Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

mam pytanie do użytkowników mających zrobioną elewację, otóż jakiej grubości styropianem ocieplaliście filar przy wejściu oraz podciąg nad drzwiami wejściowymi?

Cały budynek będziemy ocieplać styropianem o grubości 15cm i zastanawiam się czy te elementy również ocieplić tak grubym styropianem?

Witam,

mam pytanie do użytkowników mających zrobioną elewację, otóż jakiej grubości styropianem ocieplaliście filar przy wejściu oraz podciąg nad drzwiami wejściowymi?

Cały budynek będziemy ocieplać styropianem o grubości 15cm i zastanawiam się czy te elementy również ocieplić tak grubym styropianem?

Zobacz w poscie 619, są tam 2 moje zdjęcia jak wygląda filar ocieplony styro 10 cm a na elewacji jest 20 cm. Chciałem dać na filar 20 cm ale nie fajnie to wyglądało, lepiej wygląda jak filar jest cieńszy od elewacji. Podciąg i cały sufit przed drzwiami ociepliłem 20 cm (nad nim jest łazienka grzana do 25^C)

może uda mi się wkleić zdjęcie frontu z filarem.

[ATTACH=CONFIG]281618[/ATTACH]

udało się

Edytowane przez Kasieńka i Piotr
wklejka

Zobacz w poscie 619, są tam 2 moje zdjęcia jak wygląda filar ocieplony styro 10 cm a na elewacji jest 20 cm. Chciałem dać na filar 20 cm ale nie fajnie to wyglądało, lepiej wygląda jak filar jest cieńszy od elewacji. Podciąg i cały sufit przed drzwiami ociepliłem 20 cm (nad nim jest łazienka grzana do 25^C)

może uda mi się wkleić zdjęcie frontu z filarem.

[ATTACH=CONFIG]281618[/ATTACH]

udało się

Przyznam szczerze, że zastanawiałem się jaka grubość jest u Was na filarze :) Faktycznie wygląda bardzo dobrze. Ja chyba zostawię jednak na filarze 15cm tak jak na całej elewacji (w porównaniu do 10 cm to już nie taka duża różnica i może nie będzie wyglądał tak źle).

PS. Mamy takie same drzwi wejściowe :) Jak się sprawują, bo u nas są zamontowane od dwóch tygodni i na razie nie wiele możemy na ten temat powiedzieć?

Witam mam pytanie do Was jak zrobiliście rolety nad oknami bez nadproży sam wieniec bo nie mogę ogarnąć tego

Jestem już przy swoim komputerze to podsyłam zdjęcia poglądowe jak jest rozwiązana sprawa skrzynek roletowych przy stropie.

SAM_2409.jpgSAM_2410.jpg

W rejonie skrzynki wieniec jest trochę obniżony.

Przyznam szczerze, że zastanawiałem się jaka grubość jest u Was na filarze :) Faktycznie wygląda bardzo dobrze. Ja chyba zostawię jednak na filarze 15cm tak jak na całej elewacji (w porównaniu do 10 cm to już nie taka duża różnica i może nie będzie wyglądał tak źle).

PS. Mamy takie same drzwi wejściowe :) Jak się sprawują, bo u nas są zamontowane od dwóch tygodni i na razie nie wiele możemy na ten temat powiedzieć?

DOORSY. Prawda, że b.ładne drzwi?:) Jak do tej pory sprawują się super, nadal są proste jak drut, nic się nie wypaczają, bardzo precyzyjnie się domykają. Też dostaliście od sprzedawcy w promocji za 1 zł zestaw do pielęgnacji drzwi? Nie zapomnij przed ociepleniem zamontować na filarku gniazda i włącznika elektrycznego do światełek świątecznych:)

DOORSY. Prawda, że b.ładne drzwi?:) Jak do tej pory sprawują się super, nadal są proste jak drut, nic się nie wypaczają, bardzo precyzyjnie się domykają. Też dostaliście od sprzedawcy w promocji za 1 zł zestaw do pielęgnacji drzwi? Nie zapomnij przed ociepleniem zamontować na filarku gniazda i włącznika elektrycznego do światełek świątecznych:)

Właśnie światełka! W sobotę robiłem drobne poprawki na zewnątrz budynku przed przyklejeniem styropianu (zasilenie oświetlenia na ogród, delikatne przesunięcie dolotu do kominka) ale o światełkach świątecznych poprostu zapomniałem :/ Zrobię to w tym tygodniu, ekipa od elewacji wkracza za tydzień we wtorek.

DOORSY faktycznie wyglądają świetnie (nie dostaliśmy pakietu do pielęgnacji ale to może dlatego, że lubię się długo targować:)) I muszę przyznać, że w tej cenie to chyba naprawdę trafiony wybór

Jestem już przy swoim komputerze to podsyłam zdjęcia poglądowe jak jest rozwiązana sprawa skrzynek roletowych przy stropie.

[ATTACH=CONFIG]310642[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310643[/ATTACH]

W rejonie skrzynki wieniec jest trochę obniżony.

