Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polerowanie trawertynu na ścianach

Recommended Posts

Witam.Chciałem się dowiedzieć jakie znacie sposoby do szlifowania trawertynu na ścianach?Otóż mam mały problem.Położylem na ścianach trawertyn.I teraz potrzebuje wyszlifować ranty bo są miejsca gdzie około 1 mm nierówne są krawędzie i chciałem to wyszlifować na równo.Próbowałem już na odpadkach szlifować szlifierką wolnoobrotową dodatkowo papier ziarnistość 1200 ale wychodzi bledsze od oryginalnego.Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak to zrobić żeby kamień wyglądał wszędzie jak lustro? Pozdrawiam

Obawiam się że w tym momencie to już nic z tego nie zrobisz,papier 1200 stosuje się już na samym końcu obróbki zaczynając od papierów np.60.Aby usunąć zamglenia trzeba dobrze wyjeżdżić wszystkie gradacje papierów a na końcu zastosować proszek do krystalizacji wapienia co w przypadku ścian jest bardzo trudne do wykonania.Uwaga!!!!!-za długa obróbka grubymi papierami może doprowadzić do otwarcia porów trawertynu oraz należy bardzo ostrożnie obchodzić się z proszkiem do krystalizacji, może doprowadzić do zmatowienia powierzchni płytek(środek agresywny).

Tak 1200 na samym koncu stosowalem zaczynalem od 120 dalej 220 potem 600 i 1200 i nie ma tego lustra o ktore tak walcze.Jestem zdania ze skoro ludzie to robia to musi byc na to jakis sposob.Nie wierze w zadne "specyfiki" typu krystalizator,jedynie co to proszek "cymasz" ale jego stosowalem kiedys na podloge z marmuru i wyszlo prawie idealnie.Pisze prawie poniewaz czas gonil i nie wypolerowane bylo to do konca ale wiem ze na tym da sie zrobic lustro.Tylko ze ten proszek trzeba polewac woda a na scianach jest to nie do osiagniecia.Ma ktos jeszcze jakies pomysly?

• 3 years później...
Tak 1200 na samym koncu stosowalem zaczynalem od 120 dalej 220 potem 600 i 1200 i nie ma tego lustra o ktore tak walcze.Jestem zdania ze skoro ludzie to robia to musi byc na to jakis sposob.Nie wierze w zadne "specyfiki" typu krystalizator,jedynie co to proszek "cymasz" ale jego stosowalem kiedys na podloge z marmuru i wyszlo prawie idealnie.Pisze prawie poniewaz czas gonil i nie wypolerowane bylo to do konca ale wiem ze na tym da sie zrobic lustro.Tylko ze ten proszek trzeba polewac woda a na scianach jest to nie do osiagniecia.Ma ktos jeszcze jakies pomysly?

Witam

Czy Udało sie w końcu Wypolerować te płytki - mam to zamo z trawertynem na kominku