pawelpiwowarczyk 03.03.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 W jaki sposób połączyć styk szczytu z połacią dachu? Mam dach dwuspadowy, odeskowany i opapowany. Pomiędzy ścianą szczytową a deskowaniem mam pozostawione około 7-10cm. http://i40.tinypic.com/2je9tp1.jpg W jaki sposób ocieplić to miejsce? Wełną? Ciężko będzie zachować szczelinę wentylującą wełnę. Chciałbym użyć styropianu, ale obawiam się, czy pracująca więźba nie spowoduje powstanie szczeliny pomiędzy nią a styropianem, a tym samym mostka termicznego? Myślę, nad następującym sposobem. Do styropianu, przyciętego tak, by był o kilka centymetrów niższy, niż odległość od szczytu do deskowania, przyklejam na całej szerokości taśmę dylatacyjną. Następnie wszystko przyklejam do deskowania. Szparę, pomiędzy styropianem a szczytem wypełniam pianką niskorozprężną. Nie pozostawiam żadnej szczeliny wentylacyjnej.W uproszczeniu wygląda to tak (przekrój pionowy): http://i43.tinypic.com/n6xcm9.jpg Ma to sens? Jak najczęściej wykonuje się takie połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 04.03.2012 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Tez chcę tak zrobić, ale nie rozumiem dlaczego nie chcesz zostawić szczeliny pomiędzy styropianem a deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 04.03.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Tez chcę tak zrobić, ale nie rozumiem dlaczego nie chcesz zostawić szczeliny pomiędzy styropianem a deskowaniem.Styropian, inaczej niż wełna, nie potrzebuje wentylowania. Szczelina pomiędzy nim a deskowaniem pełniłaby funkcję zabezpieczającą takie rozwiązanie przed ewentualnymi ruchami więźby. Moim zdaniem lepiej tę funkcję spełni pianka dylatacyjna ponieważ ograniczy dostęp powietrza w to miejsce. A, przy okazji, ułatwi wykonanie takiej konstrukcji. A to ważne, ponieważ izolację będę wykonywał sam. Gdybym napchał tam wełny, musiałbym ją w jakiś sposób wentylować, ponieważ wełna chłonie wilgoć, a wilgotna traci właściwości izolacyjne. Na dobrą sprawę, mógłbym w ten sposób, styropianem, zaizolować cały dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 No to do dzieła nie jest nigdzie powiedziane że styropian na dachu jest be ( wiem z doświadczenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.03.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jeśli tak zrobisz to deski w miejscach połączenia ze styropianem ulegną korozji biologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jeżeli deski odpowiednio zabezpieczysz to nie powino być problemu ( np . fire bioppoż icopala albo inny markowy produkt ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 04.03.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mogłeś to zrobić po montażu wiązarów (przykleić do BK i zaciągnąć klejem z siatką) ale lepiej późno niż wcale...Ja bym odpuścił sobie tą taśme dylatacyjną bo ruch dachu minimalny a i tak jej brak nad styropianem elewacyjnym. Po co tak sobie komplikować sprawę?Dałbym jakąś folię pod deski a nad styro żeby tylko się nie utleniał to wszystko. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 11.03.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jeśli tak zrobisz to deski w miejscach połączenia ze styropianem ulegną korozji biologicznej.A jeśli zamiast taśmy dylatacyjnej użył bym papy? Na deskach zwyczajowo stosuje się papę i tam (mam nadzieję, bo tak mam) nie dochodzi do korozji biologicznej. Mogłeś to zrobić po montażu wiązarów (przykleić do BK i zaciągnąć klejem z siatką) ale lepiej późno niż wcale... Ja bym odpuścił sobie tą taśme dylatacyjną bo ruch dachu minimalny a i tak jej brak nad styropianem elewacyjnym. Po co tak sobie komplikować sprawę? Dałbym jakąś folię pod deski a nad styro żeby tylko się nie utleniał to wszystko. Pozdrawiam!Nie mogłem, ponieważ majster minie wykiwał. Miał wymurować szczyty po montażu wiązarów ale przed deskowaniem, ale ciągle coś mu nie pasowało i pojawił się długo po cieślach. To dlatego m.in. tak nieładnie obrobione są krawędzie szczytów. Mówisz, by odpuścić sobie warstwę sprężystą pomiędzy styropianem a dachem. Sam nie wiem. Z jednej strony ruch rzeczywiście minimalny, z drugiej, będę miał wentylację mechaniczną i zależy mi na szczelności domu, poza tym, celuję w dom trzy, czterolitrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts