Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie znajde aktualne zdjecia satelitarne?

Recommended Posts

Moj dom jest w Szczecinie.

Sprawdzilam te 3 adresy i na Zumi jest takie samo zdjecie co w Google, na geoportal.gov.pl jeszcze mniej aktualne, a geoportal2'u nie ogarniam. Nie wiem jak zrobic, zeby bylo widac widok satelitarny, a nie granice powiatow. :-/

Skoro jesteś ze Szczecina to masz taką możliwość:

http://zcpwz.e-mapa.net/

To jest stronka Związek Celowy Powiatów Województwa Zachodniopomorskiego. Sfinansowali to chyba Norwegowie...

A swoją drogą byłaś na stronie Grupy Szczecińskiej ?

http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2785&pp=20&page=3649&do=discuss

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie się coś kiedyś obiło, że zdjęcia lotnicze (tzw. ortofotomapa) są wykonywane dla danego obszaru co 5 lat (albo 4 lata, już nie pamiętam dokładnie). Pojedyncze fotki są dopasowywane do siebie i tak powstaje "widok z satelity" m.in. w Geoportalu. Dla mojego rejonu najświeższe dane są z 2009r.

Akcja robienia nowych zdjęć narzucona jest odgórnie (ustawa, rozporządzenie czy inny akt).

Akcja robienia nowych zdjęć to może i jest narzucana odgórnie, ale to czy prywatny właściciel portalu zakupi aktualne zdjęcia, czy tez pozostanie przy starych, to już niestety, tylko jego decyzja.

Najlepszy przykład, to google maps, który nagle odtrąbił wielki sukces w postaci zaktualizowania zdjęć Polski, podczas gdy tak naprawdę dał te same zdjęcia, które od niemal roku są dostępne na Zumi, a i to tylko dla większych miast i w dodatku z gorszą jakością.

J.

Ja podawałam Geoportal, a to nie jest jakaś tam prywatna stronka. W google nie wnikam. Szczególnie od czasu jak słyszałam, że planują na większość darmowych do tej pory usług nałożyć opłaty.

Jeszcze co do jakości, to zdjęcie jest jedno, tylko skalowane. Od jego rozdzielczości zależy jakość zbliżeń.

Z ciekawości sprawdziłam przed chwilą: ortofotomapa, którą ma geoportal jest dostępna w postaci wms. Każdy portal może ją sobie podczytać gratis.

Jeszcze link

http://geoforum.pl/?menu=47099,47120&page=note_tree&link=geodane-geodane

pare fajnych rzeczy można znaleźć.

Edytowane przez monika.KIELCE

Geoportal może i nie jest jakąś tam prywatną stronką, ale najwyraźniej podobnymi przesłankami się kieruje, bo zdjęcia na nim są chyba najrzadziej aktualizowane. W tej chwili np. sprawdzam okolice mojego domu i zdjęcie jest nie dość, że parszywej jakości, to jeszcze z 2007 roku na oko.

A co do jakości zdjęć - zdjęcie może sobie i być jedno i to samo. Ale porównaj owo "jedno zdjęcie" na zumi i na google.maps, wyświetl sobie tu i tu ten sam region i daj maksymalne zbliżenie. Zumi ma najwyraźniej lepszych (albo lepiej przykładających się do pracy) specjalistów od obróbki zdjęć.

J.

A co do jakości zdjęć - zdjęcie może sobie i być jedno i to samo. Ale porównaj owo "jedno zdjęcie" na zumi i na google.maps, wyświetl sobie tu i tu ten sam region i daj maksymalne zbliżenie. Zumi ma najwyraźniej lepszych (albo lepiej przykładających się do pracy) specjalistów od obróbki zdjęć.

J.

Nie dokońca z tym Zumi jest tak dobrze. Mój dom na Google maps wygląda lepiej i jest nowsza fotka. Na Zumi nie mam jeszcze koloru na elewacji a w Google już mam.

Sprawdziłam. Otworzyłam sobie jednocześnie Geoportal, Zumi i Google maps.

1. Geoportal - zdjęcie takie lekko rozmyte, wyblaknięte. Ale najaktualniejsze (maj/czerwiec 2009)

2. Zumi - piękne, soczyste kolory, dużo lepsza ostrość ale dane starsze o jakiś rok

3. Google maps - dało zbliżenie o jeden krok większe niż dwa pozostałe ale jakość jak Geoportal, aktualność jak Zumi.

Widocznie regionami to jakoś robią. Zumi twojego nie aktualizował, a na góglu się załapałeś.

Moje okolice już dwukrotnie były natomiast przez zumi aktualizowane niemal rok wcześniej, niż robił to google.

I za każdym razem po aktualizacjach tu i tu pojawiały się te same zdjęcia, z tym, że na zumi były lepiej wyczyszczone, wyostrzone, po prostu czytelniejsze.

Ciekawostka jeszcze - dzięki postępom prac na mojej budowie byłem w stanie dość dokładnie określić czas zrobienia tego zdjęcia, w obu przypadkach był to wczesny kwietniowy poranek :) Czyżby kwiecień był jakimś typowym miesiącem aktualizacji zdjęć lotniczych?

A na geoportalu natomiast po mojej budowie jeszcze nawet śladu nie ma, dopiero sąsiad wykop pod fundamenty ma zrobiony (a jak ja się budowałem, to on się właśnie wprowadzał).

J.

Edytowane przez Jarek.P

Jest jasną sprawą, że aktualność zdjęć różni się pomiędzy portalami. Każdy z portali aktualizuje się gdy ma ochotę, albo gdy ma na to pieniądze (wiadomą sprawą jest, że zdjęć darmo nie dają).

