Kasieńka i Piotr 25.12.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Radosnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 03.01.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Radosnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy Kasieńka i Piotr Witam,ja wam życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku mam do was pytanie....nie wiem czemu ale został mi jeden oryginalny projekt i boję się go komukolwiek dać, odbiór domu będę miała za około 3 tygodnie a kierownik cos mi wspominał że on go będzie też potrzebował do odbioru.Czy faktycznie tak jest czy tylko :oryginał dziennika budowy; oświadczenie kierownika budowy, że dom wybudowano zgodnie z projektem i przepisami Prawa budowlanego, a teren budowy został uporządkowany; protokoły z ewentualnych kontroli; powykonawczą inwentaryzację geodezyjną; jeżeli były zmiany w trakcie realizacji projektu, kopie rysunków projektu budowlanego wraz z naniesionymi zmianami. potwierdzenie, zgodnie z przepisami odrębnymi, odbioru wykonanych przyłączy; kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Michał_ 14.05.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Mam pytanie odnośnie kosztów budowy noelii: dostaliśmy dziś wycenę od murarzy - życzą sobie 48 000 PLN za wykonanie fundamentów, postawienie murów i wykonanie więźby dachowej.. Słyszałam, że są drodzy, ale b. dobrzy - a jak Wy oceniacie ten koszt? Ile Wy zapłaciliście za te roboty? Dodam tylko, że nieco powiekszamy Noelię względem oryginalnego projektu (poszerzyliśmy garaż o 1,5 m i podnieśliśmy bryłę o 1 bloczek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 14.05.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 48 000 PLN wydaje mi się atrakcyjna cena, ale to zależy w jakim rejonie Polski.U mnie pod Wrocławiem wyglądało to tak 2015 (robocizna): 13000 fundamenty10600 parter12000 strop żelbetonowy15200 ściany wewn, zewn, działowe, kominy PODDASZE20000 dach - więźba, dachówki, obróbki na gotowo Do dachu była inna ekipa Dodam, że to nie była pierwsza lepsza ekipa, tylko wybierałem z spośród 4 polecanych przez znajomych i ceny były niemalże równe a różnice były w zakresie prac i organizacji. Ekipa organizowało sobie wszystko: koparki, transport, beton itp. więc padło na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Michał_ 15.05.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 48 000 PLN wydaje mi się atrakcyjna cena, ale to zależy w jakim rejonie Polski. U mnie pod Wrocławiem wyglądało to tak 2015 (robocizna): 13000 fundamenty 10600 parter 12000 strop żelbetonowy 15200 ściany wewn, zewn, działowe, kominy PODDASZE 20000 dach - więźba, dachówki, obróbki na gotowo Do dachu była inna ekipa Dodam, że to nie była pierwsza lepsza ekipa, tylko wybierałem z spośród 4 polecanych przez znajomych i ceny były niemalże równe a różnice były w zakresie prac i organizacji. Ekipa organizowało sobie wszystko: koparki, transport, beton itp. więc padło na nich. No tak ale u nas te 48 tys. PLN nie obejmuje materiałów - sami mamy je zapewnić (kierownika budowy też, podobnie geodetę). Mogę wiedzieć, ile wyniosły Cię materiały budowlane w tym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zupelnieNowy 16.05.2017 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) No to włśnie tylko robociznę podałem z materiałami i sprzętem wyszło trochę więcej, odpowiednio: 35200 fundamenty 28800 parter 37000 strop 35000 poddasz 53800 dach (z oknami wyłazem, rynnami itp tak na gotowo) Surowy otwarty cena brutto materiał+robocizna wyszło ok 190tys. Materiały wszystkie atestowane, ze średnio-wyższej półki i niestety z haraczem VAT Acha dom od strony garażu poszerzony był o 2m i kolankowa ściana o +1 bloczek. Spotkałem się z wpisami że Noelię ludzie za 150tys i mniej budowali do takiego stanu, wydaje mi się, że wszystko zależy od rejonu i czy akurat robotnicy mają full roboty czy się proszą o pracę. Budowa do surowego otwartego zajęła im ok 5 miesięcy, choć widziałem, że mogliby prędzej gdyby przychodzili każdego dnia do mnie na budowę;/ W tym czasie i miejscu nie mogłem znaleźć lepiej więc brałem co jest, bo na wynajmie co miesiąc 2tys w plecy, więc lepiej szybciej na swoje się przeprowadzić Edytowane 16 Maja 2017 przez zupelnieNowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zajaks 11.06.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Witam, Dziękuję wszystkim za dużo cennych infirmacji. Czy jest ktoś tutaj z okolic Rzeszowa +- 100 km, chętnie podjechalbym i zobaczył z przynajmniej zewnątrz. DziękujęMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Michał_ 10.09.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Budowa ruszyła! A murarze idą jak burza, zaczęli 29.08.2017 a Noelia wygląda już tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzyn 24.10.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Witam wszystkich "Noelowiczów" Czy ktoś jeszcze buduje Noelię Modern ? Ponad roczna cisza w tym temacie, bardzo dziwne, gdyż na pewno ktoś buduje/będzie budował ten świetny domek. Ja planuję budować na wiosnę przyszłego roku. Kilka pomysłów z tego forum podchwyciłem. Mam pytanie do osób, które już zbudowały: czy macie jasno w pokojach 2/2 i 2/3 ? Standardowo w tych pokojach są okna balkonowe, a ja zastanawiam się czy nie doświetlić tych pomieszczeń oknami połaciowymi. Druga sprawa: czy udało Wam się przenieść kominek w jakieś inne miejsc, niż róg salonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.10.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Jak najmniej okien dachowych, a w pokojach jest bardzo jasno o ile nie masz od północy / północnego-zachodu. U nas murarz 30 k, dekarz ok. 20 k na gotowo z deskowaniem (więźba + deskowanie + dachówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzyn 25.10.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Jak najmniej okien dachowych, a w pokojach jest bardzo jasno o ile nie masz od północy / północnego-zachodu. U nas murarz 30 k, dekarz ok. 20 k na gotowo z deskowaniem (więźba + deskowanie + dachówka). Dzięki za odpowiedź. Powiedz mi dlaczego jak najmniej okien dachowych ? Położenie tych pokoi mam na wschód (2/2) oraz zachód (2/3) czyli w największe słońce (całe południe i popołudnie) będzie grzało w dach, który w oryginalnym projekcie nie ma żadnych okien z tej strony, i obawiam się, że może być za ciemno, przede wszystkim w pokoju od wschodu (pokój 2/2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniak 15.09.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Hej hej, jak tam budowy? pewnie już w większości szczęśliwie zakończone Mam pytanie, czy byłaby możliwość zobaczenia Noelii gdzieś w mazowieckim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaŁukasz 28.09.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Witam, my zastanawiamy się nad budową domu Noelia modern z pewnymi zmianami oczywiście i czy ktoś z was może? 1. przesuwał spiżarnie tak by zaczynała się w połowie kuchni ( w celu powiększenia kuchni o wnękę po przesuniętej spiżarni) chodzi czy w waszych domach okazało się to praktyczne czy nie ma sensu zawracać sobie głowy, 2. czy robiliście mały korytarz kosztem łazienki na poddaszu prowadzący do pralni i garderoby, 3. garaż też nam się wydaje za wąski i planujemy poszerzyć ok.1 m 4. czy kotłownia jest dla Was wystarczająca i czy da się zmieścić tam ewentualnie rowery? 5. podwyższyć również ściankę kolankowa żeby swobodnie komodę zmieścić a nie zamawiać wszystko na wymiar 6. a jak koszty materiałów i robocizny do stanu surowego otwartego wyglądają u Was obecnie czy dużo się zmieniły w porównaniu jak piszecie w 2017 ?? Czy może ktoś ewentualnie podesłać mógł na emaila zdjęcia szczególnie kuchni ze spiżarnią oraz pralni i garderoby z ewent. korytarzem na poddaszu? Chętnie również chcielibyśmy zobaczyć na żywo taki domek z okolic Żyrardowa (woj.mazowieckie) Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro112 03.12.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 1. przesuwał spiżarnie tak by zaczynała się w połowie kuchni ( w celu powiększenia kuchni o wnękę po przesuniętej spiżarni) chodzi czy w waszych domach okazało się to praktyczne czy nie ma sensu zawracać sobie głowy, 2. czy robiliście mały korytarz kosztem łazienki na poddaszu prowadzący do pralni i garderoby, 3. garaż też nam się wydaje za wąski i planujemy poszerzyć ok.1 m 4. czy kotłownia jest dla Was wystarczająca i czy da się zmieścić tam ewentualnie rowery? 5. podwyższyć również ściankę kolankowa żeby swobodnie komodę zmieścić a nie zamawiać wszystko na wymiar 6. a jak koszty materiałów i robocizny do stanu surowego otwartego wyglądają u Was obecnie czy dużo się zmieniły w porównaniu jak piszecie w 2017 ?? 1. Spiżarnie usunęliśmy, tutaj nie pomogę. 2. O takim korytarzu myśleliśmy, wtedy bezpośrednio byłoby wejście do pralni, a nie przez łazienkę. Ostatecznie zostało wg projektu i nie żałujemy. 3. Garaż poszerzyliśmy o metr i jest to konieczne. 3m garaż jest po prostu zbyt wąski, nawet po to żeby wysiąść z obu stron samochodu. 4. Jeśli powiększycie garaż o metr to i kotłownia się powiększy. Jeżeli ogrzewać chcecie gazem to na rowery jest dużo miejsca. 5. Podwyższyliśmy o 1 pustak. Można pomyśleć jeszcze o drugim, ale to kwestia gustu wyglądu zewnętrznego, bo przy 2 chałupka rośnie o 0,5m i robi się troche klocowata. Kwestia gustu 6. Nie wiem jak wygląda w 2017r. (nie wierzę w te wyliczenia co na stronach podają). Stan na 2019 jest mniej więcej taki. Sama budowa ok. 180 tys. (powiekszyliśmy garaż o 1m, zrezygnowaliśmy ze spiżarni i kominka wraz z 1 kominem). Sprawy z architektem, adaptacją projektu, poprawkami między 9 a 10 tys. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Jaro112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts