Ahya 23.02.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 8arty - na pierwszą warstwę zamawiałam rockwoola 20 cm ( czemu chcesz tylko 15??) - wyszło mi 231 m2, ale ja mam podwójny garaż i trzeci skos nad garazem, więc sporo więcej wchodzi, dodatkowo ocieplenie pod szczyty. Zostało mi jej 3 paczki pełne i sporo odpadów. Tak samo na druga warstwę chcesz tylko 5 cm?? Wyjdzie Ci w sumie TYLKO 20 cm ocieplenia a to jest bardzo mało. Dodaj min. 5 cm na drugiej warstwie - koszt znikomy, a na rachunkach szybko się zwróci. Pamiętaj że ciepło ucieka przede wszystkim dachem i wentylacją. U nas mieliśmy już ocieplone ściany i to bardzo grubo, ale dachu nie i w domu zimno pomimo grzania kozą, dopiero jak ociepliliśmy poddasze pierwszą warstwa zrobiło sie momentalnie cieplej. Teraz jedziemy drugą warstwą i czuć, że w domu naprawę zmienia się klimat. Pod sufitem jak mąż wiercił pod wieszaki było mu tak ciepło, że jak zmierzył termometrem - 25 stopni. A koza to maleństwo może z 5 kw i stoi w rogu biedna przy kominie Ale jak widać, dobre ocieplenie i daje zwierzak radę nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 23.02.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 8arty - na pierwszą warstwę zamawiałam rockwoola 20 cm ( czemu chcesz tylko 15??) - wyszło mi 231 m2, ale ja mam podwójny garaż i trzeci skos nad garazem, więc sporo więcej wchodzi, dodatkowo ocieplenie pod szczyty. Zostało mi jej 3 paczki pełne i sporo odpadów. Ok, dzięki. Robię z pojedynczym garażem to pewnie w 200 m2 zmieszczę się. Wyjdzie w trakcie, jak zacznę rozkładać. Plus taki, że hurtownie mam 1 km od siebie i dowożą na bieżąco bez doliczania za transport i zwroty przyjmują. Krokwy odchudziłem z 20 cm na 16 cm, więc 20 nie upchnę nie wiem może źle kombinuję, ale chyba 20 cm w sufit i kolejne 15 cm w skosy na strychu wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charzytyn82 23.02.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam. Jestem nowy na forum, ale parktycznie wszystko co o Neolce to już przeczytałem (śledzę temat od kilku miesięcy). Mam pyatnie z innej beczki... ponoć projekty Noelii są energooszczędne czyli spełniają normę minimalną tj.NF40, czy to jest prawda? jeżeli tak to czy ktoś starał się na dofinansowanie? nie wiedziałem aby ktoś poruszał temat. Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Michał_ 05.03.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 My równiez bedziemy budowac Noelie, ale na razie jestesmy na etapie papierologii nie sadzilismy, ze az tyle jej jest! Nasze zmiany w projekcie (na razie planowane): umywalka w pomieszczeniu gspodarczym zmniejszenie okna w gabinecie na standardowe okna balkonowe w sypialniach od ogrodu (ale tu sie jeszcze zastanawiamy) podniesienie ściany kolankowej o 1 pustak poszerzenie garażu o 1 m zmiana scian z gips kartonu na murowane (ale tu sie wahamy, jak jest u Was?) zmiana szerokosci okna w salonie na standard (270 cm) kranik na ścianie zewnętrznej za kotłownią, do podlewania ogrodu kranik do mycia samochodu z przodu domu odpływ w garażu, doprojektowanie prysznica w łazience na górze rezygnacja z bidetu i jednej z umywalek w łazience na górze przedłuzenie i załąmanie dachu z boku domu tak, by powstał zadaszony taras Rozmawialiśmy z 1 architektem, stwierdził, że za adaptacje projektu + wprowadzenie naszych zmian chce 1900 zł - to dużo, mało? "Gratis" dodaje wrysowanie w mapę projektu szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 12.03.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Za adaptację projektu płaciłem 1400 zł, ale robiła mi to osoba, która potem została moim kierownikiem budowy. Na takie zmiany, jak przerobienie okna, bidetu, czy przesunięcie ścianki działowej to nawet nie zwracała uwagi. Ot, zrobicie to będzie. Pytanie. Ile metrów kw. styropianu zużyliście na ocieplenie budynku (Noelia, pojedynczy garaż). Podpowiedź. Wełny poszło nam na skosy i w sufity ok. 200 metrów kw. (15 cm) i ok. 125 metrów 5 cm (pod podwieszane sufity). W sumie jakieś 42 płyty karton-gips na sufity. Robocizna darmo, bo sami kręciliśmy stelaże Edytowane 12 Marca 2016 przez 8arty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noelia 11.04.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Cześć, tutaj Aneta i Michał z Ksawerowa k/Łodzi. Za tydzień lub dwa wchodzi na działkę murarz i zaczynamy zabawę Budujemy wg indywidualnego na bazie noelii. Jakby ktoś tu był z okolic, to proszę o kontakt! Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noelia 21.04.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Moja Noelia jest trochę poprzerabiana - patrz wklejony rzut poniżej.Mam obawy co do pokoju od ogrodu po prawo (u mnie płd-zach) - czy nie będzie on za mały dla dziecka? Boje się, że przez te skosy będzie wyglądał jak namiot.U mnie ścianka kolankowa będzie miała ok 105cm.Czy możecie podać jaki wymiar ma ten pokój u Was (w oryginalnym projekcie) i czy możecie wkleić jakieś fotki.Wszelkie komentarze mile widziane:-)Dzięki!http://images77.fotosik.pl/514/70fba760c119b352gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Piotr 26.04.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 U nas pokój, o którym piszesz ma 10,5m2 (po podłodze około 14m2). Jeszcze troszkę się powiększy, bo w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się poszerzyć dom o 0,5m (mając już zatwierdzony projekt ) Ścianki kolankowe będziemy mieć wyższe (1,15m ), żeby było jak najwięcej miejsca, a dom zachował proporcje. Widzę, że komin przenieśliście mniej więcej w to samo miejsce, co my. Jak wygląda rzut parteru? Byliśmy w Noelii na Śląsku i powierzchnia pokoi na poddaszu wydawała nam się ok, więc też nie wprowadzaliśmy większych zmian. A za kilka lat okaże się, czy postąpiliśmy słusznie. Lepiej niech się wypowiedzą Noeliowicze, którzy już mieszkają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noelia 26.04.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 rzut parteru i ogólna rozkminka nad tym pokojem, tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248050-Ma%C5%82y-pok%C3%B3j-Przesu%C5%84-komin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 28.04.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 My wlaśnie kończymy podłogówke, czyli kolejna rzecz wykonana samodzielnie przez nas. Powiem Wam że fajna robota, łatwa, ale potem bolą plecy i rece od zginania i układania rurek. Na górze mieliśmy styropian więc spinkami sie ładnie układa. Na dole natomiast ponieważ mamy płytę fundamentową izolowaną to układaliśmy na takich specjalnych listwach. Bardziej upierdliwe, bo nie ma takiego pola manewru i trzeba dobrze zaplanować listwy. Ale jak jest ok to idzie migusiem. Jedna baba jest w stanie to zrobić sama A za ok 1,5 tygodnia lejemy anhydyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ujejskiz 03.05.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Elewacja już prawie dokończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 12.05.2016 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ujejskiz bardzo ładna Noelia Ci wyszła, moje kolorki U nas będzie podobnie, dach ten sam kolor, elewacja też jasna. A my po wylaniu posadzek. Powiem Wam że anhydryt to super sprawa, chłopaki wpadli po 9 na budowę, posprawdzali, poustawiali repery, ponudzili się ponad godzinę czekając na materiał (nie wiedzieli że tak mało będzie do robienia, bo przygotowaliśmy wszystko prawie idealnie) i w dwie godzinki potem było już po wszystkim. Szybko, dokładnie, z uśmiechem na ustach i jest po sprawie. A my sie nie możemy doczekać jak już wejdziemy normalnie do domu i nie potkniemy się o rurki od podłogówki Przyszły tez do nas płytki na łazienki, za 3 tygodnie wchodzi płytkarz i szalejemy z glazurą... Ale się cieszymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 27.09.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Już po ociepleniu. Jakby ktoś szukał. Ścianka kolankowa podniesiona o 2 bloczki. Wyszło 247,5 elewacji, liczone z otworami. Styropianu poszło 106 opakowań, ok. 202 m2. 66MB podbitki. 55 worków kleju. Stryropian z klejem na 2 razy, listwy startowe, obróbka parapetów i podbitka. Łącznie 19000 z materiałem, w tym 8850 robocizna. Stryropian grafit 15cm 0,31 z felcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopcia 20.10.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Witam jestem nowa na tym profilu i też buduje Noelie i mam pytanie ile was kosztowały fundamenty do stanu zero ile poszło wam bloczków a ile betonu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8arty 20.10.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Nie pamiętam dokładnie w tej chwili, ale w okolicach 20.000 zł (geodeta, prace ziemne, ławy, murowanie, instalacja wodno-kan., chudziak, ocieplenie). Materiał gdzieś mam może zapisany, ale w tej chwili nie mam dostępu do notatek. Za robociznę (murarz) zapłaciłem 6.000 zł (trochę zniżki po rodzinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopcia 20.10.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 dzięki bardzo za odpowiedz tak też miej więcej liczyłam a poszerzaliście może garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Piotr 20.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 dzięki bardzo za odpowiedz tak też miej więcej liczyłam a poszerzaliście może garaż My budowaliśmy systemem gospodarczym - ocieplone, bez chudziaka na tą chwilę ok 15.000zł Zużyliśmy ok. 1800 betonitów (7 warstw). Szerokość garażu wewnątrz 635cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopcia 21.10.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 a betonu ile wam poszło w sobote maz z geodeta beda wyznaczali budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Piotr 24.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Wyszło nam 18 m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergu 21.11.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Już po ociepleniu. Jakby ktoś szukał. Ścianka kolankowa podniesiona o 2 bloczki. Wyszło 247,5 elewacji, liczone z otworami. Styropianu poszło 106 opakowań, ok. 202 m2. 66MB podbitki. 55 worków kleju. Stryropian z klejem na 2 razy, listwy startowe, obróbka parapetów i podbitka. Łącznie 19000 z materiałem, w tym 8850 robocizna. Stryropian grafit 15cm 0,31 z felcem. 8arty, a pochwalisz się fotką jak się prezentuje Noelia podniesiona o 2 bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts