Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykonawce do stanu surowego już mamy ,tylko dziś był na wyjezdzie i nie mogliśmy się z nim spotkac ale w styczniu bedziemy negocjoiwac z ceną i spiszemy ewentualnie umowe jak się dogadamy. A dziś mieliśmy fajne zdarzenie, pojechaliśmy po spisaniu aktu zobaczyć już w pełni naszą działeczke i droga zablokowana ,zła byłam jak cholera bo samochód musieliśmy zostawic i iśc dalej na piechote, ale jak zobaczyłam kto nam zablokował droge to momentalnie miałam uśmiech na twarzy :D ekipa która kładzie kanalizacje do działeczek wyżej położonych ( w tym jest moja ),niżej położone będzą miały szamba a kanalizacje przepuszczalnie w 2014 roku

Witam!

Przeżyłem cos podobnego, z tą tylko różnicą, że kanaliza prowadzona po przeciwległej stronie ulicy. Dobre i to będzie możliwość podpięcia się:)

Powodzenia, ja na dniach będę odbierał PnB i tez na wiosnę ruszam.

• Odpowiedzi 773
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

takie małe zapytanie: czy do wniosku PnB potrzebne jest zapewnienie o dostarczaniu gazu? pytam, bo mój projektant twierdzi, że jeśli mam mieć ogrzewanie gazowe to i takowe pismo z gazowni powinno sie znaleźć we wniosku o PnB.

zapomniałem dopisać, że warunki techniczne wraz z zapewnieniem dostaw gazu są ważne rok a w moim przypadku w ciągu roku nie będę robił przyłączy. wynikałoby z tego że o takie zapewnienia musiałbym wystąpić 2 razy...

Edytowane przez agata i maiej
dopisanie zdania

Ja gazu nie mam bezpośrednio przy działce jest około 100 m dalej, ale od początku nie planowaliśmy ani gazu ani wungla, chcieliśmy pompę ciepła. Jakiś czas temu na zapytanie o oferty i wyceny PC dostałem propozycję na ogrzewanie nowoczesnymi panelami podczerwieni w technologii nanorurek węglowych. Od dwóch dni jestem w posiadaniu panela (wypożyczyłem do testu na 2 tygodnie) testuję w bloku z wielkiej płyty i na zakończenie testu opiszę wrażenia. Czy ktoś z Was coś o tym ogrzewaniu wie, słyszał, brał pod uwagę?

Ja gazu nie mam bezpośrednio przy działce jest około 100 m dalej, ale od początku nie planowaliśmy ani gazu ani wungla, chcieliśmy pompę ciepła. Jakiś czas temu na zapytanie o oferty i wyceny PC dostałem propozycję na ogrzewanie nowoczesnymi panelami podczerwieni w technologii nanorurek węglowych. Od dwóch dni jestem w posiadaniu panela (wypożyczyłem do testu na 2 tygodnie) testuję w bloku z wielkiej płyty i na zakończenie testu opiszę wrażenia. Czy ktoś z Was coś o tym ogrzewaniu wie, słyszał, brał pod uwagę?

Pierwsze słyszę, ale z chęcią dowiem się czegoś więcej - ile kosztuje, jaką ma wydajność w kW, jaki koszt eksploatacji, jaki czas eksploatacji. Ja tam uwielbiam nowości więc czekam na relację i fotki jak to cudo wygląda.

SAM_1420.jpgSAM_1421.jpg

Wygląda to tak. Testuję panel o mocy 1000W i wymiarach 120cmX60cm powiesiłem prowizorycznie na lince, ale standardowo będzie wisiał na 4 uchwytach schowanych pod panelem. Po dwóch dobach przy temp. wewnętrznej 22-23'C i cenie 1kwh 0,67 pln/1 kwh (to jest średnia cena z faktury za prąd ze wszystkimi składnikami opłat typu stałe, zmienne, i ciort wie jakie jeszcze) koszt ogrzewania wynosi od 2,0 do 2,1 pln na dobę za panel 1000W. Panel mam podłączony do miernika zużycia energii. Miesięcznie około 65 pln, przez 5 miesięcy, bo tyle myślę bedzie trwał sezon grzewczy wjdzie 325 pln, czyli średnio miesięcznie dla całego roku około 27-30 pln. Dla paneli w całym domu o mocy całkowitej około 6kW koszt około 160-180 pln miesięcznie. Praktycznie w cenie wykonania samej instalacji podłogówki ze wszystkimi akcesoriami mam panele do całego domu.

SAM_1422.jpg

A to jest bezprzewodowy sterownik do panela. Podana jest aktualna godzina i temperatura panująca w pomieszczeniu.

Piotrze a jak odczucia cieplne? Czy ciepło rozchodzi się w miarę równomiernie w całym pomieszczeniu? Ile taki jeden panel kosztuje? Wyglądają zdecydowanie lepiej jak kaloryfery :) Ciekawa jestem jak sie sprawdzą w zimę, bo teraz temperatura zewnętrzna raczej nas oszczędza, a jak będzie w mrozy po 10, 15 stopni na minusie. Muszę głębiej ten temat podjąć, bo naprawdę mnie zaciekawiło. Czy COP tych paneli to 1?

Piotrze a jak odczucia cieplne? Czy ciepło rozchodzi się w miarę równomiernie w całym pomieszczeniu? Ile taki jeden panel kosztuje? Wyglądają zdecydowanie lepiej jak kaloryfery :) Ciekawa jestem jak sie sprawdzą w zimę, bo teraz temperatura zewnętrzna raczej nas oszczędza, a jak będzie w mrozy po 10, 15 stopni na minusie. Muszę głębiej ten temat podjąć, bo naprawdę mnie zaciekawiło. Czy COP tych paneli to 1?

Fajnie promieniuje ciepłem i gdy akurat jest w fazie grzania to czuć ciepło w drugim końcu pokoju. Mam panel 1000 W a mam pokój otwarty na hol i moc jest trochę zbyt mała w stosunku do powierzchni, ale to tylko panel do testu, do domu będzie wszystko rozplanowane i obliczone po wizji lokalnej. Ten panel i z tej firmy jest drogi, bo 2750 pln ale znalazłem inną f-mę która mi wyceniła na dom o ok 10000 pln mniej. Nie wiem jak w zimie, ale są na forach użytkownicy i twierdzą, że jest dobrze. Współczynnika COP nigdzie nie widziałem, producenci też nie podają, być może ten parametr tutaj nie ma zastosowania.

COP jest jeden dla tego typu paneli, tyle tylko że w porównaniu do innych form grzania prądem z COP =1 sprawują się jak płyta indukcyjna do płyty ceramicznej. Jak ich instalacja jest dobrze zaprojektowana i wykonana to grzeją tylko tyle ile trzeba dla odczucia komfortu termicznego. Wada - trzeba sobie skombinować osobne źródło grzania ciepłej wody.

Pozdrawiam

blekowca

Ja się przymierzam do takiego zestawu

http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/ks_pakiety/ps7

albo do takiego

http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/ks_pakiety/ps8

Powietrze można pobierać z pomieszczenia np. z garażu, strychu itp. Coś Iwona i Mariusz się nie odzywają, pewnie zapadli w zimowy sen:D

A jaki Wy macie pomysł na CWU?

Jak po moim dzienniku widać to jeśli chodzi o przygotowanie cwu jestem nieźle 'zamotany'. Najpierw był solar, potem jaśkowy wymiennik, mała pompa ciepła, a teraz wałkuję możliwość nagrzania gruntu pod domu latem ciepłem spod południowej połaci dachu i wykorzystywania go między innymi do wspomagania grzania cwu + reszta zwykłym prądem.

Witajcie

Macie może następne zdjęcia z postępu prac na budowie??. Czy w tym roku juz nic nie brdziecie robic??

[ATTACH=CONFIG]147560[/ATTACH]

Zajeżdżam sobie dzisiaj na działeczkę a tu proszę strop się układa. Rzeczywiście trzeba dokładnie rozplanować rozkład i umiejscowienie kanalizy i przepustów dla innych instalacji. Zwróccie uwagę na pion kanalizacyjny w dolnej łazience który biegnie w górę do górnej lazienki, nie dość, że stoi na środku łazienki to jeszcze przed osobą siedzącą na kibelku tak że ta osoba siedzi i tłucze nosem w obudowę tego pionu. Spotkałem się również z wykonawcą i ustaliliśmy zmianę usytuowania komina od kominka (jutro spotka się z arch. i omówią zmianę komina) będzie stał na ścianie oddzielającej salon od gabinetu od strony klatki schodowej czyli tak mniej więcej w środku domu.

Płytę wybrałem z uwagi na stabilność budynku, równomierne osiadanie, ograniczenie prac wykopaliskowych oraz odizolowanie się od gruntu.

Wykonawcy nie polecę chociaż robi w całym kraju i projekt ma w cenie ale jest strasznym niechlujem i robi po łebkach, trzeba go bardzo pilnować. Ja na szczęście cały tydzień byłem z nim na budowie, ale strach pomyśleć co wyrabiają jak inwestora nie ma przy nim.

Chcemy ruszyć na wiosnę, początek robimy samodzielnie, a potem bierzemy ekipę.

Najbardziej nam zależy na kumatym kierbudzie, który będzie umiał doradzić, a nie tylko podpisać się w dzienniku.

Jakieś babole w projekcie jeszcze wyszły, czy tylko ta kanalizacja??

Edytowane przez Ahya
dopisek

• 2 weeks później...

Witam,

od około 2 tygodni mam pozwolenie na budowę, a teraz zostały mi ostatnie dni na załatwienie kredytu rodzina na swoim. Jutro idę do Open Finance celem złożenia wniosku do 4 wybranych banków. Będzie mi potrzebny kosztorys z harmonogramem. Czy ktoś z Was dysponuje czymś takim, albo wie jak mogą kształtować sie koszty budowy na poszczególnych etapach? Będą wdzięczny. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Trochę to wszystko przerażające, ale wychodzę z założenia, że to wszystko ni może być takie skomplikowane jak się wydaje;)

Z kasa pewnie podobnie jak u większości czyli kredycik :),ale czas powiększyć przestrzeń życiową (38m2).

Tak w ogóle to domek jest marzeniem naszego 4-letniego syna;).

A tak w ogóle, czy ktoś myślał o zrobieniu dojścia do garderoby i pralni z korytarza?

Witam wszystkich Noeliowiczów:)

Jeżeli chodzi o dojście do garderoby i pralni z korytarza to można to zrobić kosztem zmniejszenia łazienki tak jak jest to w Noelii 2M :) Tyle tylko że w Noelii 2M jest inaczej na górze troche. Mamy Noelie dużo zmodyfikowaną:) Na razie wylane fundamenty a od wiosny zaczynamy mury:)

Pozdrawiam wszystkich:)

• 3 weeks później...

to moj pierwszy post wiec Witam Wszystkich Serdecznie :)

zdecydwalem sie z zona na budowe Noelii 2m

projekt spelnia wszystkie nasze wymagania a zmian w projekcie bedzie malo...

w tym roku chcemy wylac fundamenty i teraz moje pytanie czy dla Noelii lepiej wylac fundament czy stawiac z bloczkow?

dopiero bede rozmawiac z fachowcami ale chetnie poznam Wasze opinie i decyzje.

forum na temat fundamentow oczywiscie przeczytane ;)

czy moge przy okazji prosic o update fotek z budowy :)

Edytowane przez marcin_lublin

to moj pierwszy post......

czy moge przy okazji prosic o update fotek z budowy :)

Co masz na myśli pisząc lany fundament, czy chodzi o wylanie ław czy lane ściany fundamentowe? Ja mam na płycie fundamentowej bo tak sobie kiedyś wymysliłem, miała być grzewcza ale z różnych względów ogrzewanie będzie w wylewce. A teraz trochę się pochwalę:rolleyes:

SAM_1656kop.jpgSAM_1664kop.jpgSAM_1668kop.jpgSAM_1680kop.jpg