tutli_putli 16.05.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Cześć przypadkiem trafiłam na Wasz dziennik i rozważania na temat dachówki. Nie jestem ekspertem, ale ostatnio zmagałam się z podobnymi decyzjami i już prawie podpisałam zamówienie na Balance Creatona i czytając co się ostatnio dzieje z tą firma cieszę się, że jednak zrezygnowaliśmy z oferty. Dajcie jeszcze do wyceny dachówki Nibra firmy Nelskamp. Tutaj macie namiar na jednego z głównych Importerów na Polskę, albo poszukajcie kogoś w swojej okolicy (ale najlepiej bezpośredniego importera bo taki zejdzie Wam mocno z ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 23.05.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 @Marta: tutli_putli dzięki za propozycje:) orientowałam się, jednak ta dachówka wychodzi dobrych kilka tysięcy drożej. my jednak się skłaniamy ku tańszych (braas też odpadł), w końcu na początku chcieliśmy tylko blachodachówkę budowa znowu ruszyła! Pan Murarz & Pan Dziadek siedzą od poniedziałku i robią W poniedziałek powstały ściany wewnętrzne w piwnicy - fotosy: Pojechaliśmy obakać prace i przy okazji okazało się, że zamówiliśmy... jakieś 4 razy za mało strunobetonu:D Więc domawiamy;) Równocześnie szukamy brakujących nam stempli no i musimy skombinować deski szalunkowe:) Rozkręciło się, oj tak! Ostatnio objechaliśmy naszą wioskę i naczyliśmy bodajże 10 różnych domów się budujących:) Wioska się rozrasta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 23.05.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 @Marta: Mamy już dziury na okna piwniczne a także na bramę garażową (jak dla mnie powinna być dwa razy szersza ) i drzwi wyjściowe na ogród!! Zaczyna przypominać to wszystko dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 24.05.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 @Marta:OK. Działamy (okna).Jak dobrze, że jest internet i nie trzeba jeździć od składu do składu tylko mejle:D I tak:Gdy byłam bliska depresji, że nie ma szans na mój wymarzony kolor pojawiła się iskierka nadziei w niepruszewskiej firmie:DAle po kolei. Wyceny jakie mieliśmy: (wszędzie za te same okna, dwustronny kolor + montaż)Drutex: 14 000Veka: 17 500Spectus: 15 300Decco: 14 000KBE: 17 500Decco: 12 500No i na końcu sprawdziłam Aluplasta... okazało się, że dopłata za mój kolor (mimo że niestandardowy) nie będzie wielka i tym samym okna dąb naturalny: 13 500!Ha!kolor można obakać tutaj (drugi od góry): http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=9&podgrupa=42&module=kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.05.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 A może spróbujcie zrobić wycenę w http://www.kns-okna.pl/Zapraszam do odwiedzenia mojego dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 24.05.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 @Marta: Dzięki fenix2! Dziennik czytam(y)! Fajnie jest zobaczyć jak wyglądają jaworki realnie stojące u kogoś na glebie:D Weszłam na stronę tych okien i się przeraziłam! Śląsk! Gdzie mi oni tu dowiozą... ale widzę, że mają przedstawicieli na wielkopolskę, tak więc jutro z nimi pomejluję To ostatnio zadanie pożerające spooro czasu. Narzeczony za to nadzoruje na miejscu;) Fenix2, ty bierzesz z tamtej fabryki okna właśnie?? O jakich myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.05.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Tak właśnie myślę żeby od nich brać. Ale zakup najwcześniej jesienią. Myślę ze mają dobre ceny i jakoś też OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 28.05.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 @Marta: Tak szybko wszystko teraz idzie, że pewnie o połowie rzeczy zapomnę, ale z najistotniejszych: >> zakup stempli budowlanych (udało się dostać "używane" - po 5 zł), desek na szalunki (własnymi rękoma nosiłam!), icopala jakiejś mazi do fundamentów (ach, te nasze obawy przed zalaniem słono kosztują), dysperbitu itp. >> kolejne wyceny okien i dachu spływają >> zakup stropu teriva -> jutro przyjeżdża i zaczynają robić!!!! /Konbet zostawił u nas ulotkę, że przebiją każdą ofertę i tak też się stało/ >> a no i załatwienie tańszej wersji przyłącza wody na szczęście;) -> gadanina pana Murarza się przydaje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 30.05.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 @Mateusz: No i już powoli zamykamy piwnicę. Pojawił się strop. tzn dojechał wczoraj, a dzisiaj został ułożony. Dzisiaj także zostało wykonane przyłącze wodne. To dobrze - nie będziemy musieli już sąsiadów nękać prośbami (swoją drogą mili z nich ludzie - pozdrawiamy ) tym bardziej, że ostatnie dni były ciepłe, a tu pojutrze strop będzie wylewany i woda się przyda. Tak to teraz wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 05.06.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 @Mateusz: Hmm... co się działo ostatnio: - został zalany strop - murarz wykonał izolację piwnicy - częściowo zasypaliśmy wykop -> fajnie - widać mniej więcej na jakiej wysokości teraz będzie parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 06.06.