Zumi na początku w zakresie zdjęć współpracowało z Techmexem. Jednak około roku 2008/2009 zaczęły się pozytywne ruchy w zakresie zdjęć ortofotomap, kiedy nad Polską zaczęły latać samolociki MGGP Areo.

http://www.internetstandard.pl/news/347562/Zumi.w.powietrzu.html

A zaczęły oczywiście latać najpierw nad dużymi miastami, bo Warszawa w końcu jest ważniejsza od Koziej Wólki.

Jako pierwsze capneło te zdjęcia właśnie Zumi, a dopiero po jakimś czasie pojawiły się na Góglu. To dzięki MGGP Areo skokowo poprawiła się jakość dostępnych zdjęć (wszyscy mówią satelitarnych, a tak na prawdę) lotniczych w PL.

O ile sobie dobrze przypominam Wrocek otrzymał wtedy zdjęcia z wiosny 2009, mój Poznań z sierpnia 2009. Wujek Gógiel podaje datę 01.08.2009 i to by się mniej więcej zgadzało, bo 01.08.2009 byłem akurat po zdjęciu humusu, a budowa ruszyła 31.08, a na zdjęciach góglowo-zumowych widać właśnie zdjęty humus.

Ten góglowy update z 2010 roku był całkiem pokaźnych rozmiarów:

http://img38.imageshack.us/img38/7890/googleearthzasieg.jpg

No i tak dorobiliśmy się całkiem ładnego stanu (przynajmniej dla większych miast) i mieliśmy go do wczoraj, bo 6 marca wuj Gógiel zafundował nam (znów dzięki MGGP Areo) kolejną aktualizację:

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,11288286,Google_uzupelnia_Earth_i_Mapy_o_nowe_zdjecia_Polski.html

http://www.gisplay.pl/google-maps/nowosci-googlemaps/2655-google-earth-nowe-zdjecia-lotnicze-polskich-miast-.html

Szczegóły są oczywiście jak zawsze do znalezienia w pliku KLM.

To dlatego pojawiły się teraz rozbieżności Google-Zumi - bo to tym razem Google było szybsze.

Google podaje dla Poznania i Wrocławia błędną datę zrobienia zdjęć 01.04.2011. Zdjęcia nie były robione 1 kwietnia (wczesną wiosną) tylko latem (w Poznaniu na zdjęciach widać działający nowo otwarty 02.06.2011 roku Obi-Market).

A dzięki wczorajszemu uaktualnieniu z map Poznania zniknął zdjęty humus, a pojawił domek z pięknym czerwonym dachem... ;)

Swego czasu najaktualniejsze zdjęcia były do znalezienia na pkt.pl, ale to już dawno należy do przeszłości...

I za każdym razem po aktualizacjach tu i tu pojawiały się te same zdjęcia, z tym, że na zumi były lepiej wyczyszczone, wyostrzone, po prostu czytelniejsze.

To nie Zumi ma lepiej wyczyszczone, wyostrzone i czytelniejsze zdjęcia, tylko Google Maps, te same zdjęcia, które ma Zumi, po prostu z bardzo zauważalnym spadkiem jakości skompresowało :( Zumi nie wpadło na taki pomysł - stąd wyraźna różnica jakości.

:bye:

Edytowane przez Jarek EM08

Jak sama napisałaś Google Maps, są aktualizowane bardzo rzadko i ty się spodziewałaś, że w przeciągu tego 0,5 roku pojawią się zaktualizowane mapki z twoim domkiem? Zaglądnij do Google Maps za 5, 10 lat. Może się już pojawią jakieś aktualniejsze zdjęcia...

Tak spodziewalam sie. Nie wiem kiedy byly aktualizowane ostatnio i a nuz teraz jest na to pora. ;)

I znowu nie ogarniam... hehe Jak przyblizam ta mape, to widze wszystkie regiony ...oprocz miasta Szczecin. Serio haha :)

A co do Grupy Szczecinskiej: - czytam na biezaco, raz na ruski rok napisze jakiegos posta z pytaniem, na ktore nikt mi nie udziela odpowiedzi. heh ;)

Ups. masz rację. Nie sprawdzałem Szczecina, sądziłem że są wszystkie powiaty. Jest m. Koszalin i Świnoujście a Szczecina nie ma .... szkoda.

No wstyd mi za Grupę...:no:

Ups. masz rację. Nie sprawdzałem Szczecina, sądziłem że są wszystkie powiaty. Jest m. Koszalin i Świnoujście a Szczecina nie ma .... szkoda.

No wstyd mi za Grupę...:no:

No szkoda :-/ Pozostaje poczekac 5 lat na aktualizacje w Google. :p

A za Grupe sie nie wstydz. To pewnie ja nieciekawe pytania zadaje. ;)

właśnie pojawiły się nowe zdjęcia lotnicze: Wrocławia, Poznania, Warszawy, Trójmiasta

Było o tym na poprzedniej stronie. Najpierw czytamy, a później ew. piszemy...:p

Poza tym gdyby ktoś nie znał jeszcze tego "ficzera", to istnieje taka stronka jak Google Follow Your World.

Idea jest taka, że na guglowej mapie definiujemy sobie punkty, a w momencie aktualizacji mapek w tych wcześniej zdefiniowanych punktach otrzymujemy automatyczne potwierdzenia o aktualizacji map.

Mam na tej stronie zdefiniowane m.in. miejsce budowy w Poznaniu i dzięki temu 6 marca dostałem e-maila o udostępnieniu nowych zdjęć lotniczych tego rejonu.