Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z Bali sosnowych (laik)

Tallanar

Recommended Posts

Witam, chciałbym postawić niewielki dom z bali sosnowych o średnicy 35cm.

Chciałbym zadać kilka pytań i byłbym wdzięczny za rozwianie wszelkich wątpliwości związanych z taką budową.

1. Mam bardzo ograniczony budżet na same bale sosnowe (około 10.000 zł), dom chcę postawić sam z rodziną (wuj i tata mi pomogą) jakie warunki formalne muszę spełnić?

2. Powierzchnia domu będzie niewielka (zakres to 30m2 do 40m2) wszystko zależy od moich zarobków. Chciałem się dowiedzieć jak taniej wyjdzie postawić? Dom w kształcie prostokąta, czy coś bliżej kwadratu?

3. Ile łącznie bali drewnianych na taki dom potrzebuję? (moje obliczenia są mało precyzyjne)

4. Czy płyta re-gipsowa będzie dobrym rozwiązaniem na ściany działowe?

5. Jak w takim domu buduje się łazienkę, chodzi o cyrkulację powietrza.

6. Czy są jakieś w miarę tanie tartaki w okolicach Krakowa? (Bliżej w stronę Chrzanowa), chodzi mi o to, by zmieścić się w cenie bali 35cm do 100zł za 1mb.

Chciałbym dodać, że takie elementy wykończeniowe jak wata szklana, tynki, cementy, rury, kable na instalację elektryczną już posiadam.

Byłbym wdzięczny za fachową opinię, ponieważ dopiero zaczynam przygodę z budownictwem i opinie z innych źródeł są dla mnie mało wiarygodne.

Z góry dziękuję.