byry007 02.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam rozmawiałem z projektantem i mi powiedział żebym wykopał ławy na 90cm od poziomu 0 czyli 15-20 humusu i 70 dalej ,ławy mają mieć szerokość 60 na 30 i zbrojenie mówił żeby robić 25 na 20 a dalej kazał wymurować z bloczków 8 warstw to bedzie gdzieś 120cm plus 30 to juz jest 150cm czy to nie za duży fundament jak domek parterówka ??Czy to zbrojenie nie jest za małe na takie ławy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.03.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 aj waj ja oglądam telewizję i słyszałem Pięknego Donia gdy kiedyś obiecywał uprościć procedury "prawnobudowlane" to już projekt budowli może być w formie ustnej ? a tak na temat - to opis jest tak jak mniej więcej to powinno być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.03.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Rozmawiałem ustnie bo czekam za papirologią tak to nazywam i wstępnie rozmawiałem z projektantem i to co mi powiedział to napisałem bo mam jeszcze czas na zmianę wiec napisałem na forum o tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.03.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja nie wiem ale co ma być zmieniane ??? projekt "fundamentu" powstaje na podstawie wiedzy projektanta, opartejna normach i przepisach, wiedzy wyniesionej ze "szkół", "sztuce budowlanej" itp... za tą wiedzę mu płacisz... i otrzymujesz projekt taki żeby się "nie zawaliło, nie wybuliło, nie wykrzywiło, nie popękało" a przynajmniej żeby zrobić wszystko w tym celu:wiggle: i co??za głęboko - czyli ma zaprojektować powyżej "strefy przemarzania" np 30 cm pod ziemią ? żeby wybuliło ?za wysokie ściany fundamentowe - jest chyba idealnie ok 0,5 metra nad ziemię - ma zaprojektowaćrówno z trawą, tak żeby woda się wlewała do środka ?zbrojenie w złym miejscu - a skąd wiesz lepiej od niego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.03.2012 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Bardzie mi chodził że zbrojenie za małe , tylko jak rozmawiałem z murarzem to mi powiedział że takie głębokie fundamenty do parterówki ,no z tym że jest 0,5 m to oki . Nie wiem lepiej od niego bo on jest projektantem i ma uprawnienia a nie jak , napisałem bo chciałem się dowiedzieć czy jest wszystko dobrze tak jak on mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.03.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 jedyne do czego bym się przyczepił to to, że w Kole jest strefa przemarzania 1m, nie 0,9 m ale pewnie jak wygrabisz teren po budowie i zasiejesz trawę, to będzie ten 1 metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodorr 04.03.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam.Rozmiar moich ław fundamentowych to 60x30 a wymiary strzemion to 18x20 czy to troche nie za małe? Co do wysokosci strzemion to jest ok ale szerokosc mnie troche zastanawia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam.Rozmiar moich ław fundamentowych to 60x30 a wymiary strzemion to 18x20 czy to troche nie za małe? Co do wysokosci strzemion to jest ok ale szerokosc mnie troche zastanawia ??? A ile wg Ciebie powinno być ? Zbrojenie umieszcza sie pod ścianą nie w całej szerkości ławy. Jaką masz szerkość ścian fundamentowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 04.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Zmień projektanta !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.03.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 mógłbyś rozwinąć te swoje 3x! ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodorr 06.03.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Rozmiar scian fundamentowych mam 25 cm szer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts