Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W/g projektu ść. kolankowa ma 71cm z podłogą na gotowo bez murłaty i przy zastosowaniu grubości ocieplenia w skosach jak w projekcie, z murłatą i 28 cm waty ścianka ma ok 80cm.

Na budowie dzisiaj nic się nie działo, bo przyszła zima i posypała śniegiem i popadała deszczem, ale wykonawca stanowczo twierdzi, że do zimy tej prawdziwej przykryje domek dachem. Pożiwiom uwidim- jak mówią amerykanie;)

A oto to co zastałem w sobotęSAM_1298 - Kopia.jpgSAM_1287 - Kopia.jpg

Dzisiaj też podjechałem, byłem o 17.30 na budowie bo mam 40km w szczycie komunikacyjnym i widziałem po ciemności na ziemi leżą sobie pozostałe beleczki do wieńców, także chłopaki kręcą zbrojenie nawet jak nic nie robią;)

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jakis czas nie zaglądałem, a tu proszę dyskusja rozgorzała na całego!

Podziwiam Waszą wiedzę co do najdrobniejszych szczegółów. U mnie tak dobrze nie jest:) Cały czas obiecuję sobie sie doedukować, ale nigdy nie ma czasu.

Zaintrygował mnie wątek dotyczący prysznica w górnej łazience. Jak wykazałem wcześnej w sporej liście moich zmian do projektu, w górnej łazience planuję prysznic narożniku utworzonym po przesunięciu głębiej w strone pralni scianki dzielącej pralnię od łazienki ( powstał kąt o wymiarach 100/100cm ). Czy Waszym zdaniem będzie to możliwe? Projektant adoptujący projekt ani nie pisnął, że to niemożliwe!

Piotrze super patrzyc jak Wasz dom rośnie i rosnie. My póki co ogrodziliśmy sobie prowizorycznie działkę ( aby nacieszyc oko tym co nasze i wyobrazic sobie rzeczywistą przestrzeń ) i czekamy na lada tydzień wydane pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam

arczis, jak wymyślisz jakąś elewację, wklej proszę projekt :) Z chęcią pooglądam, bo ja też nad elewacją się zastanawiam, choć ta mi się podoba (tylko kolorki trochę inne, na pewno będzie dachówka szara lub czarna, ale to ze względu na planowana czerpnię WM spod dachu i musi się dach nagrzewać).

Faktycznie sporo zmian masz, ale grunt to zamieszkać w domku, który spełnia nasze oczekiwania w jak największym %

My gazu nie mamy, więc nie mamy problemu :D

Ahya na te chwilę kombinacje z elewacją skończone. Cos tam sie zarysowało, choc trudno powiedzieć czy tak sie ostanie. Jest jeszcze na to czas. To czym dysponuje nie odzwierciedla dokłądnie zastosowanych materiałów i wszystkich kolorów ( pomniejszych elementów ), wiec nie wiem czy starac się jakoś to pokazać, ponieważ nie wiem czy uda mi się to tutaj wrzucić.

Pozdrawiam

Witam,

My póki co ogrodziliśmy sobie prowizorycznie działkę ( aby nacieszyc oko tym co nasze i wyobrazic sobie rzeczywistą przestrzeń )Pozdrawiam

Czyli zlikwidowałeś drzwi z łazienki do pralni?

My po ogrodzeniu poczyniliśmy na działce coś takiego, coby mieć gdzie kiełbaskę upieć i odgrodzić się od wścibskich i tak minął rok zanim ruszyliśmy z budową. Mówiliśmy z Kasieńką, że mamy najdroższą w okolicy działkę rekraacyjną:-)

Ogrodzenie tymczasowe tzw budowlane wykonywane przed PnB podlega zgłoszeniu w gminie, postawienie szopy blaszanej na narzędzia również (nie można używać nazwy garaż blaszany, bo na jego postawienie jest wymagane PnB tyle mówią przepisy)

SAM_0094 - Kopia.jpg

Zdjęcie254 - Kopia.jpg

Czyli zlikwidowałeś drzwi z łazienki do pralni?

My po ogrodzeniu poczyniliśmy na działce coś takiego, coby mieć gdzie kiełbaskę upieć i odgrodzić się od wścibskich i tak minął rok zanim ruszyliśmy z budową. Mówiliśmy z Kasieńką, że mamy najdroższą w okolicy działkę rekraacyjną:-)

Ogrodzenie tymczasowe tzw budowlane wykonywane przed PnB podlega zgłoszeniu w gminie, postawienie szopy blaszanej na narzędzia również (nie można używać nazwy garaż blaszany, bo na jego postawienie jest wymagane PnB tyle mówią przepisy)

[ATTACH=CONFIG]145835[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]145844[/ATTACH]

Nie, nie likwidowałem. Przesunąłem dalej, aby miec po scianie w łazience 1m na prysznic ( metr będzie też na scianie z drzwiami do pralni). Po prostu zmniejszyłem pralnię.

Pozdrawiam

Nie, nie likwidowałem. Przesunąłem dalej, aby miec po scianie w łazience 1m na prysznic ( metr będzie też na scianie z drzwiami do pralni). Po prostu zmniejszyłem pralnię.

Pozdrawiam

Tak patrzę na przekrój B-B i zastanawiam się gdzie chcesz zmieścić prysznic nie likwidując drzwi. Obok drzwi jest miejsce tylko na szerokość ale na wysokość to ja nie widzę wzoru żeby zmieścić kabinę, narożnik drzwi już wchodzi w skos, no chyba że bardzo podniesiesz ściankę kolankową.

Witam,

Bardzo podoba nam się projekt noelia i chciełibym już od marca 2013 ruszyć z budową,

lecz mamy problem ponieważ dopiero w marcu będziemy posiadaczami działki,

teraz mamy tylko umowe przedwstępną i nie możemy z nią nic zdziałać.Słyszeliśmy ,

że cała papierkowa robota może potrwać kilka miesięcy.

Prosimy was o jakieś rady ,na chwile obecną mamy wypis z planu i wyrys.

Witam,

Bardzo podoba nam się projekt noelia i chciełibym już od marca 2013 ruszyć z budową,

teraz mamy tylko umowe przedwstępną i nie możemy z nią nic zdziałać.Słyszeliśmy ,

Nie mam pojęcia jak to się załatwia. My kupiliśmy działkę na przetargu oranizowanym przez gminę.

czy dlugo czekaliście na adaptacje?

No nie, nie załatwiła ale sama procedura kupna bezpośrednio od gminy jest łatwa i przyjemna.

Od chwili przekazania dokumentów projektantowi adaptującemu do chwili uzyskania PnB coś około 5-6 m-cy, ale nie naciskaliśmy go (projektanta)więc myślę, że można szybciej. Zleciliśmy mu załatwienie wszystkiego, wszelkich uzgodnień, pozwoleń w energetyce, wodociągach,starostwie. Nie załatwiał tylko gazowni bo gazu nie chcemy.

Od nas adaptujący za załatwienie wszystkiego wziął chyba 4,6 tyś pln. Też mi się wydaje, że trzeba mieć akt własności aby wykazać prawo do dysponowania nieruchomością. Ale to mi się wydaje, bo sam nie miałem tego typu problemu. Wiem tylko, że wszędzie chcieli abym wykazał że mam prawo do dysponowania nieruchomością, czyli akt notarialny.

Witam,

Witam, jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Działkę kupowałem od osoby prywatnej.

Pytajcie, co będę mógł podpowiedzieć to podpowiem. Generalnie w moim przypadku zbieranie dokumentów i adaptacja projektu do momentu złożenia wnioss o pozwolenie na budowe trwało ok. 2 miesiace.

Projektant, który adoptował projekt ( ale głównie pod względem architektonicznym ) załatwiał tez papiery. Za calość zapłaciłem z VAT 2 tyś. zł.

Zmian do projektu było duzo.

Na teraz mogę podpowiedzieć, że można praktycznie załatwiać już wiele papierów zanim stanie się właścicielem działki np. pozyskac decyzję o warunkach zabudowy, opinie gestorów mediów.

Natomiast aby złozyć wniosek o pozwolenie na budowę trzeba wykazać prawo do dyspoznowania nieruchomoscią, czyli sama umowa przedwstępna nie wystarczy, trzeba działke zakupić.

Pozdrawiam:)