piotr198604 02.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam otrzymałem dom po ciotce z lat 40 nieduży ale mój obecniejest pokryty dachówką cementową i gabaryty domu to 7,5x8m sciany nosne z cegły i jakis bloczków betonowych stropy trzcinowe którę zrzucę ale belki pozotaną a pomiędzy nie chce wepchać wełnę mineralna ale moje pytanie brzmi czy mogę podnieść pierwsze pietrto gdzie obecnienic niema o 3 pustaki porotherm?następnie wieniec no i wierzba dodam ze na wysokosci obecnego stromu niema wienca bo dach opiera nie na wysokoski stropu dodam ze te czerwone linie to miejsce gdzie przebiega jakis pręt który jest dokoła domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Na Forum nie otrzymasz profesjonalnej odpowiedzi. Konieczne oględziny i opinia techniczna uprawnionej osoby. Ocenie będą podlegały fundamenty, ściany i strop. Konieczna zgoda urzędu a dalej projekt i pozwolenie na budowę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.03.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie myslałeś żeby to zrównać z ziemią i wybudować od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebaba 03.03.2012 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Andrzej ma rację , musisz zacząć od tzw inwentaryzacji , czyli ustalenia jaki jest faktyczny stan istniejącej budowli , a później wykonać zwykłe wyliczenie co można z tego wszystkiego uzyskać , czyli czy fundamenty i ściany nośne przeniosą obciążenia następnej kondygnacji i w zależności od tego , co te wyliczenia wykażą architekt podpowie Ci dalej , co jest możliwe lub niewykonalne . Do tego może być też wymagany podkład geodezyjny . Zgłoś się najlepiej do miejscowego architekta , który zapewne poprowadzi Ciebie jak należy . W przypadku problemów wytrzymałościowych możesz rozpatrzyć nadbudowę w technologi szkieletowej , która daje mniejsze obciążenia statyczne niż technologia tradycyjna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr198604 12.03.2012 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 WitamRozmawaiłem z fachowcami i powiedzieli ze można smiało podnośic tylko trzeba dodatkowo związać dom i tu kolejne pytanie z mojej strony mogę podnieśc o 1 wraz z wiencen i będę mieć nachylenie 34 stopnie lub o 1,25m i wtedy jestem na granicy bo mam 31stopni a chciałbym dachówkę co radzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.03.2012 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ty nie masz rozmawiać z "fachowcami" tylko z projektantem. Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić? Stary dach należy rozebrać i postawić nową więźbę wówczas będzie taki kąt jaki będzie potrzebny. Konieczny projekt i pozwolenie na budowę. Wszystkie informacje uzyskasz u projektanta jak mu powiesz czego oczekujesz. Nie chcesz chyba lewarować tego dachu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts