Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA ULRICH HITPump WASSER 3,5kW

wyspa7

Recommended Posts

Witam,

czy są "na sali" użytkownicy pompy jak w temacie (http://ulrich.com.pl/Urzadzenia/Pompa-ciepla-HPW-do-c-w-u-,1,0,60,1480.htm?parent=50&p_search_1=296).

Zamierzam grzać CWU w 200 litrowym zbiorniku Biawar Mega Solar 200L.

Cena raczej przystępna ok 3000 PLN - jednostka zewnętrzna - więc sprężarka na zewnątrz.

Może jakieś inne urządzenie polecicie w podobnej cenie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

11k :) cena troche powala na kolana :) Jednak zostanę chyba przy tym Ulrichu - moze odezwie sie jakiś użytkownik tej pompy.

Pozdrawiam

Pompka fajna,ale.....

Wady:

-woda w jednostce zewnętrznej (poniżej zera i braku prądu zamarza)

Można podłaczyć do wężownicy .Wypełnić glikolem.Ale obniża cop (nieco).

Zalety:

-podbiera ciepło z dworu

-łatwy montaż

-tania woda do mycia

Pompka fajna,ale.....

Wady:

-woda w jednostce zewnętrznej (poniżej zera i braku prądu zamarza)

Można podłaczyć do wężownicy .Wypełnić glikolem.Ale obniża cop (nieco).

Zalety:

-podbiera ciepło z dworu

-łatwy montaż

-tania woda do mycia

Witaj,

mam zamiar napełnić układ glikolem jak napisałeś - aby było bez obsługowo przez zimę jak nie będzie pracowała.

Czy masz jakieś dane jak bardzo spada COP przy glikolu??? Czy jest to 5 10 czy 20%??

Mam cichy plan aby dogrzewać tym podłogówke w okresach przejściowych :) Zobaczymy :)

Witaj,

mam zamiar napełnić układ glikolem jak napisałeś - aby było bez obsługowo przez zimę jak nie będzie pracowała.

Czy masz jakieś dane jak bardzo spada COP przy glikolu??? Czy jest to 5 10 czy 20%??

Mam cichy plan aby dogrzewać tym podłogówke w okresach przejściowych :) Zobaczymy :)[/quote

to cop zależy od tego jaka będzie wężownica .Im większa tym lepiej .Myslę ,że taka około 0,7 m2 powinna wystarczyć.Oczywiście podgrzewaj wodę do najniższej wystarczającej .Podłogówkę możesz zasilić przez dodatkowy wymiennik .Tak ,żeby pompa pracowała na jak najniższych temperaturach.