Witam dzięki za wszystkie podpowiedzi.Jednak obniżyłem okna na wysokość 230

U nas są nadproża 12-tki łączone z wieńcem i rolety weszły, tylko wysokość pomieszczenia się zwiększył. W tej chwili, gdy mieszkamy stwierdziliśmy, że to był błąd z oknami razem z roletami, zwłaszcza w oknie-drzwiach tarasowych (mimo że je zmniejszyliśmy do 260cm) to przy silniejszych wiatrach okno pracuje i wygina się mino opuszczonych rolet, inna sytuacja jest z oknem (nawet 3metrowym) tam tak nie widać wyginania się okien jak na drzwiach. My żałujemy, że nie zrobiliśmy rolet mocowanych na zewnątrz- mimo że gorzej wygląda to z zewnątrz. Ponadto wszystkie naprawy są robione wewnątrz mieszkania - u nas wymieniano silniki.

Dodatkowo powstaje problem z zamontowaniem karniszy zwłaszcza przy oknie 3m i drzwiach 2,6 ( muszą być 3 mocowania na takich długościach) w kasecie z roletą trochę strach mocować zwłaszcza w drzwiach tarasowych (zwinięta roleta zajmuje więcej miejsca niż ta z okna).

Pozdrawiam i przemyślcie tą sprawę puki czas

Jest na to sposób - konsole do rolet nadstawnych wiążące okno z nadprożem, konsole te są wewnątrz skrzynki roletowej. Mam u siebie w 2 największych oknach po 2 szt. na okno, w salonie i w jadalni, okna są bardzo sztywne nie wyginają się.7_beclever_konsola_rolety_nadstawnej.jpg

Witam pytam o obniżenie okien bo namieszali mi ci od okien że jak tak wysokie okno to gwaracji nie będzie . a jeszcze mam pytanie co do tych rolet a na górze tez macie rolety zamotowane tak jak na dole?

Gilisie, właśnie jesteśmy po podpisaniu umowy zakupu okien i nikt nam nie mówił, że na takie okna nie będzie gwarancji, a wyceniałam w wielu miejscach. Coś Cie kantują ;) A największe nasze okno to 270x240 i nawet nie ma wzmocnień poprzecznych, a gwarancja 7 lat.

Drzwi Doorsy są oki, ale tak naprawdę też zależy w co takie drzwi są uzbrojone, koniecznie zamek listwowy (najlepiej automatic), wtedy skrzydło jest zawsze trzymane w 3-punk. - Nie polecam drzwi gdzie proponują z krótkimi dwoma zamkami wtedy o wypaczenia i nieszczelności prawie pewne

pozdrawiam,

Już niedługo przeprowadzka :)

Drzwi Doorsy są oki, ale tak naprawdę też zależy w co takie drzwi są uzbrojone, koniecznie zamek listwowy (najlepiej automatic), wtedy skrzydło jest zawsze trzymane w 3-punk. - Nie polecam drzwi gdzie proponują z krótkimi dwoma zamkami wtedy o wypaczenia i nieszczelności prawie pewne

pozdrawiam,

Już niedługo przeprowadzka :)

Ale Ci mariusz zazdroszczę, my daleko w lesie. Przez tą pogodę nie idzie nic zrobić, a mąż specjalnie wziął urlop aby dach zrobić. A tu nam prawie dachówki z dachu lecą...

Jakiej firmy macie bramę garażową? Myślałam nad Normstahlem, bo nawet niezłą cenę dostaliśmy, ale słyszałam że piloty im szwankują. Jednak są w miarę ciche, całkiem porządne jak macałam ;)

Ale Ci mariusz zazdroszczę, my daleko w lesie. Przez tą pogodę nie idzie nic zrobić, a mąż specjalnie wziął urlop aby dach zrobić. A tu nam prawie dachówki z dachu lecą...

Jakiej firmy macie bramę garażową? Myślałam nad Normstahlem, bo nawet niezłą cenę dostaliśmy, ale słyszałam że piloty im szwankują. Jednak są w miarę ciche, całkiem porządne jak macałam ;)

Brama garażowa Wiśniowski bez przetłoczeń orzech z napędem Hormanna

pozdrawiam,

Witam serdecznie. My także ruszamy z Noelka, ale jesteśmy na początku drogi (mamy PnB). Dużo negatywnych opinii słyszeliśmy o Terivie, a mianowicie, ze jest słaba i z czasem pęka. Myślimy o zwykłym stropie. Czy ktoś z Was wykonywał zwykły strop czy wszyscy Teriva? Pozdrawiamy

My zrobiliśmy strop "zwykły" tzn. lany, monolityczny. Czy jest lepszy? Myślę, że tu nie ma złotego środka, jeden i drugi ma swoje plusy i minusy. U nas za monolitycznym przemawiał fakt, że układ ścianek działowych można na nim dowolnie zmieniać ( w terivie pod ściankami są wzmocnienia, co sprawia, że w chwili montażu stropu trzeba wiedzieć jaki będzie ich układ).

Decyzja należy do Was :)

A my zastosowaliśmy stare, sprawdzone płyty kanałowe, zwane też żerańskimi. 2 godziny, 3 chłopa, dźwig i strop gotowy, można po nim chodzić. Mamy ściany z silki, nistety Teriva jest za słaba na silikaty, do tego to co pisze Piotrek - w terivie nie możesz zmieniać dowolnie układu ścianek działowych, a nam na tym zależało.