AndrzejGdz 03.03.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam ! Nie bede sie rozpisywal. Pod oknem pojawilo sie ognisko grzyba.Skułem sciane do golej cegly.Czy teraz aby sie pozbyc grzyba wystarczy pomnalowac Atlas unigruntem czy od razy pomalowac gołe cegly srodkiem grzybobojczym ? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejGdz 04.03.2012 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Nikt nie wie co mam zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Poza likwidacją skutków pomśl o przyczynie, bo obawiam się że wkrótce będziesz miał powtórkę z rozrywki. Wentylacja, wentylacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 04.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam ! Nie bede sie rozpisywal. Andrzej A właśnie że dobrze by było, żebyś coś napisał o tym czy okna są prawidłowo i szczelnie osadzone ? Czy jest jakieś ocieplenie zewnętrzne ? Jaką temperaturę utrzymujesz wewnątrz tego pomieszczenia i czy jest tam skuteczna wentylacja, bądź przewietrzanie ? Grzyb( czy może pleśń ?)to efekt końcowy jakiejś niedoróbki czy braku izolacji. Z niczego się nie wziął. A jeśli to coś przeniknęło przez ścianę, to powierzchniowe działanie opóźni tylko ponowne pojawienie się. Takie naloty bardzo lubią wilgoć i ciepło. Lepiej na teraz potraktować ten obszar stosownym środkiem i dać mu wyschnąć a potem wyrównać ścianę. Ale gwarancji że nie wyjdzie ponownie nie ma. Mam osobiste doświadczenia z czymś takim w mieszkaniu w bloku. W rogach dużego pokoju i łazienki pojawiło się to przed laty i było kilka ładnych lat. Corocznie traktowałem to różnymi środkami, malowałem i corocznie wyłaziło ponownie...........do czasu jak nie docieplono nam ściany szczytowej. Kłopoty same się rozwiązały i zapomniałem, co to naloty na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejGdz 04.03.2012 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 1. Okna sa prawidlowo i szczelnie osadzone.2. Ocieplenia z zewnatrz nie ma.3. To pomieszczenie niestety nie bylo ogrzewane temp byla podobna jak na zewnatrz no pewnie troszke wyzsza.4. Czy to jest grzyb czy plesn nie wiem ? Jest to po prostu czarny nalot ktory mozna zetrzec np. szmatką. Reasumujac skoro mam juz skuty tynk są gole cegły to czym to na teraz potraktowac ?Jedni podpowiadaja mi Atlas Unigrunt a potem na to jakis srodek grzybobojczy.Czyli czym potraktowac scianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 04.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Skoro już skułeś tynk, to potraktuj to dla bezpieczeństwa jakimś środkiem na grzyba czy pleśń.Daj temu wyschnąć( nawet wygrzej trochę, aby wilgoci nie tynkować) i potem niech idzie grunt, żeby tynk dobrze trzymał. Jak pomieszczenie jest nieogrzewane, to zawsze jest kłopot, bo jest powiązanie z resztą budynkui do niego energia cieplna jak i wilgoć promieniuje, jak przez ściany na zewnątrz, tyle że w mniejszym stopniu. A i pewnie wietrzone tam też nie było ?Gdyby było grzane, to być może ten problem nie wystąpił by ?Co do konkretnego środka, to obecnie całkiem nie wiem, co to mogło by być?Jak 11 lat temu kupiłem u siebie środek o nazwie SCHIMMEL - ENTFERNER do zenetrznego spryskiwania. Usuwać naloty - usuwał, ale one i tak ciągle powracały. Edytowane 4 Marca 2012 przez Qgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejGdz 04.03.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Skoro już skułeś tynk, to potraktuj to dla bezpieczeństwa jakimś środkiem na grzyba czy pleśń. Daj temu wyschnąć( nawet wygrzej trochę, aby wilgoci nie tynkować) i potem niech idzie grunt, żeby tynk dobrze trzymał. Jak pomieszczenie jest nieogrzewane, to zawsze jest kłopot, bo jest powiązanie z resztą budynku i do niego energia cieplna jak i wilgoć promieniuje, jak przez ściany na zewnątrz, tyle że w mniejszym stopniu. A i pewnie wietrzone tam też nie było ? Gdyby było grzane, to być może ten problem nie wystąpił by ? Dzieki za info. A teraz jakie srodki grzybobojcze sa zalecane lub sprawdzone ? Jakiego srodka uzyc ? Pytam bo tego na rynku jest ogrom i sa środki i środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 04.03.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 potrzebuje pilnej pomocy !!!!mam wszczelona pianke pomiedzy sciane w budynku mieszkalnego a teraz chce ocieplić budynek styropianem od zewnatrz . obawiam sie ze moze byc wilgoc prosze o porade co zrobic. prosze o odpowiedz na portalu i na stronie http://[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Trochę więcej szczegółów odnośnie budowy ściany i grubości planowanego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek 07.03.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 dom bedzie ocieplany styropianem grubosci 10 cm . sciana zewnetrzna to cegła biala grubosci i wysokosci 12 cm i odleglosci 24cm. druga sciana wewnetrzna to suporex bialy grubosci 24cm. miedzy scianami to pustka powietrzna grubosci 5 cm wypelniona wstrzelina pianka pod cisnieniem. czy po ociepleniu budynku moze wystapic wilgoc w mieszkaniach. okna sa plastikowe, wentylacja jest zainstalowana w postaci kratek wentylacyjnych. powietrze nawiewa do wewnatrz mieszkania po wymianie okien. co zrobic aby powietrze zostalo wyciagane przez wenylacje a nie nawiewalo do wewnatrz. komin jest zatkany z gory a zrobione sa klatki wentyacyjne z boku komina na przeciw siebie. prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 "wentylacja jest zainstalowana w postaci kratek wentylacyjnych. powietrze nawiewa do wewnatrz mieszkania po wymianie okien. co zrobic aby powietrze zostalo wyciagane przez wenylacje a nie nawiewalo do wewnatrz. " Weź wiertarkę i zrób trochę dziur w tych oknach.To się nazywa - nawiewnik.Można wyciąć uszczelki. Nie całe, tylko po kawałku.Wtedy wentylacja zacznie działać poprawnie. Rozumiem, że okna kupiłeś dlatego, ze Ci się te stare już opatrzyły i przestały podobać...To teraz zrób te nowe tak, aby były nieszczelne tak jak te stare.Jest nawet przepis na to - że tak ma być! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Czyli jeszcze raz wentylacja, wentylacja kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts