Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaizolować przestrzeń pomiędzy szczytem a połacią dachu?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

W jaki sposób połączyć styk szczytu z połacią dachu?

Mam dach dwuspadowy, odeskowany i opapowany. Pomiędzy ścianą szczytową a deskowaniem mam pozostawione około 7-10cm.

http://i40.tinypic.com/2je9tp1.jpg

W jaki sposób ocieplić to miejsce?

Wełną? Ciężko będzie zachować szczelinę wentylującą wełnę.

Chciałbym użyć styropianu, ale obawiam się, czy pracująca więźba nie spowoduje powstanie szczeliny pomiędzy nią a styropianem, a tym samym mostka termicznego?

Myślę, nad następującym sposobem.

Do styropianu, przyciętego tak, by był o kilka centymetrów niższy, niż odległość od szczytu do deskowania, przyklejam na całej szerokości taśmę dylatacyjną.

Następnie wszystko przyklejam do deskowania. Szparę, pomiędzy styropianem a szczytem wypełniam pianką niskorozprężną.

Nie pozostawiam żadnej szczeliny wentylacyjnej.

W uproszczeniu wygląda to tak (przekrój pionowy):

http://i43.tinypic.com/n6xcm9.jpg

Ma to sens?

Jak najczęściej wykonuje się takie połączenie?

Tez chcę tak zrobić, ale nie rozumiem dlaczego nie chcesz zostawić szczeliny pomiędzy styropianem a deskowaniem.
Styropian, inaczej niż wełna, nie potrzebuje wentylowania.

Szczelina pomiędzy nim a deskowaniem pełniłaby funkcję zabezpieczającą takie rozwiązanie przed ewentualnymi ruchami więźby. Moim zdaniem lepiej tę funkcję spełni pianka dylatacyjna ponieważ ograniczy dostęp powietrza w to miejsce. A, przy okazji, ułatwi wykonanie takiej konstrukcji. A to ważne, ponieważ izolację będę wykonywał sam.

Gdybym napchał tam wełny, musiałbym ją w jakiś sposób wentylować, ponieważ wełna chłonie wilgoć, a wilgotna traci właściwości izolacyjne.

Na dobrą sprawę, mógłbym w ten sposób, styropianem, zaizolować cały dach...

Mogłeś to zrobić po montażu wiązarów (przykleić do BK i zaciągnąć klejem z siatką) ale lepiej późno niż wcale...

Ja bym odpuścił sobie tą taśme dylatacyjną bo ruch dachu minimalny a i tak jej brak nad styropianem elewacyjnym. Po co tak sobie komplikować sprawę?

Dałbym jakąś folię pod deski a nad styro żeby tylko się nie utleniał to wszystko.

Pozdrawiam!

Jeśli tak zrobisz to deski w miejscach połączenia ze styropianem ulegną korozji biologicznej.
A jeśli zamiast taśmy dylatacyjnej użył bym papy? Na deskach zwyczajowo stosuje się papę i tam (mam nadzieję, bo tak mam) nie dochodzi do korozji biologicznej.

Mogłeś to zrobić po montażu wiązarów (przykleić do BK i zaciągnąć klejem z siatką) ale lepiej późno niż wcale...

Ja bym odpuścił sobie tą taśme dylatacyjną bo ruch dachu minimalny a i tak jej brak nad styropianem elewacyjnym. Po co tak sobie komplikować sprawę?

Dałbym jakąś folię pod deski a nad styro żeby tylko się nie utleniał to wszystko.

Pozdrawiam!

Nie mogłem, ponieważ majster minie wykiwał. Miał wymurować szczyty po montażu wiązarów ale przed deskowaniem, ale ciągle coś mu nie pasowało i pojawił się długo po cieślach. To dlatego m.in. tak nieładnie obrobione są krawędzie szczytów.

Mówisz, by odpuścić sobie warstwę sprężystą pomiędzy styropianem a dachem. Sam nie wiem. Z jednej strony ruch rzeczywiście minimalny, z drugiej, będę miał wentylację mechaniczną i zależy mi na szczelności domu, poza tym, celuję w dom trzy, czterolitrowy.