qwertyasdfgh 03.03.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam, mozecie doradzic jak wyciąć otwory pod te baterie http://www.lazienkaplus.pl/pl/bateria-wannowa-4-otworowa-kompletna-chrom-omnires-murray-mu6132,402287,120,i.html w wannie? Musze wywiercic otwory 35, 30 i 15 mm. Ten najmniejszy to wiertłem pójdzie ale nei wiem jak sobie poradzic z 35 i 30. Wanna to zwykła wanna akrylowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.03.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Otwornica do drewna. Nowa, ostra. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.03.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Ja używam wiertła stopniowego (zwykłego ze stali HSS, ale są też lepsze jakościowo).Poszukaj w internecie hasła: wiertło stopniowe, wiertło stożkowe, wiertło bezstopniowe.Takie wiertła znajdziesz w Castoramie i pochodnych. Ja ich używam do robienia dziur pod dławiki elektryczne, ale ostatnio wierciłem u klienta dziurę fi 40 w umywalce ze stali nierdzewnej. Jak w masło, otwór idealny, żaden owal, zero zadziorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.03.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Bardzo fajne są takie wiertła i muszę sobie je wreszcie kupić Tyle... że mi ono się przyda do miliona różnych rzeczy, tu do jednorazowej w sumie roboty kupować coś, co jest warte od stu parudziesięciu złotych począwszy, na kwocie, za którą samą wannę można kupić skończywszy (jeśli kupimy narzędzie profi)... chybabym jednak wybrał otwornicę. Taki zestaw "Topex" za 15PLN tu w zupełności wystarczy. Fakt, że po starciu ze szklanym laminatem tworzącym konstrukcję wanny, koronkę pewnie trzeba będzie wywalić, ale dziurę zrobi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.03.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Autor zmieni zdanie jak akryl odpryśnie, jak nie odpryśnie to powie że wywiercił tanio i dobrze. Świadomy wybór pytacza. W takich tematach nie ma miejsca na poprawki.To tak jak z montażem kontaktronów w oknach, tam otwory wykonuje się tylko raz, bez poprawek obok "jakby nie wyszło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.03.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ale myślisz, że szansa na odpryśnięcie akrylu przy wierceniu otwornicą jest jakoś istotnie większa od wiercenia takim stopniowym wiertłem? (nie, nie sprzeczam się, pytam, bo nie wiem. Mi przy otwornicy nic nie odpryskiwało, ale może miałem szczęście). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 otwornica i tylko otwornica, setki takich dziur wywierciłem, ja używam takich otwornic z bi-metalu nawet grubą stal tym przewiercisz tylko trzeba dobrze dobrać obroty do danego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinga I Dawid 05.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Najlepsza do takiej roboty bedzie otwornica (koronka) do metalu lub ceramiki. Taka do drewna może spowodować odpryśniecie a nawet przebarwienie akrylu wokół otworu. Najlepiej wpierw wykonać otwór pilotarzowy a potem otwornica i bardzo wolne obroty. Kiedyś nawierciłem się takich dziur pracując przy wannach z hydromasażem.Pozdrawiam i życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts