Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Też mamy takie okienko na dole w łazience[ATTACH=CONFIG]313122[/ATTACH]

Nie widać komina wentylacyjnego, czyżby wentylacja mechaniczna?

Ja się mocno nad mechaniczną zastanawiam. Na razie dałem projekt do wyceny.

Czy ktoś ma mechaniczną w Noeli i może podać orientacyjne koszty instalacji?

Nie widać komina wentylacyjnego, czyżby wentylacja mechaniczna?

Ja się mocno nad mechaniczną zastanawiam. Na razie dałem projekt do wyceny.

Czy ktoś ma mechaniczną w Noeli i może podać orientacyjne koszty instalacji?

U nas tez wentylacja mechaniczna. Mamy sporo fixów, więc bez WM byłoby bardzo duszno.

Koszt zależy w dużej mierze od wybranego rekuperatora (chyba że robisz bez, tak też można). Możesz wybrać taki za 1500 zł i taki za 10.000 zł. Kosztów Ci nie przedstawię, bo jeszcze nie mamy gotowej instalacji, ale pamiętaj aby anemostaty nawiewne nie były w miejscach gdzie się długo siedzi lub leży, czyli nad biurkami, sofą, łóżkami etc.

Witam Noelkowiczów!

Mam pytanie - jakie wstawialiście drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem? Zwykłe wewnętrzne, czy może jakieś bardziej izolujące? Nurtuje mnie to pytanie a właśnie stoimy przed takim wyborem.

pozdrawiam

Ja wstawiam bardziej izolujące ze względu na WM w domu, co by się spaliny nie pchały do chałupy:D. Nie wiem jak przy grawitacyjnej, ale myślę, że powinny być szczelne.

Witam Noelkowiczów!

Mam pytanie - jakie wstawialiście drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem? Zwykłe wewnętrzne, czy może jakieś bardziej izolujące? Nurtuje mnie to pytanie a właśnie stoimy przed takim wyborem.

pozdrawiam

popieram,

jak najbardziej izolujące, smrodek z garoazu aby nie pachał się i zimno, my w garażu planujemy nie grzać i w tym roku tem była i tak na poziomie około 12-15 ^

Zrobiliśmy drzwi takie jak stolarka zewętrzna, czyli soć podobnego jak drzwi balkonowe tylko na zasuwnicy drzwiowej wypełnione panelem

• 2 weeks później...
Witam,

- no I budowa ruszyła. Ekipa bardzo zgrana (górale spod Zakopanego), pracują jak szaleni, za stan surowy zamknięty płacimy 45 000 (nie wiem czy dużo czy mało ale jesteśmy z nich zadowoleni).

Magda & Rafał

Hej, czy możecie mi dać namiary na tą ekipę z Zakopanego?

Napisałam do Was wiadomość.

Proszę przeczytajcie i odpiszcie.

Dzieki, pozdrawiam

anolisa

Edytowane przez anolisa

Pewnie już gdzieś to było napisane (ale niestety nie mogę teraz znaleźć odpowiedniego postu) - jakie wymiary ma jednostanowiskowy garaż w projekcie?

Czytałam, że część z Was zamierza go poszerzyć, ale domyślam się, że to wiąże się z odpowiednio wyższymi kosztami m.in. u architekta adaptującego projekt.

Poza tym - czy sami kupiliście projekt czy przez architekta? Jesteśmy po rozmowie z jednym architektem, który powiedział, że lepiej, jeśli on sam kupi projekt (na stronie projektanta, a nie pośrednika, a więc po normalnej, a nie wynegocjowanej cenie) - czy to normalne, standardowe?

Oryginalne wymiary 306*552

Ja poszerzyłem na 500*552, miałem trochę modyfikacji więc nie wiem ile samo poszerzenie kosztowało u architekta.

Projekt kupiłem sam, taniej nie będzie - DOMPLAN taniej nie sprzeda (tak mi architekt powiedział), ale możesz z architektem ponegocjować, co ty z tego będziesz mieć jeżeli zamówisz przez niego a nie sam ;-)

• 1 month później...

Witam wszystkich Noeliowiczów, tych zaczynających I tych bardziej zaawansowanych ... :-)

Krótkie podsumowanie postępów tego sezonu, instalacja elektryczna zrobione w 50% (tyle ile było wymagane do tynkowania), okna + brama + rolety zamontowane, instalacje wod - kan zrobione, styropian na podłogę położony, ogrzewanie podłogowe zrobione I w przyszłym tygodnio czekamy na wylweki.

I tu moje pytanie do Was. Zastanawiamy się nad wykonaniem ocieplenia dachu w tym roku ale ... zawsze jest ale. Ale nie będziemy ogrzewać domu przez zimę więc pytanie czy warto teraz ocieplać (bardzo byśmy chcieli bo to zawsze krok do przodu). A jeżeli tak to jakiego materiału użyć, wiem że 90% ludzi używa wełny ale ona ma jedną wade, chłonie wodę a to w połączeniu z nie ogrzewanym domem moze źle się skończyć.

Przewertowałem internet i każdy z systemów ma swoje wady i zalety (swoich zwolenników i przeciwników) wełna niepalna i stosunkowo łatwa w układaniu (choć pyli i chłonie wodę), pianka PUR nowatorska i szybka metoda (choć bardziej palna niz wełna no i też chłonie wodę), styropian raczej żadko używany.

Z tych wszystkich materiałów najbardziej do mnie przemawia jednak styropian, nie chłonie wody, nie ubije się z biegiem czasu, nie zmieni swoich wymiarów czy parametrów. Co wy na to, ma ktoś jakieś doświadczenia w ocieplaniu dachu styropianem?

Z gory dziękuję za Wasze odpowiedzi.

A co tu taka cisza, nikt nie buduje? Relacjonować postępy, ale już :)

U nas w tym roku zrobione lub już się kończy (przypominamy, że budujemy sami)

- dachówka

- ocieplenie ścian

- okna

- brama garazowa

- elektryka (się kończy)

- przyłącze wody

- przyłącze energetyczne

- szambo

- działówki

Do zrobienia:

- tynki

- kanalizacja i woda

- kolektor pompy ciepła

- ocieplenie garażu od środka

- jak się uda to ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła + wylewki

Magda & Rafał - ja tez najchętniej wszystko puściłabym w styropianie, bo wole ten materiał od wełny. Nie chłonie wody i to jest jego wielka zaleta- źle przygotowana folia paroszczelna, czy zbyt słaba wentylacja dachu i mamy mokra wełnę. Jednak dedykowany styro jest drogi (ten z nacięciami), robić samemu długa robota. Do tego pójdzie masakrycznie dużo piany do uszczelnienia tego, jeśli nacięć brak. Wiem bo sama teraz ociepliłam murłatę kawałkami po ocieplaniu elewacji i na sama murłatę poszło mi 5 puszek piany.

A i nie zapominajcie jednak o tym, że wełna wycisza - zwłaszcza przy dachu z blachy ma to niebagatelne znaczenie. Niektórzy robią mixa - wełna między krokwie (w razie zawilgocenia ma możliwość odparowania poprzez membranę) zaś na drugą warstwę styro. I ja właśnie się chyba na takiego mixa zdecyduję.