Ahya 05.11.2012 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Oo! Widzę, że rozbieżności w cenach architektów są ogromne. To chyba zależy od regionu? Nie tyle od regionu co od projektanta My ze swoimi zmianami mieliśmy ceny od 4,5 tysiąca do nawet 8 tysięcy! U nas doprojektowano drugi garaż, gdyby nie to to pewnie też ok. 2-2,5 tysięcy by wyszło. I arczis ma racje, akt własności jest potrzebny do złożenia wniosku o PnB, resztę można załatwiać w trakcie. Nawet powinniście przed kupnem działki mieć wypis i wyrys oraz opinie o mediach, żeby potem się nie okazało że Noelia nie spełnia wymogów wypisu lub podciągnięcie wody lub prądu do tej działki będzie kosztowało 20 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 05.11.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 czyli trzeba się wybrać do zakładu energetycznego i do wodociągów.Czy tam sa jakieś specjalne wnioski? I czy to dużo kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 05.11.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Nie tyle od regionu co od projektanta My ze swoimi zmianami mieliśmy ceny od 4,5 tysiąca do nawet 8 tysięcy! U nas doprojektowano drugi garaż, gdyby nie to to pewnie też ok. 2-2,5 tysięcy by wyszło. I arczis ma racje, akt własności jest potrzebny do złożenia wniosku o PnB, resztę można załatwiać w trakcie. Nawet powinniście przed kupnem działki mieć wypis i wyrys oraz opinie o mediach, żeby potem się nie okazało że Noelia nie spełnia wymogów wypisu lub podciągnięcie wody lub prądu do tej działki będzie kosztowało 20 tysięcy. My wypis i wyrys już mamy , energia i woda jest tylko pod koniec roku czyli na dniach będzie kanalizacja ( w trakcie robót) mieliśmy wogóle szczęście, bo w pierwszej wersji był Bławatek lecz jak dostaliśmy wypis z zagospodarowania i tam ,że główna kaletnica ma być prostopadle do ulicy to płakać nam się chciało.Znów poszukiwania projektu no i trafiliśmy na Noelia Dziś nawet projektant chciał namówić na swój projekt i obiecał żniżke lecz gdy zobaczył Noelie ...powiedzial krótko ,że on by się się nawet nie zastanawiał i go brał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 05.11.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 oo! Widzę, że rozbieżności w cenach architektów są ogromne. To chyba zależy od regionu? ewa ja dziś dzwoniłam do projektanta i powiedział,że 15000 podstawowa 400 energia,400 sanitaria i coś tam 300-400 w sumie około 2700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 05.11.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A ten projektant to z Nysy, czy okolic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 05.11.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A ten projektant to z Nysy, czy okolic? Z Nysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 05.11.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Czyli ty mu wszystko zlecasz i nie musisz juz biegać po tych wszystkich wodociągach itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 05.11.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Czyli ty mu wszystko zlecasz i nie musisz juz biegać po tych wszystkich wodociągach itp? Oczywiście,że nie ,o warunki przyłącza energii i wody musimy już sami załatwiać jak będziemy właścicielami działki ale projekt musi być zatwierdzony przez elektryka i uprawioną osobe od sanitariatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczis 05.11.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Oczywiście,że nie ,o warunki przyłącza energii i wody musimy już sami załatwiać jak będziemy właścicielami działki ale projekt musi być zatwierdzony przez elektryka i uprawioną osobe od sanitariatów Niestety tak jest i to dość długa droga. Po złożeniu wniosku o PnB jest tylko chwila oddechu. Tak naprawdę trzeba załatwiać chyba nawet dużo więcej, bo jesli do wniosku o PnB wiele może pomóc projektant, to później już latamy sami, a sprawy konkretne i ważkie:) Wnioski o warunki techniczne, projekty, wykonawstwo przyłączy itd. Generalnie polecam miec dużą kontrolę nad tym co składa projektant do wniosku. Własnie wczoraj dostałem pismo ze Starostwo, w którym wzywają mnie do uzupełnienia wniosku o kilkanaście spraw! Mam na to 7 dni pod groźbą odmowy wydania pozwolenia. Jakos mimo wszystko mnie to nie dziwi, bo już zdąrzyłem się przyzwyczaić , że w naszym kraju to najbadzoej można liczyć na siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 06.11.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 słuchajcie, dzisiaj mój mąż jedzie na rozmowę z projektantem. Czy możecie podpowiedzieć o co pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 06.11.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 My dopiero w piątek jedziemy do Nysy na spotkanie z projektantem i geodetą.Dziś oddzwoniliśmy do kilku i ceny geodety są różne 800-1000 ale znalezliśmy za 550zł.Ewa projektant ma wam doradzić a wy podejmujecie decyzje jakie zmiany eweltualnie byś cię chcieli.My poszerzamy garaż o 1m,okna w gabinecie i w jadalni zmniejszamy.Kuchnia otwarta no a reszta zależy co nam doradzi projektant.Szkoda,że Ty nie jedziesz z mężem bo moglabyś swoje sugestie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 06.11.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no bardzo chętnie bym pojechała, ale niestety jakieś straszne grypsko mnie dopadło. Co do zmian to wizję mamy podobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczis 06.11.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 słuchajcie, dzisiaj mój mąż jedzie na rozmowę z projektantem. Czy możecie podpowiedzieć o co pytać? Jeśli chodzi o pomysły na zmiany to jest ich sporo w moim poscie na stronie 2 tego wątku i innych forumowiczów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa00 06.11.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no faktycznie sporo u Ciebie tych zmian;)Też myślałam o balkonie, ale jakoś mój mąz zgłosił stanowcze veto;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anku66 06.11.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 słuchajcie, dzisiaj mój mąż jedzie na rozmowę z projektantem. Czy możecie podpowiedzieć o co pytać? Ewa jak po wizycie męża u projektanta? poradził wam coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.11.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie będziecie siedzieć na balkonie (tak myślę). My świadomie szukaliśmy projektów bez balkonów.Arczis napisz coś n/t prysznica na poddaszu, bo ja nie mogę sobie wyobrazić gdzie chcesz go zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 06.11.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Piotrze tu są dwa pomysły na łazienkę górną z prysznicem. Tam gdzie jest ta wnęka obok prysznica to jest skos, więc tam chcę szafkę z g-k ze ścianką na chemię, ręczniki etc. Projekty zrobiła osoba z forum, której bardzo dziękuje za pomoc. Mam jeszcze jeden, jak coś stworzę w programie to podeślę. Wersja 1:http://imageshack.us/a/img26/8674/azienka1p.jpg http://imageshack.us/a/img72/1050/azienka23.jpg http://imageshack.us/a/img688/5955/azienka22.jpg Wersja 2:http://imageshack.us/a/img26/8674/azienka1p.jpg http://imageshack.us/a/img152/5756/azienka12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczis 06.11.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie będziecie siedzieć na balkonie (tak myślę). My świadomie szukaliśmy projektów bez balkonów. Arczis napisz coś n/t prysznica na poddaszu, bo ja nie mogę sobie wyobrazić gdzie chcesz go zmieścić. Piotrze sprawa wyglada tak. W miejscu w którym wskazywałem że umieszczę prysznic: - ścianka kolankowa ma wysokość 160 cm, - spadek dachu wynosi 40 stopni, - prysznic ma wymiar 100x100 cm, to wszystko razem powoduje, że na długości 100 cm (prysznica) sufit podwyższa się aż do 243 cm, czyli, że w połowie ma 202 cm w stanie wykończonym. Jesli to rozwiązanie na etapie budowy nie spełni moich oczekiwań zamienię pewnie lokalizację prysznica z drzwiami. Wtedy one będą niewymiarowe, ale coś za coś. Balkonik wymarzyła sobie moja żona, a i mi wydaje się potrzebny i urokliwy:) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 06.11.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Piotrze sprawa wyglada tak. W miejscu w którym wskazywałem że umieszczę prysznic: - ścianka kolankowa ma wysokość 160 cm,- spadek dachu wynosi 40 stopni, - prysznic ma wymiar 100x100 cm, to wszystko razem powoduje, że na długości 100 cm (prysznica) sufit podwyższa się aż do 243 cm, czyli, że w połowie ma 202 cm w stanie wykończonym. Jesli to rozwiązanie na etapie budowy nie spełni moich oczekiwań zamienię pewnie lokalizację prysznica z drzwiami. Wtedy one będą niewymiarowe, ale coś za coś. Balkonik wymarzyła sobie moja żona, a i mi wydaje się potrzebny i urokliwy:) Pzdr Podnosisz ściankę kolankową do 160 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczis 06.11.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Podnosisz ściankę kolankową do 160 cm? Nie, ona tam po prostu tyle ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts