Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w marcu można rozpocząć prace budowlane?

Recommended Posts

Mój wykonawca chce zacząć prace na budowie już za tydzień, ale prognozy długoterminowe przewidują przymrozki. Czy jeżeli temperatury w nocy będą poniżej zera a w dzień w okolicach 5 stopni można murować ściany lub wylewać chudziaka.

Wiem ,że są dodatki dom zapraw ,ale czy warto - może lepiej poczekać do ocieplenia.:confused:

Ja zacząłem 2 marca 2011 roku. Tutaj są zdjęcia z pierwszego dnia robót.

Najważniejsza jest decyzja kierownika budowy. Jak się zgodzi (czytaj - przeanalizuje wszelkie zagrożenia i weźmie na siebie odpowiedzialność), możecie śmiało zaczynać.

Budowlańcom nie ma co ufać. Nasi, mimo że były to fajne chłopaki, patrzyli - jak wszyscy w tej branży - przez pryzmat kasy. Byle jak najszybciej zrobić, a czasami, jak się da, troszkę sobie uprościć.

Kierownik chce swojego, a przez to i twojego dobra, budowlańców twój los specjalnie nie wzrusza. To powinna być mantra, którą należy powtarzać szczególnie na początku, kiedy jeszcze nie masz doświadczenia w tych sprawach.

od 10.03 całkiem fajne temperatury, prawie bez przymrozków,

po otwarciu tego linka poczytajcie "prognozy długoterminowe - SEZONOWE" - w miarę wiarygodne,

http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa/16dniowa

i jeszcze tu: ale wg. moich obserwacji mniej budząca moje zaufanie:

http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/prognoza/warszawa,46800.html