marekcmarecki 02.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Podobno w Czechach się zagotowało. Jeden "sprytny bidnesmen" może połozyć nasz eksport. Podobno całkiem nieźle się wzbogacił na tym procederze. Nasi nie są w stanie wskazać w jakiej żywności konkretnie jest ta sól i ograniczają się do stwierdzeń, że nie jest "tak bardzo szkodliwa" Ale jest pretekst do wprowadzenia zakazów i ograniczeń na naszą żywność. Jak będzie zobaczymy, ale może się to przełożyć na utatę miejsc pracy przez znaczną część społeczeństwa jak nasz rząd szybko nie zakończy tej sprawy.Ma ktoś zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.03.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Możemy dostać jak to określiłes bana. Ci sprytni biznesmeni powinni być szybko i mocno ukarani, tak aby dotarł do opini publicznej i żandemu innemu nie wpdło nic podobnego do głowy. Co do zarobku przerabiali poodbno powyżej 60ton na dobę, kupowli tone po 140 sprzedawali po 440 , 300x60= 18tys - koszty worków prądu i paliewa, interes lepszy niz narkotyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 03.03.2012 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Co do zarobku przerabiali poodbno powyżej 60ton na dobę, kupowli tone po 140 sprzedawali po 440 , 300x60= 18tys - koszty worków prądu i paliewa, interes lepszy niz narkotyki. A tego nie wiedziałem, że było ich kilku, ani że aż taka kasa na tym była bo prawie nie oglądam telewizji. Fakt. Lepiej niż narkotyki i mniej się można potłuc jak się noga powinie. Ale pomyślałem sobie, że to łatwy sposób na pogrążenie załego kraju. Jeszcze kilka takich numerów w innych branżach i odczucia moga być bardzo przykre, bo tak jak było kiedyś z eksportem do Rosji. Wtedy pamiętam wypowiedzi, że jak się raz wypadnie z rynku, to powrót jest bardzo, bardzo trudny, a czasem wręcz nie możliwy. A taka sól to jest w połowie produktów spożywczych. Pojawia się pretekst. Resztę załatwi wroga polityka i propaganda. Nawet nie specjalnie wroga. Po prostu konkurencja nie śpi i nie omieszka wykorzystac okazji. Oczywiście spekuluję, bo jak jest naprawdę to się okaże w dochodzeniach i w sądzie. Moja wiedza jest praktycznie żadna, ale wkurza się człowiek, bo przez takie przekręty wszyscy ucierpimy jako społeczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Teraz to nie wiem czy właściwie Ci co sprzedawali robili nam kuku czy TVN zrobił im i nam kuku. Rece opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 jestem z branzy (sół to raczej u nas margines działalności) i spodziewałem się takiego wyniku. Byłem zaszokowany jacy idioci moga pracować w mediach i jak można gonić za sensacją której nie ma. Jedyna za co moga odpowiedzieć to za fałoszowanie certyfikatów. Jak sie okazało jedyna wadą tej soli było to ze nie miała odpowiednich badań. Epatowanie nazwami "sól drogowa" "sól techniczna" jest bzdurne. Jeśli sól "drogowa" spełnia odpowiednie standardy (zanieczyszczczenia, mikrobiologia) to może być użyta do solenia bigosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 07.03.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Czyli goście, albo wiedzieli o tym, albo takiego fuksa mają, ze sól okazała się nie szkodliwa. Ale powszechnie fama poszła, że polska sól jest be i że jakaś drogowa i lepiej jej nie kupować, bo nawet w polskiej TV zadyma z tego powodu była i lepiej kupować każdą inna byle nie polską. I oczywiście próduktów w których może być ta "polska sól" też lepiej unikać, bo Polacy sami nie wiedzą, gdzie mają partie z tą skażoną Mniej więcej coś takiego funkcjonuje na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 myśle że wiedzieli o tym. Producenci różnych surowców robia w ten sposób ze robia surowce "techniczne" i "spożywcze" na tej samej linii produkcyjnej. Spozywcze sa badane i certyfikowane a techniczne nie. I to sa główne róznice pomiedzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jeszcze jedna rzecz - jest mozliwe że badali tą sól i sami wydawali certyfikaty - jeśli tak jest to wszytko jest absolutnie legalne. Ale mam wrażenie że to zaniedbali i tylko za to można się czepnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 07.03.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Czyli goście, albo wiedzieli o tym, albo takiego fuksa mają, ze sól okazała się nie szkodliwa. Ja pierdziuu.... toż od lat lekarze nam wmawiają, że sól jest szkodliwa a tu takie wyniki badań! Proponuję zamiast jodowanej drogową do wspomnianego bigosu! Będziemy zdrowsi! Oszustwo jest oszustwem i tyle. K. A media, gdy nie ma afery to same ją kreują. Pamiętam, jak tvn na początku swojej działalności wsadziła jakiegoś gostka na mur okalający jakąś ambasadę i miała reportaż o naruszeniu obcego teretorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ale jakie oszustwo? Bo ja nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 07.03.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ale jakie oszustwo? Bo ja nie widzę.skarbowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 w którym momencie? Nie płacili podatków? Bo sprzedawali normalnie na faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 07.03.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Przyznam się, że nie śledziłem tej pożal się Boże afery. Nie wiem kto za co wystawiał faktury, dlatego wstawiłem znak zapytania. Jedno wiem: chciałbym wiedzieć, że żarło jakie spożywam trzyma tzw. normy i co w nim jest. Jeżeli jest sól zanieczysczona (tak sobie wyobrażam tzw/. drogową), mimo, że nie szkodliwa(?) chciałbym o tym wiedzieć. Tak jak wszelkie konserwanty i inne dosmaczacze. Jeżeli ktoś kupuje za bezcen sól techniczną (cokolwiek to znaczy) a sprzedaje jako spożywczą, to na różnicy cen zarabia kapuchę. I nie jest to nic zdrożnego, przecież na tym polega biznes. Tylko niech będzie wiadome, że "zarabiam na przepakowaniu soli z opakowania do opakowania i zmaianie nazwy, nie truję ludzi i płacę podatki". I jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 07.03.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Po pierwszych ekspertyzach (ogłoszonych publicznie) to myślę, że się wywiną Ciężko będzie udowodnić śledczym, że sól mająca promil nielegalnych substancji użyta do produkcji w śladowej ilości (no chyba, że jakiś zakład produkuje np. parówki z 50% soli i 50% mięsa:P) mogła mieć wpływ na zdrowie i życie po spożyciu dwóch kawałków chleba z czterema plastrami kiełbasy. Żaden biegły sądowy nie wyda takiej ekspertyzy. Szkodliwa może być w skali "ton" i za wprowadzenie do obrotu jakąś tam karę dostaną. Stawiam na zawiasy i zakaz prowadzenia działalności w tym zakresie. Co dalej? Właściciel budynków, maszyn, sprzętu założy Sp. z o.o. na kogoś z rodziny. Koszt 5000,00 zł Maszyny, budynki i sprzęt wydzierżawi za "X" złotych nowej spółce. Sam dostanie pracę w nowej spółce jako np. kierowca Sterując wysokością dzierżawy będzie mógł bardzo łatwo wyprowadzić zgodnie z prawem dochody ze spółki - uniknie podwójnego opodatkowania (odpadnie mu przez dzierżawę zakładanie dodatkowej spółki komandytowej) Jedyny minus tego to zawiasy i ......trochę droższa księgowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 07.03.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 No chyba, że już to były spółki z o.o.To wtedy śledczym zostanie do zabezpieczenia kapitał zakładowy jak znam życie w kwocie 5 tyś złotych:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 07.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jeszcze inne "jaja" wyszły z żywnością: http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-kolejna-afera-spozywcza-podrobiony-susz-jajeczny,nId,441080 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 07.03.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie wiem na ile tekst jest miarodajny ale wklejam cytat: "pracuję w laboratorium nawozów sztucznych, na własny koszt zrobiłem analizę soli wypadowej. Poniżej przedstawiam skład: NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze świństwo to żelazocjanek potasu, substancja rakotwórcza przy systematycznym spożywaniu. Mój post jest usuwany, proszę uprzejmie o kopiowaniu tego składu chemicznego i przekazywanie dalej [email protected]" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 07.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 nie wiem na ile tekst jest miarodajny ale wklejam cytat: "pracuję w laboratorium nawozów sztucznych, na własny koszt zrobiłem analizę soli wypadowej. Poniżej przedstawiam skład: NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze świństwo to żelazocjanek potasu, substancja rakotwórcza przy systematycznym spożywaniu. Mój post jest usuwany, proszę uprzejmie o kopiowaniu tego składu chemicznego i przekazywanie dalej [email protected]" Jest on mniej więcej tak miarodajny: Pracuję w laboratorium Zarabiam ze trzy tysiące na rękę (w porywach) Nie mam co robić z pieniędzmi więc zrobiłem sobię analizę za parę tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 "Sól techniczna badana w laboratoriach Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach (Lubelskie) nie jest groźna dla zdrowia - poinformowała w środę rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus. - W próbkach stwierdzono obecność dioksyn, ale w ilościach, które nie stanowią zagrożenia dla życia i zdrowia nawet przy długotrwałym spożyciu - powiedziała Mazur-Prus. W badanych próbkach były też metale ciężkie: ołów, kadm i arsen, ale ich ilość oszacowano w ułamkach procentów, co nie przekracza limitów związanych z bezpieczeństwem żywności." Podaje za Onetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 07.03.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jakoś qrde nie wierzę OFICJALNYM , a także onetowym danym.Państwo jak wiadomo zawsze :)kłamie. Po co im panika? Onet i TVN ...wiadomo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts