Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Marta:

tak więc uwaga:

relacja zaległa:

mury parteru są (wraz z inwestorką główną:D) :)

IMG_0047.JPG

a teraz...

nasz dom ze schodami i stropem :D

Moje_059.jpg

ha, pięknie, prawda? tylko te schody... takie duże;-)

miał być tatuś podlewający strop ale się nie zgodził na opublikowanie:P

i na koniec zachód słońca robiony z robenów poustawianych obok domu;)

Moje_063.jpg

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Marta:

oj, ostatnio zalegamy;)

coraz bliżej końca :D

wczoraj bodajże wylewali nam taras, schody na poddasze i wieniec:) w następny poniedziałek ma wejść dekarz i zaczynamy robić dach! Więźba zamówiona (priorytetowo:D), dachówka tyż - stanęło na BOGENIE brązowym. Mimo usilnych namów pani sprzedającej na kolor czarny (kolejny czarny dach?!)

Teraz czas na zajęcie się oknami i drzwiami zewnętrznymi (nie wierzyłam, że doczekam tego momentu:D)

zdjęcia wkrótce, jak tylko pojedziemy na budowę :)

aaaa,i niespodzianka: najprawdopodobniej prąd będziemy mieć podłączony nie w listopadzie czy grudniu (jak zapowiadali) tylko pod koniec września - byłoby suuper!

//--------

@Mateusz: Zdjęcia:

IMAGE_079.jpg

IMAGE_077.jpg

IMAGE_076.jpg

IMAGE_075.jpg

Edytowane przez matmateusz

• 2 weeks później...

@Marta:

Trochę nam się ostatnio duże przerwy zaczęły robić w pisaniu... Ale prace trwają nieustannie:)

Mamy skończowe mury! Komin także. Zostały tylko ściany na dole bo jeszcze odpowiedniego robena nie mamy;)

Teraz dekarz - oby się nie obijał:D

Ostatnio wybieraliśmy farbę do malowania krokwi, a co za tym idzie... do piątku oficjalnie musiałam zdecydować się na kolor okien. Sama w to nie wierzę, ale stanęło na ... złotym dębie :/ Taki kompromis partnersko-finansowo-czasowy (na mój jasny dąb byśmy musieli czekać jeszcze 5 tygodni, a na czasie raczej nam zależy).

Tak więc okna: profile Decco 4-komorowe, z obu stron złoty dąb na zdjęciu poniżej ( wyjść ma ok. 12 tys. jutro przy oficjalnym składaniu zamówienia dowiemy się ile dokładnie).

http://www.img-share.net/uploads/30104dsc01438.jpg

A skąd zmiana koloru tak nagła? Już miało stanąć na oknach orzechowych, ALE bardzo podoba nam się dom naszego dekarza:D i kolor właśnie jego drewna (krokwie i balustrada balkonowa). No i tak wyszło;)

Zdjęcia domku to Mateusz wrzuci, ja jeszcze nie widziałam niestety...

Zaczynam przeszukiwanie neta: cel: znalezienie wymarzonych drzwi wejściowych (i tu złoty dąb daje nam większe pole do manewru).

07082012028.jpg

07082012030.jpg

@Marta:

pan dekarz działa już na całego! byliśmy pierwszego dnia jego pracy i efekty już były widoczne:

10082012031.jpg

10082012034.jpg

szkoda, że nie widć jaki piękny to kolorek! A ile z nim zachodu było... chcieliśmy KONIECZNIE taką farbą mieć pomalowane krokwie jak ma sam pan dekarz, bo u niego wygląda to niesamowicie! W sumei ze względu na kolor krokwi wybraliśmy jednak złoty dąb, a nie orzech. Pan nam podał nazwę koloru i firmy, zadowoleni kupiliśmy. A tu okazuje się (zupełnie przypadkiem), że on nie taką ma! Pokazuje Mateuszowi na innym domku jak to wygląda i panika - bo wcale nie tak ładnie! Więc Mateusz: szybka reakcja - wycieczka do LEROY i wymiana na właściwą. Ufff... czego się nie robi;)

no i będą tak ładnie właśnie rzeźbione. Ponoć dekarz w poniedziałek ma skończyć więźbę (3 dni?!). A potem... dachówka!!:))

w między czasie dokonaliśmy wyboru parapetów. Wewnątrz: drewniane, pomalowane właśnie odpowiednim kolorkiem, co by do okien pasowało. Na zewnątrz (mimo moich protestów "dlaczego nie mogą być też drewniane?") zrobimy taki w okleinie tej samej co okno (ślicznie to wygląda!)

tutaj taki przykładowy na allegro: http://allegro.pl/parapet-zewnetrzny-drewnopodobny-parapety-24h-i2534912435.html

no to teraz już serio czas przyszedł na wybór drzwi i bramy:) ups... właśnie sobie przypomniałam, że na poniedziałek musimy mieć klinkier! Kolor oczywiście jeszcze nie wybrany...;)

@Marta:

ha! No efekty pracy pana Dekarza są baardzo widoczne!:) oto początki naszego dachu:

13082012040.jpg

a tutaj dokładnie widać jaki będziemy mieć kolor krokwi:

13082012045.jpg

w między czasie oficjalnie podpisaliśmy umowę na zakup okien i wstępnie dogadaliśmy się między sobą co do koloru cegieł klinkierowych na komin.

są postępy!:)

@Marta:

kolejne wybory za nami:)

drzwi zewnętrzne - zastanawialiśmy się, co wybrać... deltę czy portę (ale nie z drewna)... w końcu stanęło na porcie (nie mamy tu wyboru co do np oszklenia, bo to jakieś końcówki i wybiera się z "gotowego", ale cena rewelacyjna - w sumie wychodzi nas jakiś tysiak mniej).

czyli drzwi zewnętrzne będą jednak takie:

premgotykdiam.png

Drzwi:Delta Premium, z montażem wyszło 2100. Jakoś na razie nie mamy serca co by więcej kasy inwestować w drzwi wejściowe. Oj, będziemy być może żałować w przyszłości;)

a drzwi wewnętrzne... na 90% będziemy mieć jednak drewniane! :wave:

myślimy o tym dostawcy: http://allegro.pl/25-sztuk-drzwi-drewniane-seczne-producent-i2552998421.html

(wychodzi naprawdę niedrogo jak na drewniane!)

Witam :)

Gratuluję postępów w budowie :)

Piszesz akurat że chcecie kupić drewniane drzwi wewnętrzne. Sama o takich na początku myślałam, bo wiem że ceny są dośc niskie. Spytałam się o rade mojego dobrego znajomego, który od 15 lat ma firmę stolarska i między innymi robi też wszelkiego roszaju drzwi. No i powiedział żebym się nie dała skusić niską ceną, że takie drzwi prędzej czy później się wypaczą, wykrzywią i nie wiem co jeszcze. Że drzwi drewniane w dobrej jakości są bardzo drogie a te sosnowe po 200 zł to poprostu wielki fejk.

Powiedział że już o wiele lepiej kupić najtańsze drzwi z płyty. No i ja się z nim muszę zgodzić, bo wiem że ma racje. Tylko on jeszcze nie wie że już mam dla niego kilka zleceń :)

Pozdrawiam

Ania

@Marta:

Dziękuję Aniu za zainteresowanie tematem! Decyzji jeszcze nie podjęliśmy, więc każda rada na wagę złota.

Drzwi wychodzą średnio 300 zł z ościeżnicą, ale to bez szklenia - zamówimy osobno (duża oszczędność!) i niepolakierowane, niepomalowane (tym z wieeelką chęcią zajmę się JA! :)

W każdym razie raczej nie nastawiamy się na to, że będzie to mega dobra jakość. Są to drzwi II gatunku, sęczne, więc na pewno mniej trwałe. Ale naszym zdaniem na pewno bardziej trwałe niż te "kartonowe" (jak to ja mówię).

Jednakże nadal myślimy! Drzwi zewnętrzne już zamówione (nie, nie drewniane;-) i cieszę się, że kolejna rzecz za nami.

Teraz powoli rozpocznie się okres oszczędzania. Obiecaliśmy sobie, że na "murach i dachu" oszczędzać nie będziemy, ale na wykończeniówce (o ile takowa nastąpi)... hmm.. to już różnie bedzie bywało:D

Zdjęć nowych chwilowo brak! Cieśla powiedział, że dach skończą robić pod koniec przyszłego tygodnia! Na pierwszy tydzień września mamy zamówiony montaż okien:)

idzie idzie:)

@Marta:

Mateusz obdzwania, umawia, przelicza...

a ja piszę:D

spójrzcie:

100_8651.JPG

jak widać oficjalnie: stan surowy otwarty (nawet wiecha jest!). Tej wiechy to nawet za bardzo kiedy nie mieliśmy wyprawić (śmieję się, że przegapiliśmy własną imprezę):D

wszystkie ściany na parterze już są, tak więc w końcu można bez jakichkolwiek złudzeń optycznych stwierdzić, jajk duże jest jakie pomieszczenie :)

(i wcale nie wydają się duże!!)

100_8658.JPG

(tu salon)

Pan dekarz znacznie zwolnił, co spotkało się z oburzeniem naszym... wstępnie dach miał być gotowy w sobotę, póki co ani my ani pan dekarz tego nie widzimy:/

W przyszłym tygodniu przyjeżdżają montować drzwi i okna (i bramę?), tak więc czy tego chce czy nie, musi się trochę spiąć:D

My w między czasie wyceniamy instalacje wszelakie (dlaczego tak drogo?!), Mateusz stopniowo oswaja mnie z myślą, że drewniane drzwi... w innym życiu chyba:D Pieniążków brak! ;)

no i tyle na razie.

@Marta:

muszę się pochwalić!

mamy domek!:) w sensie stan zamknięty już:)

dzisiaj zamontowali nam okna, drzwi i bramę.

oto zdjęcia:

06092008073.jpg

06092008074.jpg

plany na czas najbliższy: spotkanie z elektrykiem, jak da radę to w następnym tygodniu zrobienie instalacji elektrycznej. ale to się zobaczy ;) potem wodne. wylewki. tynkowanie. szambo :D i w sumie chyba koniec tego naszego "minimum" ;)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

@Marta:

Działamy!:)

Zdjęcie bardziej aktualne:

31102012161.jpg

Tynki zewnętrzne na szczęście (decydowanie po kolorze domu póki co mnie przerastało:D) zostawiamy na za kilka lat ;)

Ogólnie to ocieplanie zewnętrzne jest na wykończeniu :) Rurek w domu leży też coraz więcej:D

Za tydzień bodajże mają być posadzki!

Wciąż zastanawiamy się czy mamy sami brnąć w ocieplanie poddasza wełną czy komuś to zleci -> coraz bardziej nam zależy na czasie;)

W między czasie, gdy mąż ogarnia całą budowę równocześnie (a jednak, mężczyzna też potrafi być wielowątkowy!!) ja oddaję się znacznie przyjemniejszej części... urządzanie w środku:D

w wyniku mojego planowania:

a) będziemy mieć lodówkę Samsunga Side by Side -> ooo taką!

http://nowetrendy.pl/html/images/news/800/samsung_RSH5TERS.jpg

b) ja już chyba wiem jaki kolor w jakim pokoju chcę mieć na parterze

c) mamy upatrzone bardzo cenowo dostępne parapety drewniane (wszędzie oprócz łazienki i jednego okna w kuchni)

d) mamay wstępnie "zaprojektowaną" kuchnię i promocję na nią w ikei:D

to taki projekcik "na szybko" (tylko meble)

kuchnia.jpg

zrezygnowałam z chmurnoniebieskiej kuchni (obawa, że wyjdzie zbyt ciemno) na rzecz intenstywnego zielonego:D podpatrzony kolorek z jakiejś gazetki;)

tak więc wszystko idzie do przodu:)

ooo,i mamy też wybrane płytki do kuchni, takie kamyczki:)

obecnie ogarniamy sprawę kostki granitowej / pozbruku i tego, aby nasze drzwi w końcu trafiły do nas:D

@Marta:

to był weekend zakupów!

tak więc udało nam się zdobyć:

> po baardzo okazyjnej cenie płytę i piekarnik do zabudowy od miłego starszego małżeństwa :)

prezentuje się tak:

100_8872.JPG

> narożnik (coś jak w rodzimym domku matiego) ze stołem, czyli coś o czym zawsze marzyłam, a nie wiedziałam skąd to skombinować po normalnej cenie:D

narożnik mocno zużyty, ale jak najbardziej do odnowienia (co już zaczęliśmy robić). Będzie stał pod oknem w kuchni :) to przy nim ma się toczyć rodzinne zycie!;)

narożnik wygląda tak:

100_8876.JPG

a tu my, podczas wstępnego mycia i składania:

100_8875.JPG

100_8873.JPG

dostaliśmy także od rodzinki: regał, biurko i kanapę :)

powoli podsumowujemy i stwierdzamy, że na tym co mamy da się być może przeżyć:D

@Marta:

nooo! zaczęły się babskie zakupy :D

zbieramy rzeczy, a w domu teściów powoli zaczyna na to wszystko brakować miejsca;)

we wtorek bodajże mają robić nam wylewki, czekam na to strasznie, bo na każdy mój pomysł słyszę "po wylewkach" ;)

wciąż marzymy o chociaż częściowym wprowadzeniu się do Jaworek na Boże Narodzenie, ale widząc jak wolno teraz wszystko schnie... może być ciężko :/ ze wszystkim razczej damy radę tylko (albo raczej aż) wilgoć :(

no ale bardziej optymistycznie:)

kupiliśmy pierwsze panele, na leroy'owskich promocjach, najtańsze, które przeglądając gazetkę skwitowałam "okropne", a w sklepie mi się spodobały (nieświadoma byłam że to te same!). Więc zostały. niecałe 13 zł/m2. Tylko do gabinetu, bo AC3 :/

kawałek "podłogi" wyłożonej naszymi panelami /te ciemne/:

13112012177.jpg

Idziemy promocja za promocją:D

Będąc w leroyu ogarnęliśmy mniej więcej temat płytek do kuchni. Niekupione, ale wstępnie zadecydowane:

13112012175.jpg

To już nie najtańsze ;)

Takie dokładnie na ściany (te małe), na podłogę coś w tym stylu i kolorze (potem znaleźliśmy podobne tańsze).

I najważniejsze!

KUPILIŚMY KUCHNIĘ!

Tak, kolejna promocja ;)

Uzbierała się z resztek mojego od zawsze ukochanego FAGERLAND (bejca). Nie dostaliśmy tylko jednego frontu i blatów -> będą w przyszłym tygodniiu. Tym sposobem mam drewniane fronty do szafek i drewniane blaty do kuchni !! !! :wiggle:

zdjęcia kuchni wkrótce (z końcowej wersji kuchni, bo nasze będziemy składać dopiero później)

:)

@Marta:

projekt końcowy naszej kuchni (same meble):

kuchnia1.jpg

kuchnia2.jpg

blat drewniany! lagan:

blat%2520nasz.JPG

a tu widzę w aranżacji naszą kuchnię i nawet z podobnym kolorem (o ile stanie na "chmurnym niebieskim") :)

http://1.bp.blogspot.com/_P0KFJhu77y8/TOlCyLsV_PI/AAAAAAAAAco/lperYYFFGpc/s1600/DSCF2979.jpg

to na tyle:D

:goodnight:

@Mateusz:

Oczyszczalnia firmy Marseplast, montowana przez firmę z ostrowa wlkp. Osadnik gnilny 2000l + 32m drenażu+geowłuknina + studzienka+ zestaw tabletek startowych i użytkowych + robocizna = 5000zł. Do tego musiałem załatwić 8 ton kamienia płukanego. Całość 5700zł. Zrobione w jeden dzień.