selius 03.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam Pomoze mi ktos wyliczyc zapotrzebowanie energetyczne na moj dom? Jakie dane mam podac, aby je wyliczyc? Z gory dzieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 05.03.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A co chcesz mieć? Zobacz do projektu tam są wstępne wylicznia na moc instalacji i zabezpieczeń.To TY decydujesz o zainstalowanych urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 06.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 O jakie zapotrzebowanie chodzi............moc przyłączeniową instalacji elektrycznej, czy moc cieplną potrzebną do właściwego ogrzewania domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 06.03.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Chodzi oczywiscie o moc cieplna potrzebna do ogrzania domu. Nie patrze na projekt bo w rzeczywistosci dalem lepsze okna i wiecej ocieplenia i teraz chcialbym to wyliczyc tylko nie wiem jak ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 08.03.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Takie obliczenia to dość skomplikowany temat, szczególnie dla osoby, która z czymś takim nigdy do czynienia nie miała.Ale możesz pójść na skróty ( bardzo nawet na skróty).Jeśli w projekcie jest podana przenikalność cieplna ścian - tzw. współczynnik U. To należy obliczyć nowy U dla ściany, którą masz i obliczyć ile energii traci się przez nową ścianę.Tak samo okna. W projekcie przyjęto jakieś parametry okna. Skoro masz lepsze, to też U tych okien powinieneś znać. Teraz wystarczy obliczyć straty przez to nowe okno i obliczyć ogólne straty przez wszystkie okna.Następnie należy porównać ogólne straty przez ściany i okna z projektu i Twoje , a powinna wyjść różnica, ile energii zaoszczędzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts