Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA ULRICH HITPump WASSER 3,5kW

wyspa7

Recommended Posts

hydrauli jak myślisz jak taka PC 3,5KW współpracowałałaby z zasobnikiem 80L i wężownicą 0,6m2 ?

Uważam, że w takim zestawie wężownica nie odbierze takiej mocy, co może być powodem małej sprawności układu, Urlich w swoich projektach proponuje taką pc podłączyć bezpośrednio do zbiornika cwu, nie przez wężownicę.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Urlich w swoich projektach proponuje taką pc podłączyć bezpośrednio do zbiornika cwu, nie przez wężownicę.

Czyli PC ma podgrzewać bezpośrednio wodę użytkową, którą będziemy używać ? A gdyby zrobić tak: PC podłączyć jednak przez wężownicę, a do lepszego odbioru ciepła zastosować pompę Wilo Z-15 4,5W, która będzie przelewać ciepłą wodę użytkową do wejścia zimnej. Ruch wody w zasobniku polepszy odbiór ciepła od wężownicy. Co myślicie ?

Edytowane przez ferrit

hydrauli jak myślisz jak taka PC 3,5KW współpracowałałaby z zasobnikiem 80L i wężownicą 0,6m2 ?

To kwestia do jakiej temperatury będziesz grzał cwu .Mniejsza powierzchnia wymiany wieksza DT .W początkowej fazie grzania wymiana jest wystarczająca

Powinno wystarczyć bo 3 kW to nie jest wiele.

Czyli PC ma podgrzewać bezpośrednio wodę użytkową, którą będziemy używać ? A gdyby zrobić tak: PC podłączyć jednak przez wężownicę, a do lepszego odbioru ciepła zastosować pompę Wilo Z-15 4,5W, która będzie przelewać ciepłą wodę użytkową do wejścia zimnej. Ruch wody w zasobniku polepszy odbiór ciepła od wężownicy. Co myślicie ?

Ruch wody będzie niezauważalny .Policz

Konwekcja będzie bardziej intensywna

Edytowane przez hydraulik_

Uważam, że w takim zestawie wężownica nie odbierze takiej mocy, co może być powodem małej sprawności układu, Urlich w swoich projektach proponuje taką pc podłączyć bezpośrednio do zbiornika cwu, nie przez wężownicę.

W urlichu pracuję młodzi inżynierowie.A pompę kupili z gotową instrukcją .

Ja lubię kombinować i zazwyczaj dziąłą.

Pytanie czy zamrozić wodę w pompie ,czy zapłacić parę groszy więcej za prąd.

Ale z tym prądem też nie do końca .Bo jak w pompie pojawi sie kamień kotłowy to też spadnie sprawność .Lepszy ten glikol z wężownicą:rolleyes:

Nie zapomnij o naczyniu wyrównawczym i zaworze bezpieczeństwa na glikolu:rolleyes:

Dzięki za przypomnienie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie "sparowania" tej pompy z kotłem gazowym - aby dogrzewać podłogówkę.

Jak powinien wyglądac taki układ - napisałeś, że przez wymiennik - czy nie potrzebuję jakiegoś sprzęgła hydraulicznego - np. coś w ten deseń - http://www.bazarek.pl/produkt/330205/sprzeglo-hydrauliczne-shh4025.html.

Pozdrawiam

Ja też skłaniam się do zastosowania glikolu w obiegu PC-wężownica (ze względu na mróz w okresie zimowym). Najpierw podłączę moją PC 3,5KW tylko do wężownicy. Zobaczę jak to będzie pracować. Jak zajdzie potrzeba, to zastosuję tą Wilo Z-15 do ruchu wody w zasobniku. Ta pompa ma 400L/h to wychodzi, że w 12min przepompuje 80L.

Dzięki za przypomnienie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie "sparowania" tej pompy z kotłem gazowym - aby dogrzewać podłogówkę.

Jak powinien wyglądac taki układ - napisałeś, że przez wymiennik - czy nie potrzebuję jakiegoś sprzęgła hydraulicznego - np. coś w ten deseń - http://www.bazarek.pl/produkt/330205/sprzeglo-hydrauliczne-shh4025.html.

Pozdrawiam

Żadnych kupnych sprzęgieł.To kawałek rury .Sam zrobisz nawet nie będziesz wiedział kiedy.

Możesz wykorzystać wężownicę górna do podkradania ciepła (nawet jak podłączysz do kotła).Jak kocioł stojący to wystarczy włączyć pompę ładującą i co.(samo popłynie)

Żadnych kupnych sprzęgieł.To kawałek rury .Sam zrobisz nawet nie będziesz wiedział kiedy.

Możesz wykorzystać wężownicę górna do podkradania ciepła (nawet jak podłączysz do kotła).Jak kocioł stojący to wystarczy włączyć pompę ładującą i co.(samo popłynie)

Możesz rozszerzyć pojęcie - "jak kocioł stojący" - u siebie w kotłowni planuje kocioł Junkers Cerapur Smart lub Victixa 12 kw. Czy będę mógł włączać niezaleznie od palnika pompę ładującą?? Chyba jakiś zawór trzeba by jeszcze przełączyć - bo chyba w kotle jest jedna pompa do Co i cwu??

Możesz rozszerzyć pojęcie - "jak kocioł stojący" - u siebie w kotłowni planuje kocioł Junkers Cerapur Smart lub Victixa 12 kw. Czy będę mógł włączać niezaleznie od palnika pompę ładującą?? Chyba jakiś zawór trzeba by jeszcze przełączyć - bo chyba w kotle jest jedna pompa do Co i cwu??

To wieszak .Trzeba to zrobić inaczej.

Poprzednia sugestia dotyczyła stojących np węglowych

wyspa7

Nie chcę krakać, ale coś mi się wydaje, że kombinacja mocy grzewczej 3,5kW i powierzchni wężownicy 1,15m2 "zapewni" Ci jakieś 8-10stopni straty temperatury [między wyjściem skraplacza a wodą w zbiorniku].

Grzejąc CWU, PC będzie pracować w pobliżu temperatur granicznych GZ, a to wpływa negatywnie na trwałość sprężarki.

wyspa7

Nie chcę krakać, ale coś mi się wydaje, że kombinacja mocy grzewczej 3,5kW i powierzchni wężownicy 1,15m2 "zapewni" Ci jakieś 8-10stopni straty temperatury [między wyjściem skraplacza a wodą w zbiorniku].

Grzejąc CWU, PC będzie pracować w pobliżu temperatur granicznych GZ, a to wpływa negatywnie na trwałość sprężarki.

???????A jaka ta graniczna GZ .Przecież ta PC jest przystosowana do grzania cwu 55 C

A na CO nawet 40 to dużo w tym wypadku

???????A jaka ta graniczna GZ .Przecież ta PC jest przystosowana do grzania cwu 55 C

A na CO nawet 40 to dużo w tym wypadku

Oczywiście, że 55stopni.

Tylko, czy grzanie wody do takiej temperatury pompą ciepła, aby na pewno jest dobrym pomysłem?

"terplace" pisał kiedyś, że podczas pracy w warunkach skrajnych trwałość scrolli spada 5-10 razy.

Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

Cenię sobie wiedzę fachową i takiej tutaj szukam.

wyspa7

Witam,

proszę o wyjaśnienie jak dla laika :) -> te 1,15 m2 to za duża powierzchnia jak do tej mocy?? - zbyt duże oddawanie ciepła?? czy zbyt mała powierzchnia wężownicy??

Witam,

proszę o wyjaśnienie jak dla laika :) -> te 1,15 m2 to za duża powierzchnia jak do tej mocy?? - zbyt duże oddawanie ciepła?? czy zbyt mała powierzchnia wężownicy??

Im mniejsza powierzchnia tym gorzej. Dla mniejszej powierzchni wężownicy [przy tej samej mocy grzewczej] różnica pomiędzy temperaturami cieczy w jednym i drugim obwodzie, będzie podczas pracy układu wyższa.