Ahya 25.10.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Rozmawialiśmy trochę z Kasieńką i niestety, w górnej łazience nie będzie prysznica przez skosy czyli robimy wannę ale normalną a nie taką jak w projekcie którą żeby umyć to trzeba do niej wejść chyba, że szorowanie wanny będzie w trakcie kąpieli:D. My na dole pomimo likwidacji spiżarni pozostawiamy dwa okna 60X60cm z prozaicznego powodu- taką Noelkę zobaczyliśmy pierwszy raz i była to miłość od pierwszego wejrzenia. Zmieniamy też to już prawie pewne okno w pokoiku na dole z 200X240 na 180X150 czyli takie jak w kuchni (poszerzeniu ulegnie też ścianka przy tym oknie o 20cm, teraz ten pokój jest nie ustawny i po co nam dwa wyjścia na taras. Nie pamiętam czy już mówiłem, ale podnosimy śc. kolankową i jeden bloczek czyli 24cm. Przeglądałem oferty na Allegro i okazuje się, że odpływy liniowe można tam dostać w dość atrakcyjnych cenach no i wersja z takim odpływem wróciła jak bumerang. A my właśnie kombinujemy jak te skosy zaadaptowac i coś się już klaruje, więc prysznic będzie. Okno w pokoiku na dole też będziemy mieli 180x150, a ściankę podniesiemy ale chyba tylko o pól pustaka. Dostaliście poprawione wymiary krokwii od projektanta Noelii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.10.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Dostaliśmy, zapomniałem o tym napisać na fm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.10.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Koniecznie mi napisz co robicie ze skosami żeby zmieścić prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 25.10.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Tak, czytałam o tym, ale widziałam, że w podobnych projektach jest to rozwiązane w ten sposób, że powiększa się korytarz kosztem łazienki i w ten sposób powstaje taki"balkonik" na końcu którego są drzwi do pralni ,a obok do garderoby.Jeszcze mam pytanie czy w projekcie jest zestawienie materiałów? A może ktoś ewentualnie mógłby udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.10.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Tak, czytałam o tym, ale widziałam, że w podobnych projektach jest to rozwiązane w ten sposób, że powiększa się korytarz kosztem łazienki i w ten sposób powstaje taki"balkonik" na końcu którego są drzwi do pralni ,a obok do garderoby. Jeszcze mam pytanie czy w projekcie jest zestawienie materiałów? A może ktoś ewentualnie mógłby udostępnić? Niestety w projekcie nie ma zestawienia materiałów. Mi z linijką i kalkulatorem w ręku policzenie m2 ścian zajęło pół godziny a niczego więcej nie potrzebujesz.. Wyszło mi tak i jest to dla betonu komórkowego jak w projekcie: -grubość 24 odmiana 400 ok. 138,38 m2 - grubość 24 odmiana 600 ok 46,45 m2 -grubość 12 odmiana 600 ok 84,4 m2 Pozostałe rzeczy wyliczą Ci w hurtowniach. Edytowane 25 Października 2012 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.10.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) A my właśnie kombinujemy jak te skosy zaadaptowac i coś się już klaruje, więc prysznic będzie. Okno w pokoiku na dole też będziemy mieli 180x150, a ściankę podniesiemy ale chyba tylko o pól pustaka. Dostaliście poprawione wymiary krokwii od projektanta Noelii? Jeszcze sobie przpomniałem, że dostałem też to czyli dodane są dwie podwaliny pionowe pod mieczami nad garażem, oznaczone jako deska 5X20X60. Edytowane 25 Października 2012 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 25.10.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Tu są wymiary oryginalnego projektu Noelia od projektanta. Powierzchnia ocieplenia (elewacji): 172 m2 Powierzchnia ścian zewnętrznych: 150,5 m2 (odjęto wieńce i trzpienie żelbetowe) Powierzchnia ścian fundamentowych: 59,6 m2 Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych: 42 m2 Powierzchnia ścian wewnętrznych działowych na parterze: 36,3 m2 Powierzchnia ścian wewnętrznych działowych na poddaszu: 53 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 27.10.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jadę zaraz na budowę, zawiozę trochę $ wykonawcy. Co chcecie wiedzieć z frontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 27.10.2012 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Może nie z frontu, ale tak mi się przypomniało:- kto wam robił projekt płyty, czy możesz wrzucić przekrój?- czy masz fotki z robienia płyty?- jaki strop robicie?- czy schody zostają drewniane samonośne, czy żelbet- robiliście drenaż wkoło domu?- zamieniliście silkę działową na beton komórkowy? Dlaczego?I najważniejsze, czy przeliczone macie wysokość ścian tak jak w projekcie, czy odjętą warstwę styro z podłogi? No chyba że odcinacie się na płyty fundamentowej jakimś styro.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 27.10.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Teraz tylko tyle. Jutro czyli w niedzielę napiszę więcej. Idę spać Edytowane 27 Października 2012 przez Kasieńka i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 28.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dzięki za dane techniczne, bardzo się przydały!Mam jeszce pytanie o koszt całości dachu, czyli materiał, robocizna + te wszystkie pierdoły do tego. No i okna. Kasieńka i Piotr te 30-40 tys to ze wstawieniem oczywiście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.10.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Może nie z frontu, ale tak mi się przypomniało: - kto wam robił projekt płyty, czy możesz wrzucić przekrój? - czy masz fotki z robienia płyty? - jaki strop robicie? - czy schody zostają drewniane samonośne, czy żelbet - robiliście drenaż wkoło domu? - zamieniliście silkę działową na beton komórkowy? Dlaczego? I najważniejsze, czy przeliczone macie wysokość ścian tak jak w projekcie, czy odjętą warstwę styro z podłogi? No chyba że odcinacie się na płyty fundamentowej jakimś styro. Pozdrawiam "No to jedziem panie Zielonka" jak mawiał kiedyś mój nauczyciel. -projekt płyty był za 1 pln od wykonawcy płyty, przekrój już zapodany. -mam fotki, nie wyobrażam sobie żeby mój pierwszy dom nie miał kroniki foto. -robimy Terivę. -schody będą drewniane samonośne. Betonowe jak dla nas są bardzo nieładne, a drewniane są ładne. -drenaż robił wykonawca płyty i robi go standardowo w cenie płyty. -z zamianą silki na BK jakoś tak wyszło, nie zależy nam specjalnie na zaletach silki. BK mamy w całości odmianę 600. -pod płytą mamy 10cm XPS-a, ale pod wylewkę też damy styro około15cm. Nie będę wykorzystywał akumulacyjności płyty. W wysokości ścian ujęta jest wysokość posadzki, u nas 24cm czyli na 1 bloczek Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.10.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dzięki za dane techniczne, bardzo się przydały! Mam jeszce pytanie o koszt całości dachu, czyli materiał, robocizna + te wszystkie pierdoły do tego. No i okna. Kasieńka i Piotr te 30-40 tys to ze wstawieniem oczywiście??? Tak jak pisałem, dach mam wyceniony na około 15-17 tyś tj. dachówka, rynny, blachy i inne pierdoły, do tego jeszcze koszt więźby ok 10 tyś+łaty, kontrłaty. Dokładnie będę wiedziałpod koniec roku jak będę już po dachu. Tak. Podany koszt to oczywiście ze wstawieniem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 28.10.2012 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 "No to jedziem panie Zielonka" jak mawiał kiedyś mój nauczyciel. -projekt płyty był za 1 pln od wykonawcy płyty, przekrój już zapodany. -mam fotki, nie wyobrażam sobie żeby mój pierwszy dom nie miał kroniki foto. -robimy Terivę. -schody będą drewniane samonośne. Betonowe jak dla nas są bardzo nieładne, a drewniane są ładne. -drenaż robił wykonawca płyty i robi go standardowo w cenie płyty. -z zamianą silki na BK jakoś tak wyszło, nie zależy nam specjalnie na zaletach silki. BK mamy w całości odmianę 600. -pod płytą mamy 10cm XPS-a, ale pod wylewkę też damy styro około15cm. Nie będę wykorzystywał akumulacyjności płyty. W wysokości ścian ujęta jest wysokość posadzki, u nas 24cm czyli na 1 bloczek Solbet. Dzięki wielkie panie Zielonka Troszkę inaczej będziemy robić, ale fajnie że będziemy mogli potem porównać nasze wybory My budujemy tylko z Silki i raczej nie odcinamy się od płyty, dlatego muszę jeszcze raz przeliczyć wysokość ścian i dobrać ilość bloczków. Nawet nie chcę tego dawać projektantce, bo się nigdy nie doczekam projektu (projektantka to moja porażka na starcie, patrzyłam na cenę, choć polecona okazała się mniej wiedząca ode mnie). Płytę robimy sami, dlatego projekt zlecam. Pozdrówki i czekamy na dalsze relacje z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 28.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 dzięki wielkie. To jak nie macie jeszcze dachu to jak wasz domek zniósł ten atak zimy??W takim razie czekam na wpisy pod koniec roku:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 jak wasz domek zniósł ten atak zimy?? Jakiej zimy? U nas polska złota jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 28.10.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jakiej zimy? U nas polska złota jesień. Heh u mnie z 5 cm śniegu leży od wczoraj I wcale nie ma zamiaru ginąć. Ale macie farta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 29.10.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Przyłączam się do zazdrosnych westchnięć i idę kupić zimowy płyn do spryskiwaczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 29.10.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 To macie fajnie, narty można już odkurzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanna-wroc 30.10.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam, u Nas niestety zimno bez śniegu. Więc sanki w kącie, a na spacer nie chce się wychodzić brrr. A do tego ubieranie dwulatki w zimową kurtkę, która jeszcze nie tak dawno biegała w krótkim rękawku jest obecnie nie lada wyzwaniem. A żeby zrobiło się cieplej na sercu... powiedzcie proszę, jaką wysokość ma ścianka kolankowa bez modyfikacji? Bo my też kombinujemy z prysznicem w łazience na górze (nie mogę sobie wyobrazić jego braku ) ale nie wiemy jeszcze dokładnie o ile (jaką grubość pustaka) będziemy podnosić. Cieplutko pozdrawiam. I Piotrze proszę o zdjęcia Waszych postępów na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts