Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC powietrz-woda vs.kotłownie olejowe i weglowe zalety i wady

hydraulik_

Recommended Posts

ee a ja czytalem, czytalem od paru miesiecy o pompach itd ... jakis miesiac temu to w ciemno bralbym powietrzna, ale myslalem i stwierdzam ze jednak wezne kociol na ekogroszek ... - z moim domkiem wyjdzie mnie jakeis 2 t na sezon, mzoe wiecej roboty, ale co te 5 dni moge nasypac groszku i wysypac popiół, ale bede mial zawsze ciepło, a nie tylko w taniej taryfie, wygoda ze nie bede musial wszystkiego robic w taniej taryfie -- juz teraz place rachunki za prad po okolo 450zl, i to z 80% byloby w drozszej taryfie ...

zainstaluje sobie powietrzna pompe jakas za okolo 3tys. do cwu, ale to wszystko ....

dokładnie jest jak pisze miki ;) mam kilku znajomych ekogroszkowców którzy klną na tą "bezobsługową' metodę i przeklinaja dzień w którym kupili piec-cud. Po pierwsze syf masakryczny wszędziej pełno pyłu, człowiek jest cały upieprzony, podajnik ciągle się zacina, Jeden ze znajomych na początku wzywal serwis, owszem przyjeżdżali i odblokowywali kasując 200zł, po kilkunastu wizytach w miesiącu stwierdzil że sam będzie odblokowywał bo drogi to interes. Jak nie zauważysz to się zapcha, wygaśnie w palenisku, popiołu wcale nie jest mało trzeba go gdzieś wywieść no i trzeba miec miejsce na skladowanie worów. Inni znajomi maja garaż na dwa samochody, jeden stoi na dworzu a na jego miejscu jest eko... Inni skoleji mają piec na eko od dwóch lat tez mieli problemy z podajnikiem, ze dwa miesiące temu nad ranem piec się zaciął i mieli pożar w piwnicy, dobrze ze nie wnocy zdążyli wezwać straż pożarną... Zreszto można też poczytać opinie na forum

dokładnie jest jak pisze miki ;) mam kilku znajomych ekogroszkowców którzy klną na tą "bezobsługową' metodę i przeklinaja dzień w którym kupili piec-cud. Po pierwsze syf masakryczny wszędziej pełno pyłu, człowiek jest cały upieprzony, podajnik ciągle się zacina, Jeden ze znajomych na początku wzywal serwis, owszem przyjeżdżali i odblokowywali kasując 200zł, po kilkunastu wizytach w miesiącu stwierdzil że sam będzie odblokowywał bo drogi to interes. Jak nie zauważysz to się zapcha, wygaśnie w palenisku, popiołu wcale nie jest mało trzeba go gdzieś wywieść no i trzeba miec miejsce na skladowanie worów. Inni znajomi maja garaż na dwa samochody, jeden stoi na dworzu a na jego miejscu jest eko... Inni skoleji mają piec na eko od dwóch lat tez mieli problemy z podajnikiem, ze dwa miesiące temu nad ranem piec się zaciął i mieli pożar w piwnicy, dobrze ze nie wnocy zdążyli wezwać straż pożarną... Zreszto można też poczytać opinie na forum

To jakieś totalnie czarne scenariusze - pożary, serwis ileś tam razy w miesiącu po 200 zł, itp. Nie przesadzajmy, zabezpieczenie zerwało mi się może z 8 razy w 3 lata, sąsiadowi chyba nawet mniej, kwestia kupna porządnego opału, a nie "kamieni" za pół-darmo. W większości muszę się jednak zgodzić, bo trzy sezony walczyłem z eko i rzuciłem ręcznik. Miałem dosyć syfu i targania brudzących worów z opałem i wynoszenia ogromnej ilości żużla i popiołu. Przerzuciłem się na pellet i 3/4 uciążliwości związanych z ekogroszkiem poszło w zapomnienie, a koszt ogrzewania wzrósł o 10% :) Przestrzegam wszystkich nieprzekonanych jeszcze do PC w 100%, żeby nie dali się "nabić w bezobsługowy ekogroszek". Jeśli z jakichś niezrozumiałych dla mnie powodów ktoś się uprze na paliwie stałym, to niech celuje od razu w porządny kocioł przystosowany do pelletów. 8 do max.15% droższe grzanie od ekogroszku, a obsługa, ilość popiołu i czystość w kotłowni - nieporównywalne.

no, akurat mieszkam w domku z takim kotłem i generalnie zadowoleni jestesmy, jak mocne mrozy to sie dosypuje co 3-4 dni, a jak cieplej jak ostatnio to nawet do 7 dni ... - a co do zatykajacego sie slimaka to .... sie nie stosuje slimaka .... wtedy sie nie zapycha ...a worki, stoja na palecie pod chmurka" przykryte plandeka, wiec nie ma tragedii.., a jak piec dobrze ustawiony i opal dobry to i popiolu mało .... - jeszcze zobacze jakie ebda warunki zabudowy i jak nie pozwola kotła to biore pompe powietrzna, ale jak bedzie mozna to ekogroszek - bo jednak koszty beda o wiele nizsze ...

pozdro. !@

rydzaman ja nie twierdze że zawsze tak jest być może oni poprostu mieli pecha... czytałam ostatnio na forum lokalnym że facet zachwalał piec na słomę, pokazywał foty i był wielce uszczęśliwiony, zainwestował chyba coś ok 70 tyś w modernizację ogrzewania i przeliczył że szybko się zwróci bo ma swoją słomę, wielką obore w której ją trzyma i wystarczy że wrzuci na taśmę co jakiś czas klka snopów slomy... więc jak widać co dom to inne potrzeby...

paliwa stałe to nie tylko podajniki, zerwane zawleczki czy syf

musimy brać pod uwagę największy problem - jakość paliwa

nie każdy kupuje eko-groszek czy miał z dobrego źródła nie raz trafia się nam taki groszek że po przepaleniu podajnika mamy podajnik śmieci do wyrzucenia

ogólnie jeżeli miałbym wybrać paliwo stałe to chyba pellets bo najmniej z nim bałaganu :)

ale też musi być z dobrego źródła

kiedyś spotkałem się z firmą która na tonę pelletsu dosypywała 100kg piasku który po przejściu przez kocioł by ciekawą atrakcją dla użytkownika :)

no, akurat mieszkam w domku z takim kotłem i generalnie zadowoleni jestesmy, jak mocne mrozy to sie dosypuje co 3-4 dni, a jak cieplej jak ostatnio to nawet do 7 dni ... - a co do zatykajacego sie slimaka to .... sie nie stosuje slimaka .... wtedy sie nie zapycha ...a worki, stoja na palecie pod chmurka" przykryte plandeka, wiec nie ma tragedii.., a jak piec dobrze ustawiony i opal dobry to i popiolu mało .... - jeszcze zobacze jakie ebda warunki zabudowy i jak nie pozwola kotła to biore pompe powietrzna, ale jak bedzie mozna to ekogroszek - bo jednak koszty beda o wiele nizsze ...

pozdro. !@

to ja zazdroszczę takiego podajnika, że co 7 dni się zasypuje. i może jescze pali się cały czas.... czy masz regulator pokojowy co go wyłącza. ja palę już sześć sezonów i mam dosyć. zbieram na pompę P-W i to Zubadana bez modułu hydraulicznego bo też można bez tego się obyć i cena zbliży się do Atlantica.

to ja zazdroszczę takiego podajnika, że co 7 dni się zasypuje. i może jescze pali się cały czas.... czy masz regulator pokojowy co go wyłącza. ja palę już sześć sezonów i mam dosyć. zbieram na pompę P-W i to Zubadana bez modułu hydraulicznego bo też można bez tego się obyć i cena zbliży się do Atlantica.

Czym, w jaki sposób zamierzasz odebrać ciepło z jedn.zewnętrznej, jak nie oryginalnym modułem hydraulicznym ? Pytam z ciekawości.