Swiss555 02.03.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam, To moje pierwsze pytanie na forum zatem do rzeczy. Wczoraj kupilem dzialke 834m2 pod Gdanskiem. Teren nie jest plaski, mianowicie od poziomu drogi wewnetrzej jest nizej o okolo 0.5 - 1 metra, oraz na swoich tylach, jak i po bokach. Pewnie woda splywa tam z sasiadujacych dzialek. Zdjecie: http://img826.imageshack.us/img826/1892/spadwody.jpg Docelowo chce to podniesc bo mi sie srednio podoba mieszkanie w dole Moje pytanie jest, czy moge to zrobic przed rozpoczeciem budowy? Nie chodzi mi czy potrzebuje pozwolenia czy nie, ale czy leciej to zrobic jak juz bedzie projekt i caly plan budowy, fundamenty, czy leciej to zrobic przed rozpoczeciem budowy? chcialem zaznaczyc ze sasiadujace dzialki nie maja jeszcze wlascicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.03.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tak czy tak fundament będziesz musiał oprzeć na gruncie rodzimym, nieruszanym, więc w zasadzie to rybka, czy nawieziesz tam ziemi teraz, a potem rozkopiesz pod fundamenty, czy najpierw postawisz fundamenty, a później obsypiesz. Nawiezienie później będzie miało może ten plus, że odpadnie kopanie głębokiego wykopu pod fundamenty, natomiast przy stojących fundamentach może być trudniej ziemię nawieźć, rozgarnąć... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 02.03.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tylko przy tym podwyższaniu uważaj, aby nie doprowadzić do zmiany stanu wody na gruncie, który może szkodliwie oddziaływać na grunty sąsiednie. To znaczy, zeby z Twojej działki woda nie zaczęła spływać na działki sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiss555 04.03.2012 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dzięki za odpowiedz bardzo pomocna. Dziś wykopałem dol w najniższej depresji działki, wodę odkryłem przy 60 cm głębokości. Zdjęcie:http://img832.imageshack.us/img832/5664/120304135120.jpg Czarna ziemia, grunt klasy RIVa/RIVb. Jest to dobry grunt na furdyment? Dziś również zmierzyłem depresje na działce w najniższym punkcie ma -70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Na żyto to niez.ły ten grunt niestety w budownictwie ta klasyfikacja nic nie znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.03.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Na żyto to niez.ły ten grunt niestety w budownictwie ta klasyfikacja nic nie znaczy no tak, na wierzchu jest ziemia czarna - standard . Ważne jaki grunt jest na poziomie posadowienia fundamentów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiss555 05.03.2012 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 a plyte fundamentowa nalezy klasc na rodziny grunt czy na mozna rowniez na nasypany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Pod płytą często należy wymienić grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts