Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiercenie otworow pod baterie nawannową

qwertyasdfgh

Recommended Posts

Witam, mozecie doradzic jak wyciąć otwory pod te baterie http://www.lazienkaplus.pl/pl/bateria-wannowa-4-otworowa-kompletna-chrom-omnires-murray-mu6132,402287,120,i.html w wannie? Musze wywiercic otwory 35, 30 i 15 mm. Ten najmniejszy to wiertłem pójdzie ale nei wiem jak sobie poradzic z 35 i 30. Wanna to zwykła wanna akrylowa.

Ja używam wiertła stopniowego (zwykłego ze stali HSS, ale są też lepsze jakościowo).

Poszukaj w internecie hasła: wiertło stopniowe, wiertło stożkowe, wiertło bezstopniowe.

Takie wiertła znajdziesz w Castoramie i pochodnych.

Ja ich używam do robienia dziur pod dławiki elektryczne, ale ostatnio wierciłem u klienta dziurę fi 40 w umywalce ze stali nierdzewnej.

Jak w masło, otwór idealny, żaden owal, zero zadziorów.

Bardzo fajne są takie wiertła i muszę sobie je wreszcie kupić :)

Tyle... że mi ono się przyda do miliona różnych rzeczy, tu do jednorazowej w sumie roboty kupować coś, co jest warte od stu parudziesięciu złotych począwszy, na kwocie, za którą samą wannę można kupić skończywszy (jeśli kupimy narzędzie profi)... chybabym jednak wybrał otwornicę. Taki zestaw "Topex" za 15PLN tu w zupełności wystarczy. Fakt, że po starciu ze szklanym laminatem tworzącym konstrukcję wanny, koronkę pewnie trzeba będzie wywalić, ale dziurę zrobi.

J.

Ale myślisz, że szansa na odpryśnięcie akrylu przy wierceniu otwornicą jest jakoś istotnie większa od wiercenia takim stopniowym wiertłem?

(nie, nie sprzeczam się, pytam, bo nie wiem. Mi przy otwornicy nic nie odpryskiwało, ale może miałem szczęście).

J.

Najlepsza do takiej roboty bedzie otwornica (koronka) do metalu lub ceramiki. Taka do drewna może spowodować odpryśniecie a nawet przebarwienie akrylu wokół otworu. Najlepiej wpierw wykonać otwór pilotarzowy a potem otwornica i bardzo wolne obroty. Kiedyś nawierciłem się takich dziur pracując przy wannach z hydromasażem.

Pozdrawiam i życze powodzenia.