Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzwoniłem, Panowie i Panie odbijąją piłeczkę, gmina do startostwa, starostwo do gminy. Z tym, że gmina powiedziała, że ona rozumie to i według nich wszystko jest OK. Uspokoił mnie architekt, który powiedział, że nawet jeśli "będą" duże kłopoty i odwołanie do wojewody nic nie da, tak zaadaptujemy projekt, że będzie wszystko poprawnie.

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzwoniłem, Panowie i Panie odbijąją piłeczkę, gmina do startostwa, starostwo do gminy. Z tym, że gmina powiedziała, że ona rozumie to i według nich wszystko jest OK. Uspokoił mnie architekt, który powiedział, że nawet jeśli "będą" duże kłopoty i odwołanie do wojewody nic nie da, tak zaadaptujemy projekt, że będzie wszystko poprawnie.

Skoro żadne nie chce wziąć odpowiedzialności to i żadne się nie przyczepi.

jezeli juz piszemy o roznych "kwiatkach" to i ja sie pochwale ;)

sąsiad odmowil zgody na przekop gazu pod droga z jego dzialki na nasza. oddziela nas ulica argumentując ze jego dzialka straci wartosc. ominiecie dzialki jegomoscia kosztowalo nas troche stresu i 700zl dla gazowni. pomine fakt ze gaz leci w pasie przyydrogowym i nic by nie stracil bynajmniej na wartosci dzialki.

z ostatnich newsow to zaczynamy ksztalowanie terenu na dzialce i sprzatamy balagan na zewnatrz. do zimy robimy elewacje i podbitke poddasza a w zimie reszte prac w domu.

aha

schody zamowione 12.500zl - debowe trepy, podstopnice z MDFu no i sporo balustrady co podbija cene.

lazienka na dole na ukonczeniu oraz polozona cala podloga (terakota) na dole.

A my wczoraj zalaliśmy wieńce i schody!!! HURRRA. Chyba najbardziej wyczekiwany moment. Ogólnie ten etap dał nam w kość, zarówno psychicznie jak i fizycznie, bo zabawy na stropie w takim upale to jak zabawy na patelni.

Dzieki marcin_lublin za możliwość pochodzenia po noeliowych schodach. Zrobiliśmy identyczne, z dzielonym spocznikiem. Schody wydaja się baaardzo wygodne. Jak przeschną troche zrobię zdjęcia :)

• 4 weeks później...
Witam.

Jestem nowa na forum. Też planujemy sie budować. Zdecydowaliśmy się na noelia 2m.

Mam pytanie do Magda & Rafał: Wy jaki projekt macie noelia 2m czy noelia ?? A ta ekipa z Zakopanego to sama robocizna 45 tys. bierze?

Jestem ze Śląska jak Wy, więc może częściej będę zadawać Wam pytania. :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i noelkowiczów :)

Witam,

My wybraliśmy standardową Noelię. jeżeli chodzi o ekipę to tak robocizna 45 tys. Powodzonka w budowie I jak co to smiało pytajcie.

Pzrd

Magda & Rafał

Witam

Zakończyłem stan surowy otwarty, bez ścianek działowych. Co do kosztów to ten stan co widać 120tys z robotą. Kominy postawiłem sam, działówki będę stawiał sam. Dach pokryty membraną, dachówka bogen ze względu na pokrycie membraną wybrałem bogena ponieważ ma bardzo duże zamki i generalnie ja chwalą zobaczymy w praniu. Koszt stanu surowego wyszedł większy niż liczyłem wszystkie pierdółki nadbijają koszt którego nie brało sie pod uwagę. Okna z bramą garażową mam wycenione na 25tys,brama krispol, okna Veka szyba potrójna i wszędzie rolety z napędami.

Pozdrawiam

DSC_0819.jpgDSC_0839.jpgDSC_0824.jpg

parter.jpgpietro.jpgfront.jpg

Witam. Jestem ciekaw jakie zdanie maja forumowicze na temat naszego projektu. Jakieś sugestie lub porady może bo w sumie pozwolenie na budowę już jest ale może w fazie budowania coś można jeszcze lekko zmienić. Sądzę ze trochę mnie i żonę poniosła fantazja i w sumie z Noeli to dużo już chyba nie zostało. Dziękuję za wszelkie sugestie.

P.S. Być może że coś zrobię nie tak i coś się nie otworzy ale nie wrzucałem jeszcze nic wiec proszę o wyrozumiałość.

Witam

Jestem na wykończeniu siebie i mej Noeli2M - dwustanowiskowej ;) Kolega wyżej musi podać zdjęcia w wyższej rozdzielczości. Mam nadzieje, że nie zrobiliście sobie ścianki działowej w salonie/jadalnia - jeśli tak to wyjdzie wam klitka , a po drugie stół w jadalni proponuje przestawić tzn. parter.jpg Nie będziecie się o niego zahaczać po wyjściu z kuchni.

Łazienka na dole wyjdzie wam bardzo mała ( kabina 80tka) - zlikwidujcie spiżarnie i poszerzcie łazienkę, a w miejsce szafy wnękowej na paterze zróbcie małą spiżarkę ale dostęp do niej od strony wejściowej do kuchni parter.jpg .

Okno w kuchni - pamiętajcie, że wedle projektu pod nim znajduje się zlew i zmywarka ( ma ona co namniej 81 cm). Okno jest prawdopodobnie za duże, po wylaniu posadzki wysokość do parapetu to 76 cm - ja musiałem wymienić okno i dla pewności skróciłem je o 20 cm ( chyba że macie inny układ mebli kuchennych ).

Miejcie również na uwadzę to, że podwójna bram garażowa jest wygodna ale też droższa - przynajmniej z tego co porównywałem ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Noelia2M

Na tych małych zrzutach to niezbyt widać. Miedzy kuchnią a salonem nie będzie ściany tylko planujemy zrobić coś w rodzaju kontuaru- jako przedłużenie blatu (niżej) i coś w stylu baru (wyżej).Tutaj jest wszystko jako jeden blat ale założenie jest inne. W każdym razie nie jako coś murowanego tylko lekka zabudowa przy instalacji mebli kuchennych.

Zrobienie wykusza nie wchodzi w grę z powodu rozciągnięcia wymiarów domu do maksimum. Tak zwiększyliśmy garaż że dom się nie chce zmieścić na działce:)

Łazienka na parterze ma spełniać funkcje dodatkową tzn dla kogoś kto nas odwiedzi lub do sporadycznego używania przez domowników-w zamian za to łazienka na piętrze jest obszerna, z wydzieloną osobną kabiną (a właściwie to nie kabina tylko wykończenie wnęki płytkami i zastawienie oszklonymi drzwiami- bez brodzika-mam wrażenie że największa kabina jest za mała stad ten wymysł)

Jak rozmawiałem z architektem uzgodniliśmy że parapet będzie 15-20 cm nad blatem (zlewem). w projekcie mam że jest na wysokości 110 cm od zera wiec myślę że jest ok.wymiar otworu okiennego to 150 cm x 120 cm. Dla kontrastu, w łazience jest na wysokości 140 cm.

Ta "szafa wnękowa" to lodówka i raczej nie idzie jej zlikwidować i to jedyne miejsce gdzie tak naprawdę pasuje.teraz mieszkam w bloku i dałbym wszystko za spiżarnie wiec powiększanie jej kosztem łazienki nie wchodzi w grę,

U nas zlikwidowaliśmy spiżarkę i dzięki temu powstała wnęka, w której wstawiłem lodówkę i piekarni w zabudowie meblowej. Kuchnia powstała dużo większa, a spiżarkę przenieśliśmy do "szafy wnękowej" zamykanej drzwiami łamanymi. Też mieszkaliśmy wcześniej w bloku i chcieliśmy koniecznie mieć spiżarkę. W Szafie wnękowej wstawiliśmy solidny regał 80x60x220 i jest super. Pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...