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 @Marta: tak.... mnie już prawie tydzień na budowie nie było, więc znam tylko z opowieści i relacji zdjęciowej, ale... mamy już "gotową" (to chyba za dużo powiedziane) piwnicę czasu na nią zeszło, że hohoho! no ale cóż, chciało się mieć, to trzeba było czekać... no i dzisiaj przyjechała ceramika na ściany - murarz od razu wziął się za nie:) my tymczasem podliczamy ile wydaliśmy (ooooo masakra!!!!) i liczymy, na czym i ile możemy zaoszczędzić ponieważ w miarę ogarnęliśmy temat okien i dach, przyszła chwila na ściany działowe. Chcieliśmy na solbet/ytonga dawać bezpośrednio gips... ale w necie odradzają, nasz murarz też dziwnie na to patrzył. Obliczyliśmy ile wyniosłoby nas tynkowanie. I zaczęliśmy rozważać płyty k-g... zobaczymy zobaczymy... internet poszedł w ruch! no i na razie... bez zdjęcia! w weekend jadę obakać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 10.06.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 @Marta: Byłam! A raczej byliśmy:) No zaczyna to przypominać nasz domek, jak nic:) Ta ram: W sobotę przyjechały kolejne nadproża, więc tempo niesamowite;) I w końcu mogłam zobaczyć jaki widok z jakiego okna będę miała:D I tak dla przykładu: Widok z tarasu/ okna w salonie: Widok z kuchni: Miło to wszystko zaczyna wyglądać Ostatnio mieliśmy chwilę zwątpienia, czy nie brać dachówek cementowych (ponoć teraz bardzo się poprawiły, a różnica w cenie olbrzymia!), ale pani w składzie nam tak kompletnie odradzała... ech, ciężka sprawa, każdy mówi coś innego ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 13.06.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 @Mateusz: No i są kolejne problemy... na szczęście nie duże. Mianowicie: Z uwagi na możliwy okresowy, wysoki poziom wody - postanowiliśmy nie robić głębokiej piwnicy - raczej pół-piwnicę. Trochę to wszystko wyżej wyszło niż się spodziewaliśmy. No i jest problem ze schodami wejściowymi biorąc pod uwagę że płyta spocznikowa przed wejściem będzie mieć ok 1,25m + 8 schodów*30cm = 3,65m - zostaje tylko 2,5 odległości od granicy działki -> martwimy się jak to będzie wyglądać... Marta chciała koniecznie kręconą dróżkę między furtką a schodami niestety w tym przypadku nie bardzo jest na to miejsce... no cóż nie wszystko się przewidzi. I zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.06.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Dlaczego nie dawaliście styropianu na nadprożach? Zawsze to jakiś mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 14.06.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 O tym styropianie rozmawiał kierownik budowy z murarzem i doszli do wniosku że tak muszą zrobić... Ja niestety nie włączyłem się wtedy w dyskusję, więc nie wiem dlaczego tak a nie inaczej (tak to jest jak informatyk bierze się za budowę domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.06.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Może chodziło o szerokość tych gotowych nadproży. A widzę ze kolega z tej samej branży. Z jakiej firmy bierzecie okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 25.06.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 @Marta: Trochę czasu nas tu nie było:D Takie standardowe zagonienie;) W tym tygodniu musimy nadrobić zdjęcia. Ogólnie obecnie trwają prace nad: stropem nad parterem (jupi!) i naszymi schodami (oj, jest roboty:/). Ale dom już tak przypomina dom, że dodaje to nam skrzydeł Okna bierzemy na 90% z Davexu, blisko mamy, opinie dobre, nie mała firma i zachwycili mnie szybkością i cierpliwością w odpisywaniu na wszelkie moje wątpiwości;) Póki co stanęło na dachówce Bogena. I chyba tyle;) Dachówkę pewnie będziemy zamawiać na koniec lipca, okna na sierpień. Szybko idzie:D /na szczęście/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 28.06.2012 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 @Mateusz: Z pozdrowieniami dla znajomych, którzy dopytują się jak tam z budową - opisuję: Za dużo z zewnątrz się nie zmieniło ale: Został ułożony kolejny strop: Został zrobiony szalunek do schodów wewnętrznych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.06.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Widzę że macie sPOcznik i dobrze. Bo te kręcone schody mnie nie kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 11.07.2012 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 @Marta: budujemy budujemy;) choć była mała przerwa dziennikowa z powodu zmagań magisterskich i wyjazdów płci męskiej;) czekamy aż sobie odleży drugi strop (nad parterem), mamy schody zewnętrzne i częściowo wewnętrzne... Dach już niedługo - dachówka Bogen brązowa relacja zdjęciowa wieczorkiem! ps. Schody wyszły meega blisko :/ będę musiała przy furtce te moje wymarzone drzewa posadzić, co by trochę zasłoniły:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts