Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głębokość ław i rozmiar zbrojenia

byry007

Recommended Posts

Witam rozmawiałem z projektantem i mi powiedział żebym wykopał ławy na 90cm od poziomu 0 czyli 15-20 humusu i 70 dalej ,ławy mają mieć szerokość 60 na 30 i zbrojenie mówił żeby robić 25 na 20 a dalej kazał wymurować z bloczków 8 warstw to bedzie gdzieś 120cm plus 30 to juz jest 150cm czy to nie za duży fundament jak domek parterówka ??

Czy to zbrojenie nie jest za małe na takie ławy ??

Ja nie wiem

ale co ma być zmieniane ???

projekt "fundamentu" powstaje na podstawie wiedzy projektanta, opartej

na normach i przepisach, wiedzy wyniesionej ze "szkół", "sztuce budowlanej" itp...

za tą wiedzę mu płacisz...

i otrzymujesz projekt taki żeby się "nie zawaliło, nie wybuliło, nie wykrzywiło, nie popękało"

a przynajmniej żeby zrobić wszystko w tym celu:wiggle:

i co??

za głęboko - czyli ma zaprojektować powyżej "strefy przemarzania" np 30 cm pod ziemią ? żeby wybuliło ?

za wysokie ściany fundamentowe - jest chyba idealnie ok 0,5 metra nad ziemię - ma zaprojektować

równo z trawą, tak żeby woda się wlewała do środka ?

zbrojenie w złym miejscu - a skąd wiesz lepiej od niego ?

Bardzie mi chodził że zbrojenie za małe , tylko jak rozmawiałem z murarzem to mi powiedział że takie głębokie fundamenty do parterówki ,no z tym że jest 0,5 m to oki . Nie wiem lepiej od niego bo on jest projektantem i ma uprawnienia a nie jak , napisałem bo chciałem się dowiedzieć czy jest wszystko dobrze tak jak on mówi.

Witam.Rozmiar moich ław fundamentowych to 60x30 a wymiary strzemion to 18x20 czy to troche nie za małe? Co do wysokosci strzemion to jest ok ale szerokosc mnie troche zastanawia ???

A ile wg Ciebie powinno być ?

Zbrojenie umieszcza sie pod ścianą nie w całej szerkości ławy. Jaką masz szerkość ścian fundamentowych ?