Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak myslicie? Dostaniemy bana na żywność?

marekcmarecki

Recommended Posts

No to żegnaj definitywnie postrzeganie polskiej żywności na świecie jako zdrowej.

Do tej pory przynajmniej niektórzy dawali się na to nabrać.

Teraz nawet Holendrzy będą mogli powiedzieć, że ich żarcie jest przynajmniej tak samo dobre jak polskie.

nie wiem na ile tekst jest miarodajny ale wklejam cytat:

"pracuję w laboratorium nawozów sztucznych, na własny koszt zrobiłem analizę soli wypadowej. Poniżej przedstawiam skład: NaCl min 94,6 % H2O max 0,2 % SO42 - 5,2 % K4Fe(CN)6 - 31 mg/kg pH 5-9 najgorsze świństwo to żelazocjanek potasu, substancja rakotwórcza przy systematycznym spożywaniu. Mój post jest usuwany, proszę uprzejmie o kopiowaniu tego składu chemicznego i przekazywanie dalej [email protected]"

Nie wiadomo czy to nie prowokacja.

Przynajmniej takie sprawia wrażenie.

Z drugiej jednak strony pewności nie ma...

Jest on mniej więcej tak miarodajny:

Pracuję w laboratorium

Zarabiam ze trzy tysiące na rękę (w porywach)

Nie mam co robić z pieniędzmi więc zrobiłem sobię analizę za parę tysięcy

Nie jestem chemikiem. nie mam o tym nawet pojęcia. Nie sądzę jednak, żeby taka analiza kosztowała dużo. Raczej nie są to jakieś duże pieniądze, chociaż wolałbym się mylić.

Bo wtedy byłoby większe prawdopodobieństwo że masz rację.

Edytowane przez marekcmarecki

Badanie próbki gazu LPG (na zawartość wody, siarki, korozja na miedź, prężność par i jeszcze ze dwa parametry) cena o ile dobrze pamiętam ok. 800 zł. Cena ok. trzy lata temu. Dzisiaj nie wiem, pewnie drożej:)

Zbadać można dzisiaj w zasadzie wszystko, tylko trzeba za to zapłacić, tylko kto z nas słysząc o jakiejś kolejnej aferze zbada towar za swoje własne pieniądze?

No i się wyjaśniło:)

W/g wiadomości w TV prokuratura ma zmienić zarzuty. Wprowadzenie do obrotu substancji nie do spożycia. Kara max do roku:)

CBŚ z TVN-em się kolejny raz ośmieszyło. Od samego początku zastanawiałem się od kogo się zaczęło, bo że sprzedał informację były pracownik to jestem pewien.Tylko gdzie sypnął? Tylko czy TVN zawiadomiło CBŚ dla podniesienia rangi newsa, czy ktoś z CBŚ-u zrobił przeciek za pieniądze do TVN-u?

To, że jedni i drudzy pracowali kilka dni nad sprawą to pewne. TVN miał tyle czasu, że śledzili nawet z kamerą transporty.

Błazenada:P Najgorsze, że poszło w Świat

Dziś Swiatowy Dzień Konsumenta jakby sie kto pytał.

Zastanawiam się po co są przepisy o dostępie do informacji publicznej, skoro minister, który posiadł wiedzę na temat firm używających soli przemysłowej działa na zasadzie: wiem, ale nie powiem. Wprawdzie gdyby ktoś podał sprawę do sądu, minister będzie musiał ujawnić nazwy firm, ale wiadomo, że postępowanie sądowe trwa i przez ten czas można sporo soli spożyć. Jako konsument, który ma dziś swoje święto chciałabym mieć wybór, czy będę jadła sól przemysłową, czy nie.

Co do suszu jajecznego, to producent podobno jawnie sie ogłaszał, że skupuje zepsute jajka. Nikogo to nie interesowało, do czego tych zepsutych jaj używa. Ciekawe jak określił zakres swojej działalności zakładając firmę? ;)

Napisała pewna pani:

"Statystyczny Polak zjadł 11 kg brudnego odpadu chemicznego z produkcji chloru

Policzyłam ile zjedliśmy statystycznie soli wypadowej: 12 lat afery @ 3 000 ton/miesiąc.

12x12x3000= 432 000 ton = 432 000 000 kg

Dzieląc na 38 milionów Polaków mamy 11 kg/ osobę soli wypadowej"

Edytowane przez marekcmarecki