Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drogą dojazdową

Recommended Posts

Witam

Mam problem z drogą podiazdową pod dom, mianowicie po zimie, po roztopach droga poprostusie zapada, po skończeniu budowy domu było wysypane kruszywo. Kruszywo znikneło w ziemi, potem wysypałem gruz, również znikneło, były kładzione płyty chodnikowe i ich tez już nie widać, a droga to jedno wielkie bagno, tworzą sie wielkie kolejny. co zrobić?

dysponuje małym kosztem, ponieważ w tym roku mam wesele a chciałbym to zrobić. co polecacie?

geowłóknina, geotkanina jaka podsypka?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Niestety takie są skutki, zapewne teren jest gliniasty.

Ja uniknąłem tego problemu w bardzo prosty sposób - WŁASNORĘCZNIE wykopałem 35m drogi (szeroka na 3,5m i głęboka na 50-60cm), na sam spód szczelnie położyłem geowłóknine, na to grube kruszywo z kamieniołomu, a na wierzch drobne kruszywo do zaklinowania. Zjazd na drogę również własnoręcznie wykonałem (szerokość 10m)

Ludzie mi nie wierzą że sam to wszystko ręcznie zrobiłem ale tak było i mam na do zdjęcia ;) 4 tygodnie codziennego kopania po pracy i opłaciło się. Droga jest tak mocna, że nie do ruszenia

Coś mi się widzi, że w wypadku takich dróg [glina / teren podmokły] nie obejdzie się metodą : wysyp gruz i ubij, tylko trzeba będzie ów gruz zakończyć czymś betonowym. Poza tym w takie bagno może wejść dość dowolna ilość gruzu.

Zrobienie odpływu wody - rowu odwadniającego da taki efekt, że nowa woda nie będzie wsiąkała w ziemię. Na tym się nie znam tak świetnie, ale nie zdziwię się jeśli trzeba będzie zrobić jakieś odwodnienia czy odprowadzenia wody z samej drogi by nie szła w głąb.

Dires - możesz podać orientacyjny koszt tego przedsięwzięcia? Mamy z drogą dojazdową ten sam problem - glina, żeby dostać się na budowę w wiosenne dni jak teraz, trzeba iść w gumowcach. Wjechanie cięższym autem z materiałami też niesie ryzyko.

Mnie droga wyniosła stosunkowo niedużo bo nie korzystałem z usług koparki ani firmy:

- 50zł łopata ;-)

- 2250zł gruby ciężki kamień

- 650 drobny kamień

- geowłóknine miałem swoją

Droga około 40m długości, 3,5m szerokość, 50cm głębokość

Niestety takie są skutki, zapewne teren jest gliniasty.

Ludzie mi nie wierzą że sam to wszystko ręcznie zrobiłem ale tak było i mam na do zdjęcia ;) 4 tygodnie codziennego kopania po pracy i opłaciło się.

ja piernicze, chocbym mial zaplacic koparce tysiaka to bym dal za te 4 tygodnie łopaty

Mnie droga wyniosła stosunkowo niedużo bo nie korzystałem z usług koparki ani firmy:

- 50zł łopata ;-)

- 2250zł gruby ciężki kamień

- 650 drobny kamień

ile tak mniej wiecej m3 weszlo tego kamienia????? ile ciezarowek? bo mam do wykonania podobna droge

i tak przy okazji geowloknine sie uklada jakos na zakladke? czy jak? bo widzialem rolki 1,5 m x 50m i nie wiem w ktora strone to ukladac u siebie czy po dlugosci czy w poprzek?

Uprządłeś??? :-)

Tą samą metodą wykonałem 40m podjazdu - z górki, glina taka, że mozna cegielnię otworzyć. Dwie gondole gruzu (2400zł), zagęszzczarka, na to żwir, piasek i kostka brukowa. Korytowanie podjazdu zostawiłem koparce, a resztę zrobiłem już sam. Odwodnienie - po obu stronach podjazdu zakopałem rurę drenarską 100. Dwa lata użytkowania bez większych problemów (do poprawki ok 1m2 kostki). W całej tej zabawie cement (beton) został wykorzystany tylko do podbudowy krawężników

blechert: nie ten czas nie to miejsce. Ciężarówka za dużo kosztuje czy stoi czy nie. Poza tym podatki, viatole szkolenia... Trzeba płacić.

N.b. w kwestii odwodnienia i rowu - w zależności od długości drogi i nachylenia jej na długości - można by sobie poniekąd ułatwić robotę nachylając samą drogę - albo w jedną stronę [nie musi być wielki spadek] albo w obie. Wtedy rów jest po jednej lub po dwóch stronach. A woda nie wsiąka w głąb nie powiększając błota