qla13 14.04.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Też mamy takie okienko na dole w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilisie 15.04.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam mam prośbę abyście wstawili fotki schodów w waszych nowelkach.Jestem na tym właśnie etapie i chciałem podejrzeć wasze pomysłu chodzi mi ile stopni wam wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilisie 30.04.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Hej gdzie się podzialiście budujący!!! Co taka cisza na forum chyba każdy zajęty pracamihttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/rolleyes-2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilisie 10.05.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Też mamy takie okienko na dole w łazience[ATTACH=CONFIG]313122[/ATTACH] Witam czy możesz mi podac wymiary okien na górze? Czy one sa zmniejszone bo tak mi się wydaje i tez chce zmniejszyć bo chodzi o rolety nadstawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qla13 10.05.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Z tej strony są okna 150x150 a po drugiej stronie mam 180x150. Z obu stron mamy rolety.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilisie 10.05.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Z tej strony są okna 150x150 a po drugiej stronie mam 180x150. Z obu stron mamy rolety. Wojtek I wszystko się zmieściło? A od podłogi do okna ile jest 90 czy 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qla13 10.05.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mamy ściankę kolankową podniesioną o 1,5 gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 25.05.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Też mamy takie okienko na dole w łazience[ATTACH=CONFIG]313122[/ATTACH] Nie widać komina wentylacyjnego, czyżby wentylacja mechaniczna? Ja się mocno nad mechaniczną zastanawiam. Na razie dałem projekt do wyceny. Czy ktoś ma mechaniczną w Noeli i może podać orientacyjne koszty instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 29.05.2015 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Nie widać komina wentylacyjnego, czyżby wentylacja mechaniczna? Ja się mocno nad mechaniczną zastanawiam. Na razie dałem projekt do wyceny. Czy ktoś ma mechaniczną w Noeli i może podać orientacyjne koszty instalacji? U nas tez wentylacja mechaniczna. Mamy sporo fixów, więc bez WM byłoby bardzo duszno. Koszt zależy w dużej mierze od wybranego rekuperatora (chyba że robisz bez, tak też można). Możesz wybrać taki za 1500 zł i taki za 10.000 zł. Kosztów Ci nie przedstawię, bo jeszcze nie mamy gotowej instalacji, ale pamiętaj aby anemostaty nawiewne nie były w miejscach gdzie się długo siedzi lub leży, czyli nad biurkami, sofą, łóżkami etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 30.05.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dzięki za info, odnośnie umiejscowienia anemostatów, na pewno się nad tym zastanowię.Tymczasem dałem pod wycenę instalację, zobaczę jak to im wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczis 06.06.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam wszystkich! Wracam na forum po dłuższej nieobecności spowodowanej zawieszeniem decyzji o budowie. Teraz budowa Noelki juz rozpoczęta:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek i Michalina 08.06.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witam Noelkowiczów!Mam pytanie - jakie wstawialiście drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem? Zwykłe wewnętrzne, czy może jakieś bardziej izolujące? Nurtuje mnie to pytanie a właśnie stoimy przed takim wyborem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 08.06.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witam Noelkowiczów! Mam pytanie - jakie wstawialiście drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem? Zwykłe wewnętrzne, czy może jakieś bardziej izolujące? Nurtuje mnie to pytanie a właśnie stoimy przed takim wyborem. pozdrawiam Ja wstawiam bardziej izolujące ze względu na WM w domu, co by się spaliny nie pchały do chałupy:D. Nie wiem jak przy grawitacyjnej, ale myślę, że powinny być szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waw 15.06.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam Noelkowiczów! Mam pytanie - jakie wstawialiście drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem? Zwykłe wewnętrzne, czy może jakieś bardziej izolujące? Nurtuje mnie to pytanie a właśnie stoimy przed takim wyborem. pozdrawiam popieram, jak najbardziej izolujące, smrodek z garoazu aby nie pachał się i zimno, my w garażu planujemy nie grzać i w tym roku tem była i tak na poziomie około 12-15 ^ Zrobiliśmy drzwi takie jak stolarka zewętrzna, czyli soć podobnego jak drzwi balkonowe tylko na zasuwnicy drzwiowej wypełnione panelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anolisa 26.06.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, - no I budowa ruszyła. Ekipa bardzo zgrana (górale spod Zakopanego), pracują jak szaleni, za stan surowy zamknięty płacimy 45 000 (nie wiem czy dużo czy mało ale jesteśmy z nich zadowoleni). Magda & Rafał Hej, czy możecie mi dać namiary na tą ekipę z Zakopanego? Napisałam do Was wiadomość. Proszę przeczytajcie i odpiszcie. Dzieki, pozdrawiam anolisa Edytowane 26 Czerwca 2015 przez anolisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ujejskiz 28.06.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Noelia Niepołomicka obecnie jest na takim etapie na zewnątrz. Pozdrawiam Wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Michał_ 28.06.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Pewnie już gdzieś to było napisane (ale niestety nie mogę teraz znaleźć odpowiedniego postu) - jakie wymiary ma jednostanowiskowy garaż w projekcie?Czytałam, że część z Was zamierza go poszerzyć, ale domyślam się, że to wiąże się z odpowiednio wyższymi kosztami m.in. u architekta adaptującego projekt. Poza tym - czy sami kupiliście projekt czy przez architekta? Jesteśmy po rozmowie z jednym architektem, który powiedział, że lepiej, jeśli on sam kupi projekt (na stronie projektanta, a nie pośrednika, a więc po normalnej, a nie wynegocjowanej cenie) - czy to normalne, standardowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 29.06.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Oryginalne wymiary 306*552 Ja poszerzyłem na 500*552, miałem trochę modyfikacji więc nie wiem ile samo poszerzenie kosztowało u architekta. Projekt kupiłem sam, taniej nie będzie - DOMPLAN taniej nie sprzeda (tak mi architekt powiedział), ale możesz z architektem ponegocjować, co ty z tego będziesz mieć jeżeli zamówisz przez niego a nie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda Rafał 26.08.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam wszystkich Noeliowiczów, tych zaczynających I tych bardziej zaawansowanych ... Krótkie podsumowanie postępów tego sezonu, instalacja elektryczna zrobione w 50% (tyle ile było wymagane do tynkowania), okna + brama + rolety zamontowane, instalacje wod - kan zrobione, styropian na podłogę położony, ogrzewanie podłogowe zrobione I w przyszłym tygodnio czekamy na wylweki. I tu moje pytanie do Was. Zastanawiamy się nad wykonaniem ocieplenia dachu w tym roku ale ... zawsze jest ale. Ale nie będziemy ogrzewać domu przez zimę więc pytanie czy warto teraz ocieplać (bardzo byśmy chcieli bo to zawsze krok do przodu). A jeżeli tak to jakiego materiału użyć, wiem że 90% ludzi używa wełny ale ona ma jedną wade, chłonie wodę a to w połączeniu z nie ogrzewanym domem moze źle się skończyć. Przewertowałem internet i każdy z systemów ma swoje wady i zalety (swoich zwolenników i przeciwników) wełna niepalna i stosunkowo łatwa w układaniu (choć pyli i chłonie wodę), pianka PUR nowatorska i szybka metoda (choć bardziej palna niz wełna no i też chłonie wodę), styropian raczej żadko używany. Z tych wszystkich materiałów najbardziej do mnie przemawia jednak styropian, nie chłonie wody, nie ubije się z biegiem czasu, nie zmieni swoich wymiarów czy parametrów. Co wy na to, ma ktoś jakieś doświadczenia w ocieplaniu dachu styropianem? Z gory dziękuję za Wasze odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 26.08.2015 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 A co tu taka cisza, nikt nie buduje? Relacjonować postępy, ale już U nas w tym roku zrobione lub już się kończy (przypominamy, że budujemy sami) - dachówka - ocieplenie ścian - okna - brama garazowa - elektryka (się kończy) - przyłącze wody - przyłącze energetyczne - szambo - działówki Do zrobienia: - tynki - kanalizacja i woda - kolektor pompy ciepła - ocieplenie garażu od środka - jak się uda to ogrzewanie podłogowe z pompą ciepła + wylewki Magda & Rafał - ja tez najchętniej wszystko puściłabym w styropianie, bo wole ten materiał od wełny. Nie chłonie wody i to jest jego wielka zaleta- źle przygotowana folia paroszczelna, czy zbyt słaba wentylacja dachu i mamy mokra wełnę. Jednak dedykowany styro jest drogi (ten z nacięciami), robić samemu długa robota. Do tego pójdzie masakrycznie dużo piany do uszczelnienia tego, jeśli nacięć brak. Wiem bo sama teraz ociepliłam murłatę kawałkami po ocieplaniu elewacji i na sama murłatę poszło mi 5 puszek piany. A i nie zapominajcie jednak o tym, że wełna wycisza - zwłaszcza przy dachu z blachy ma to niebagatelne znaczenie. Niektórzy robią mixa - wełna między krokwie (w razie zawilgocenia ma możliwość odparowania poprzez membranę) zaś na drugą warstwę styro. I ja właśnie się chyba na takiego mixa zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts