Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oo! Widzę, że rozbieżności w cenach architektów są ogromne. To chyba zależy od regionu?

Nie tyle od regionu co od projektanta :) My ze swoimi zmianami mieliśmy ceny od 4,5 tysiąca do nawet 8 tysięcy! U nas doprojektowano drugi garaż, gdyby nie to to pewnie też ok. 2-2,5 tysięcy by wyszło.

I arczis ma racje, akt własności jest potrzebny do złożenia wniosku o PnB, resztę można załatwiać w trakcie. Nawet powinniście przed kupnem działki mieć wypis i wyrys oraz opinie o mediach, żeby potem się nie okazało że Noelia nie spełnia wymogów wypisu lub podciągnięcie wody lub prądu do tej działki będzie kosztowało 20 tysięcy.

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie tyle od regionu co od projektanta :) My ze swoimi zmianami mieliśmy ceny od 4,5 tysiąca do nawet 8 tysięcy! U nas doprojektowano drugi garaż, gdyby nie to to pewnie też ok. 2-2,5 tysięcy by wyszło.

I arczis ma racje, akt własności jest potrzebny do złożenia wniosku o PnB, resztę można załatwiać w trakcie. Nawet powinniście przed kupnem działki mieć wypis i wyrys oraz opinie o mediach, żeby potem się nie okazało że Noelia nie spełnia wymogów wypisu lub podciągnięcie wody lub prądu do tej działki będzie kosztowało 20 tysięcy.

My wypis i wyrys już mamy , energia i woda jest tylko pod koniec roku czyli na dniach będzie kanalizacja ( w trakcie robót) mieliśmy wogóle szczęście, bo w pierwszej wersji był Bławatek lecz jak dostaliśmy wypis z zagospodarowania i tam ,że główna kaletnica ma być prostopadle do ulicy to płakać nam się chciało.Znów poszukiwania projektu no i trafiliśmy na Noelia :) Dziś nawet projektant chciał namówić na swój projekt i obiecał żniżke lecz gdy zobaczył Noelie ...powiedzial krótko ,że on by się się nawet nie zastanawiał i go brał :D

Czyli ty mu wszystko zlecasz i nie musisz juz biegać po tych wszystkich wodociągach itp?

Oczywiście,że nie ,o warunki przyłącza energii i wody musimy już sami załatwiać jak będziemy właścicielami działki ale projekt musi być zatwierdzony przez elektryka i uprawioną osobe od sanitariatów :(

Oczywiście,że nie ,o warunki przyłącza energii i wody musimy już sami załatwiać jak będziemy właścicielami działki ale projekt musi być zatwierdzony przez elektryka i uprawioną osobe od sanitariatów :(

Niestety tak jest i to dość długa droga.

Po złożeniu wniosku o PnB jest tylko chwila oddechu. Tak naprawdę trzeba załatwiać chyba nawet dużo więcej, bo jesli do wniosku o PnB wiele może pomóc projektant, to później już latamy sami, a sprawy konkretne i ważkie:)

Wnioski o warunki techniczne, projekty, wykonawstwo przyłączy itd.

Generalnie polecam miec dużą kontrolę nad tym co składa projektant do wniosku. Własnie wczoraj dostałem pismo ze Starostwo, w którym wzywają mnie do uzupełnienia wniosku o kilkanaście spraw! Mam na to 7 dni pod groźbą odmowy wydania pozwolenia. Jakos mimo wszystko mnie to nie dziwi, bo już zdąrzyłem się przyzwyczaić , że w naszym kraju to najbadzoej można liczyć na siebie:)

My dopiero w piątek jedziemy do Nysy na spotkanie z projektantem i geodetą.Dziś oddzwoniliśmy do kilku i ceny geodety są różne 800-1000 ale znalezliśmy za 550zł.Ewa projektant ma wam doradzić a wy podejmujecie decyzje jakie zmiany eweltualnie byś cię chcieli.My poszerzamy garaż o 1m,okna w gabinecie i w jadalni zmniejszamy.Kuchnia otwarta no a reszta zależy co nam doradzi projektant.Szkoda,że Ty nie jedziesz z mężem bo moglabyś swoje sugestie powiedzieć.

Piotrze tu są dwa pomysły na łazienkę górną z prysznicem. Tam gdzie jest ta wnęka obok prysznica to jest skos, więc tam chcę szafkę z g-k ze ścianką na chemię, ręczniki etc. Projekty zrobiła osoba z forum, której bardzo dziękuje za pomoc.

Mam jeszcze jeden, jak coś stworzę w programie to podeślę.

Wersja 1:

http://imageshack.us/a/img26/8674/azienka1p.jpg

http://imageshack.us/a/img72/1050/azienka23.jpg

http://imageshack.us/a/img688/5955/azienka22.jpg

Wersja 2:

http://imageshack.us/a/img26/8674/azienka1p.jpg

http://imageshack.us/a/img152/5756/azienka12.jpg

Nie będziecie siedzieć na balkonie (tak myślę). My świadomie szukaliśmy projektów bez balkonów.

Arczis napisz coś n/t prysznica na poddaszu, bo ja nie mogę sobie wyobrazić gdzie chcesz go zmieścić.

Piotrze sprawa wyglada tak.

W miejscu w którym wskazywałem że umieszczę prysznic:

- ścianka kolankowa ma wysokość 160 cm,

- spadek dachu wynosi 40 stopni,

- prysznic ma wymiar 100x100 cm,

to wszystko razem powoduje, że na długości 100 cm (prysznica) sufit podwyższa się aż do 243 cm, czyli, że w połowie ma 202 cm w stanie wykończonym. Jesli to rozwiązanie na etapie budowy nie spełni moich oczekiwań zamienię pewnie lokalizację prysznica z drzwiami. Wtedy one będą niewymiarowe, ale coś za coś.

Balkonik wymarzyła sobie moja żona, a i mi wydaje się potrzebny i urokliwy:)

Pzdr

Piotrze sprawa wyglada tak.

W miejscu w którym wskazywałem że umieszczę prysznic:

- ścianka kolankowa ma wysokość 160 cm,- spadek dachu wynosi 40 stopni,

- prysznic ma wymiar 100x100 cm,

to wszystko razem powoduje, że na długości 100 cm (prysznica) sufit podwyższa się aż do 243 cm, czyli, że w połowie ma 202 cm w stanie wykończonym. Jesli to rozwiązanie na etapie budowy nie spełni moich oczekiwań zamienię pewnie lokalizację prysznica z drzwiami. Wtedy one będą niewymiarowe, ale coś za coś.

Balkonik wymarzyła sobie moja żona, a i mi wydaje się potrzebny i urokliwy:)

Pzdr

Podnosisz ściankę kolankową do 160 cm?