Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmawialiśmy trochę z Kasieńką i niestety, w górnej łazience nie będzie prysznica przez skosy czyli robimy wannę:( ale normalną a nie taką jak w projekcie którą żeby umyć to trzeba do niej wejść chyba, że szorowanie wanny będzie w trakcie kąpieli:D. My na dole pomimo likwidacji spiżarni pozostawiamy dwa okna 60X60cm z prozaicznego powodu- taką Noelkę zobaczyliśmy pierwszy raz i była to miłość od pierwszego wejrzenia. Zmieniamy też to już prawie pewne okno w pokoiku na dole z 200X240 na 180X150 czyli takie jak w kuchni (poszerzeniu ulegnie też ścianka przy tym oknie o 20cm, teraz ten pokój jest nie ustawny i po co nam dwa wyjścia na taras. Nie pamiętam czy już mówiłem, ale podnosimy śc. kolankową i jeden bloczek czyli 24cm. Przeglądałem oferty na Allegro i okazuje się, że odpływy liniowe można tam dostać w dość atrakcyjnych cenach no i wersja z takim odpływem wróciła jak bumerang.

A my właśnie kombinujemy jak te skosy zaadaptowac i coś się już klaruje, więc prysznic będzie. Okno w pokoiku na dole też będziemy mieli 180x150, a ściankę podniesiemy ale chyba tylko o pól pustaka. Dostaliście poprawione wymiary krokwii od projektanta Noelii?

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, czytałam o tym, ale widziałam, że w podobnych projektach jest to rozwiązane w ten sposób, że powiększa się korytarz kosztem łazienki i w ten sposób powstaje taki"balkonik" na końcu którego są drzwi do pralni ,a obok do garderoby.

Jeszcze mam pytanie czy w projekcie jest zestawienie materiałów? A może ktoś ewentualnie mógłby udostępnić?

Tak, czytałam o tym, ale widziałam, że w podobnych projektach jest to rozwiązane w ten sposób, że powiększa się korytarz kosztem łazienki i w ten sposób powstaje taki"balkonik" na końcu którego są drzwi do pralni ,a obok do garderoby.

Jeszcze mam pytanie czy w projekcie jest zestawienie materiałów? A może ktoś ewentualnie mógłby udostępnić?

Niestety w projekcie nie ma zestawienia materiałów. Mi z linijką i kalkulatorem w ręku policzenie m2 ścian zajęło pół godziny a niczego więcej nie potrzebujesz.. Wyszło mi tak i jest to dla betonu komórkowego jak w projekcie:

-grubość 24 odmiana 400 ok. 138,38 m2

- grubość 24 odmiana 600 ok 46,45 m2

-grubość 12 odmiana 600 ok 84,4 m2

Pozostałe rzeczy wyliczą Ci w hurtowniach.

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

A my właśnie kombinujemy jak te skosy zaadaptowac i coś się już klaruje, więc prysznic będzie. Okno w pokoiku na dole też będziemy mieli 180x150, a ściankę podniesiemy ale chyba tylko o pól pustaka. Dostaliście poprawione wymiary krokwii od projektanta Noelii?

Jeszcze sobie przpomniałem, że dostałem też towięźba podparcie okapu.jpg

czyli dodane są dwie podwaliny pionowe pod mieczami nad garażem, oznaczone jako deska 5X20X60.

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Tu są wymiary oryginalnego projektu Noelia od projektanta.

Powierzchnia ocieplenia (elewacji): 172 m2

Powierzchnia ścian zewnętrznych: 150,5 m2 (odjęto wieńce i trzpienie żelbetowe)

Powierzchnia ścian fundamentowych: 59,6 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych: 42 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych działowych na parterze: 36,3 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych działowych na poddaszu: 53 m2

Może nie z frontu, ale tak mi się przypomniało:

- kto wam robił projekt płyty, czy możesz wrzucić przekrój?

- czy masz fotki z robienia płyty?

- jaki strop robicie?

- czy schody zostają drewniane samonośne, czy żelbet

- robiliście drenaż wkoło domu?

- zamieniliście silkę działową na beton komórkowy? Dlaczego?

I najważniejsze, czy przeliczone macie wysokość ścian tak jak w projekcie, czy odjętą warstwę styro z podłogi? No chyba że odcinacie się na płyty fundamentowej jakimś styro.

Pozdrawiam

Może nie z frontu, ale tak mi się przypomniało:

- kto wam robił projekt płyty, czy możesz wrzucić przekrój?

- czy masz fotki z robienia płyty?

- jaki strop robicie?

- czy schody zostają drewniane samonośne, czy żelbet

- robiliście drenaż wkoło domu?

- zamieniliście silkę działową na beton komórkowy? Dlaczego?

I najważniejsze, czy przeliczone macie wysokość ścian tak jak w projekcie, czy odjętą warstwę styro z podłogi? No chyba że odcinacie się na płyty fundamentowej jakimś styro.

Pozdrawiam

"No to jedziem panie Zielonka" jak mawiał kiedyś mój nauczyciel.

-projekt płyty był za 1 pln od wykonawcy płyty, przekrój już zapodany.

-mam fotki, nie wyobrażam sobie żeby mój pierwszy dom nie miał kroniki foto.

-robimy Terivę.

-schody będą drewniane samonośne. Betonowe jak dla nas są bardzo nieładne, a drewniane są ładne.

-drenaż robił wykonawca płyty i robi go standardowo w cenie płyty.

-z zamianą silki na BK jakoś tak wyszło, nie zależy nam specjalnie na zaletach silki. BK mamy w całości odmianę 600.

-pod płytą mamy 10cm XPS-a, ale pod wylewkę też damy styro około15cm. Nie będę wykorzystywał akumulacyjności płyty. W wysokości ścian ujęta jest wysokość posadzki, u nas 24cm czyli na 1 bloczek Solbet.

Dzięki za dane techniczne, bardzo się przydały!

Mam jeszce pytanie o koszt całości dachu, czyli materiał, robocizna + te wszystkie pierdoły do tego.

No i okna. Kasieńka i Piotr te 30-40 tys to ze wstawieniem oczywiście???

Tak jak pisałem, dach mam wyceniony na około 15-17 tyś tj. dachówka, rynny, blachy i inne pierdoły, do tego jeszcze koszt więźby ok 10 tyś+łaty, kontrłaty.

Dokładnie będę wiedziałpod koniec roku jak będę już po dachu.

Tak. Podany koszt to oczywiście ze wstawieniem okien.

"No to jedziem panie Zielonka" jak mawiał kiedyś mój nauczyciel.

-projekt płyty był za 1 pln od wykonawcy płyty, przekrój już zapodany.

-mam fotki, nie wyobrażam sobie żeby mój pierwszy dom nie miał kroniki foto.

-robimy Terivę.

-schody będą drewniane samonośne. Betonowe jak dla nas są bardzo nieładne, a drewniane są ładne.

-drenaż robił wykonawca płyty i robi go standardowo w cenie płyty.

-z zamianą silki na BK jakoś tak wyszło, nie zależy nam specjalnie na zaletach silki. BK mamy w całości odmianę 600.

-pod płytą mamy 10cm XPS-a, ale pod wylewkę też damy styro około15cm. Nie będę wykorzystywał akumulacyjności płyty. W wysokości ścian ujęta jest wysokość posadzki, u nas 24cm czyli na 1 bloczek Solbet.

Dzięki wielkie panie Zielonka :D

Troszkę inaczej będziemy robić, ale fajnie że będziemy mogli potem porównać nasze wybory :) My budujemy tylko z Silki i raczej nie odcinamy się od płyty, dlatego muszę jeszcze raz przeliczyć wysokość ścian i dobrać ilość bloczków. Nawet nie chcę tego dawać projektantce, bo się nigdy nie doczekam projektu (projektantka to moja porażka na starcie, patrzyłam na cenę, choć polecona okazała się mniej wiedząca ode mnie). Płytę robimy sami, dlatego projekt zlecam. Pozdrówki i czekamy na dalsze relacje z placu boju :D

Witam, u Nas niestety zimno bez śniegu. Więc sanki w kącie, a na spacer nie chce się wychodzić brrr. A do tego ubieranie dwulatki w zimową kurtkę, która jeszcze nie tak dawno biegała w krótkim rękawku jest obecnie nie lada wyzwaniem.

A żeby zrobiło się cieplej na sercu... powiedzcie proszę, jaką wysokość ma ścianka kolankowa bez modyfikacji? Bo my też kombinujemy z prysznicem w łazience na górze (nie mogę sobie wyobrazić jego braku :( ) ale nie wiemy jeszcze dokładnie o ile (jaką grubość pustaka) będziemy podnosić.

Cieplutko pozdrawiam. I Piotrze proszę o zdjęcia Waszych postępów na budowie.:bye: