Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć przypadkiem trafiłam na Wasz dziennik i rozważania na temat dachówki. Nie jestem ekspertem, ale ostatnio zmagałam się z podobnymi decyzjami i już prawie podpisałam zamówienie na Balance Creatona i czytając co się ostatnio dzieje z tą firma cieszę się, że jednak zrezygnowaliśmy z oferty. Dajcie jeszcze do wyceny dachówki Nibra firmy Nelskamp. Tutaj macie namiar na jednego z głównych Importerów na Polskę, albo poszukajcie kogoś w swojej okolicy (ale najlepiej bezpośredniego importera bo taki zejdzie Wam mocno z ceny).

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Marta:

tutli_putli dzięki za propozycje:)

orientowałam się, jednak ta dachówka wychodzi dobrych kilka tysięcy drożej.

my jednak się skłaniamy ku tańszych (braas też odpadł:D), w końcu na początku chcieliśmy tylko blachodachówkę:D

budowa znowu ruszyła! Pan Murarz & Pan Dziadek siedzą od poniedziałku i robią:)

W poniedziałek powstały ściany wewnętrzne w piwnicy - fotosy:

Moje_035.jpg

Moje_037.jpg

Pojechaliśmy obakać prace i przy okazji okazało się, że zamówiliśmy... jakieś 4 razy za mało strunobetonu:D Więc domawiamy;)

Równocześnie szukamy brakujących nam stempli no i musimy skombinować deski szalunkowe:)

Rozkręciło się, oj tak!

Ostatnio objechaliśmy naszą wioskę i naczyliśmy bodajże 10 różnych domów się budujących:) Wioska się rozrasta!:)

@Marta:

OK. Działamy (okna).

Jak dobrze, że jest internet i nie trzeba jeździć od składu do składu tylko mejle:D

I tak:

Gdy byłam bliska depresji, że nie ma szans na mój wymarzony kolor pojawiła się iskierka nadziei w niepruszewskiej firmie:D

Ale po kolei. Wyceny jakie mieliśmy: (wszędzie za te same okna, dwustronny kolor + montaż)

Drutex: 14 000

Veka: 17 500

Spectus: 15 300

Decco: 14 000

KBE: 17 500

Decco: 12 500

No i na końcu sprawdziłam Aluplasta... okazało się, że dopłata za mój kolor (mimo że niestandardowy) nie będzie wielka i tym samym okna dąb naturalny: 13 500!

Ha!

kolor można obakać tutaj (drugi od góry): http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=9&podgrupa=42&module=kolory

@Marta:

Dzięki fenix2! Dziennik czytam(y)! Fajnie jest zobaczyć jak wyglądają jaworki realnie stojące u kogoś na glebie:D

Weszłam na stronę tych okien i się przeraziłam! Śląsk! Gdzie mi oni tu dowiozą... ale widzę, że mają przedstawicieli na wielkopolskę, tak więc jutro z nimi pomejluję:D To ostatnio zadanie pożerające spooro czasu.

Narzeczony za to nadzoruje na miejscu;)

Fenix2, ty bierzesz z tamtej fabryki okna właśnie?? O jakich myślisz?

@Marta:

Tak szybko wszystko teraz idzie, że pewnie o połowie rzeczy zapomnę, ale z najistotniejszych:

>> zakup stempli budowlanych (udało się dostać "używane" - po 5 zł), desek na szalunki (własnymi rękoma nosiłam!), icopala jakiejś mazi do fundamentów (ach, te nasze obawy przed zalaniem słono kosztują:D), dysperbitu itp.

>> kolejne wyceny okien i dachu spływają;)

>> zakup stropu teriva -> jutro przyjeżdża i zaczynają robić!!!! /Konbet zostawił u nas ulotkę, że przebiją każdą ofertę i tak też się stało/

>> a no i załatwienie tańszej wersji przyłącza wody na szczęście;) -> gadanina pana Murarza się przydaje:D

@Mateusz: No i już powoli zamykamy piwnicę. Pojawił się strop. tzn dojechał wczoraj, a dzisiaj został ułożony. Dzisiaj także zostało wykonane przyłącze wodne. To dobrze - nie będziemy musieli już sąsiadów nękać prośbami (swoją drogą mili z nich ludzie - pozdrawiamy :) ) tym bardziej, że ostatnie dni były ciepłe, a tu pojutrze strop będzie wylewany i woda się przyda.

Tak to teraz wygląda:

IMAGE_039.jpg

IMAGE_045.jpg

IMAGE_047.jpg

IMAGE_038.jpg

@Marta:

tak.... mnie już prawie tydzień na budowie nie było, więc znam tylko z opowieści i relacji zdjęciowej, ale...

mamy już "gotową" (to chyba za dużo powiedziane) piwnicę:) czasu na nią zeszło, że hohoho! no ale cóż, chciało się mieć, to trzeba było czekać...

no i dzisiaj przyjechała ceramika na ściany - murarz od razu wziął się za nie:)

my tymczasem podliczamy ile wydaliśmy (ooooo masakra!!!!) i liczymy, na czym i ile możemy zaoszczędzić :D

ponieważ w miarę ogarnęliśmy temat okien i dach, przyszła chwila na ściany działowe. Chcieliśmy na solbet/ytonga dawać bezpośrednio gips... ale w necie odradzają, nasz murarz też dziwnie na to patrzył. Obliczyliśmy ile wyniosłoby nas tynkowanie. I zaczęliśmy rozważać płyty k-g... zobaczymy zobaczymy... internet poszedł w ruch!

no i na razie... bez zdjęcia! w weekend jadę obakać!:)

@Marta:

Byłam! A raczej byliśmy:)

No zaczyna to przypominać nasz domek, jak nic:)

Ta ram:

100_8588.JPG

W sobotę przyjechały kolejne nadproża, więc tempo niesamowite;)

I w końcu mogłam zobaczyć jaki widok z jakiego okna będę miała:D

I tak dla przykładu:

Widok z tarasu/ okna w salonie: 100_8593.JPG

Widok z kuchni: 100_8594.JPG

Miło to wszystko zaczyna wyglądać:)

Ostatnio mieliśmy chwilę zwątpienia, czy nie brać dachówek cementowych (ponoć teraz bardzo się poprawiły, a różnica w cenie olbrzymia!), ale pani w składzie nam tak kompletnie odradzała... ech, ciężka sprawa, każdy mówi coś innego ;(

@Mateusz: No i są kolejne problemy... ;) na szczęście nie duże. Mianowicie: Z uwagi na możliwy okresowy, wysoki poziom wody - postanowiliśmy nie robić głębokiej piwnicy - raczej pół-piwnicę. Trochę to wszystko wyżej wyszło niż się spodziewaliśmy. No i jest problem ze schodami wejściowymi biorąc pod uwagę że płyta spocznikowa przed wejściem będzie mieć ok 1,25m + 8 schodów*30cm = 3,65m - zostaje tylko 2,5 odległości od granicy działki -> martwimy się jak to będzie wyglądać... Marta chciała koniecznie kręconą dróżkę między furtką a schodami :D niestety w tym przypadku nie bardzo jest na to miejsce... no cóż nie wszystko się przewidzi.

I zdjęcia:

Moje_052.jpg

Moje_053.jpg

• 2 weeks później...

@Marta:

Trochę czasu nas tu nie było:D Takie standardowe zagonienie;)

W tym tygodniu musimy nadrobić zdjęcia. Ogólnie obecnie trwają prace nad: stropem nad parterem (jupi!) i naszymi schodami (oj, jest roboty:/). Ale dom już tak przypomina dom, że dodaje to nam skrzydeł;)

Okna bierzemy na 90% z Davexu, blisko mamy, opinie dobre, nie mała firma i zachwycili mnie szybkością i cierpliwością w odpisywaniu na wszelkie moje wątpiwości;)

Póki co stanęło na dachówce Bogena.

I chyba tyle;) Dachówkę pewnie będziemy zamawiać na koniec lipca, okna na sierpień. Szybko idzie:D /na szczęście/

• 2 weeks później...

@Marta:

budujemy budujemy;) choć była mała przerwa dziennikowa z powodu zmagań magisterskich i wyjazdów płci męskiej;)

czekamy aż sobie odleży drugi strop (nad parterem), mamy schody zewnętrzne i częściowo wewnętrzne...

Dach już niedługo - dachówka Bogen brązowa :)

relacja zdjęciowa wieczorkiem!:)

ps. Schody wyszły meega blisko :/ będę musiała przy furtce te moje wymarzone drzewa posadzić, co by trochę zasłoniły:D