy będziecie mieszkać w tym domu, sami znacie siebie najlepiej (styl życia, preferencje), dlatego też podkreślam, że moje uwagi są bardzo subiektywne. Czasem warto słuchać własnego serca. Powodzenia!

Witam

Schemat prac wygląda następująco:

- docieplenie drugiego stropu,

- wykończenie kominów cegłą klinkierową

- ułożenie dachówki model - Koramic Alegra 9 czarna Angoba Szlachetna.

Mam pytanie do użytkowników którzy są na etapie instalacji wewnętrznych,

Czy z uwagi na odległość kotłowni od kuchni i łazienek nie będzie problemów z czasem dostępu do ciepłej wody ?

Jak planujecie rozwiązać instalacje w swoich Noelkach ?

A teraz kilka zdjęć

CameraZOOM-20140124150556798.jpgCameraZOOM-20140122162526399.jpgCameraZOOM-20140122161846409.jpg

Czy z uwagi na odległość kotłowni od kuchni i łazienek nie będzie problemów z czasem dostępu do ciepłej wody ?

Tę sprawę załatwia cyrkulacja cwu. Żeby pompka cyrkulacyjna nie kręciła 24 godziny trzeba wstawić programator i zaprogramować przedziały czasowe jej działania. Dobry instalator powinien Ci to wyjaśnić i zrobić.

Tę sprawę załatwia cyrkulacja cwu.

Cyrkulacja Ciepłej Wody jest Mi oczywiście znana.

Bardziej nurtują mnie koszty ogrzewania wody. Pracującą pompka w godzinach ustalonych przez programator, generuje duże straty ciepła poprzez ciągła cyrkulację wody rurach. Krążąca woda wychładza się a piec dogrzewa wodę w zasobniku.

Straty mamy na gazie i na prądzie.

Jak usprawnić instalację żeby straty były jak najmniejsze.

Cyrkulacja Ciepłej Wody jest Mi oczywiście znana.

Bardziej nurtują mnie koszty ogrzewania wody. Pracującą pompka w godzinach ustalonych przez programator, generuje duże straty ciepła poprzez ciągła cyrkulację wody rurach. Krążąca woda wychładza się a piec dogrzewa wodę w zasobniku.

Straty mamy na gazie i na prądzie.

Jak usprawnić instalację żeby straty były jak najmniejsze.

"Abu, abu. Abu czysta gęba, abu pełny bandziuch." cytat z "CK dezerterów". Albo ciepła woda i wyższe rachunki, albo wyższe rachunki za wodę i ścieki. Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, nie rozpatrywałem tego, chcę po odkręceniu kurka mieć natychmiast ciepłą wodę. W swojej PC ustawię okresy włączania się pompki cyrkulacyjnej w czasie porannej i wieczornej toalety, a w ciągu dnia ręce można umyć w letniej wodzie. Myślę też, że woda w rurkach i w otulinach pod posadzką nie wystygnie zbyt szybko.

Witam wszystkich budujących Noelię !

My jesteśmy na etapie instalacji centralnego ogrzewania, mamy już podłogówkę ułożoną tj. salon, kuchnia, 2 łazienki i wiatrołap. W pokojach, pralni i garderobie będą grzejniki.

Widzę, że pada wiele pytań o materiały, ceny itp. więc przestawię jak my budowaliśmy (start 04.2013) :-)

Ławy fund. 60 x 60 cm beton B15

Ściany z pustaka ceramicznego Roben Poroton - z bocznymi zamkami

Strop Teriva + beton B20

Więźba z pełnym deskowaniem

Dach przykryty dachówką ceramiczną Roben Piemont kasztan

Okna dachowe tylko w pralni i garderobie najtańszy model Fakro - rozlecą się to wymienimy na nowe :)

Okna Oknoplast Kraków profil 6 komorowy Platinium Evolution obustronnie złoty dąb ze złotymi klamkami, do tego rolety Portos podtynkowe złoty dąb.

Tynk maszynowy Dolina Nidy drobnoziarnisty

Na chudziaka położona na dole folia atestowana, styropian 10 cm grafitowy 0,031 (w miejscach podłogówki było 7 grafitowy + 3 biały Keler do podłogówki )

Rury TeCe flex wielowarstwowe z wkładką aluminiową

Grzejniki Kermi Therm X2

Kocioł gazowy Junkers Cerapur Smart 14 kW jednofunkcyjny + zasobnik Biawar Mega 150 ltr. + sterownik pogodowy Junkers FW 200

Jeżeli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem.

Z poważaniem

Piotr.

Edytowane przez rfneo

.... Zmiany wynikaja tez z zamiaru wykorzystania wentylacji mechanicznej więc odpada jeden komin wentylacyjny.

Nasza Noelia (obecnie w fazie "u architekta") też będzie miała wenylacje mechaniczną. Czy masz projekt wentylacji mechanicznej? Którędy będą poprowadzone przewody? Możesz zarzucić jakimś skanem albo fragmentem projektu?