misterjm 02.03.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam, jesienią docieplałem dom - styropian fasadowy xps po pewnym czasie po opadach i w okresie wzmożonej wilgotności zaczęły w górnej warstwie docieplenia na połączeniach płyt pojawiać się podciągające się coraz ekspansywniej zacieki.Początkowo był tylko jeden na pierwszym połączeniu w górnej warstwie ocieplenia w chwili obecnej pojawiają się kolejne na połczeniach poniżej. Co jest przyczyną tego stanu rzeczy, Czy jest sens kłaść na taką warstwę klejową tynk? Poniżej zdjęcia opisanego problemu. Dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.03.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nieszczelna obróbka blacharska na dachu.Woda wcieka w szczeliny łączenia płyt i/lub cieknie po ścianie pod styropianem.Przed tynkiem koniecznie naprawić przecieki. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misterjm 02.03.2012 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Dziękuję za podpowiedż. Myślałem podobnie,tylko chciałem to sobie potwierdzić. Całość prac przy dociepleniu przebiegała książkowo(st.xps b.twardy kleje weberana siatkę zbrojony,siatka też tej firmy).Najmniejsze prześwity (st.na zakładkę) nie było ich wiele-zostały zapiankowane.Siatka wszędzie z odp.zakł.wszędzie kąt.nar. z siatką.Styrop.kołkow.po czterechdobach od przyklejenia go do ściany. Siatka zatopiona w kleju i dwukrotniezatarta klejem w odstępach 2 dni.Całość zaimpregnowałem 3-krotnie uni gruntem Atlasa.Myślę podobnie jak Ty ponieważ te nacieki wydobywają się jakby spod styropianuzawilgacając klej pod płytami i oddziaływując naciekami na warstwę zewn.na poł. płytByłem cały czas przy zakład.izolacji i jestem pewien że technolog.jest ok.Dziękuję raz jeszcze.Fachowcy jednak jeszcze pozostali !http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon6.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.03.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Poza tym jeszcze jedna kwestia - jeżeli woda podcieka "od środka" to gruntowanie nie da nic. Jeżeli klej będzie wilgotny i przyjdzie mróz, to może być i tak że będzie powoli go rozsadzało, zwłaszcza jeżeli będą nagłe przejścia od plusa do minusa na termometrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misterjm 15.03.2012 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Dziękuję za podpowiedzi i zainteresowanie,a może puszki wentylacyjne są jakimś rozwiązaniem pośrednim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts