sepoy 04.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Będę chciał zabudować na ściance telewizyjnej w salonie 6m2 płytek z pociętych cegieł. Ściany są już niestety tynkowane tynkiem gipsowym, a na dodatek pokryte gładziami z flizeliną. Można przykleić płytki bezpośrednio na gładzie, czy lepiej je wcześniej przeorać?Robił już ktoś coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 05.03.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Zagruntować i kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 05.03.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Myślę, że bezpieczniej byłoby troszkę popsuć tą gładką powierzchnię i dopiero gruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 05.03.2012 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Spróbuję ściągnąć tę warstwę z flizeliną żeby dotrzeć, co najmniej do tynków. Któryś z płytkarzy radził wtopić pod spód siatkę. Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 05.03.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A według niego jakie zadnie ma spełniać ta siatka? Siatka służy jako warstwa zbrojąca tynki. Tu nie ma potrzeby pchać się w koszty. Można wtopić i zbrojenie ze stali konstrukcyjnej, tylko jakoś trudno znaleźć dla takiego rozwiązania sensowne uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 05.03.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Siatka przenosiła by obciążenie z punktu na płaszczyznę. Można by ją dodatkowo zakotwić (wkrętami na kołkach) do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 06.03.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Siatka przenosiła by obciążenie z punktu na płaszczyznę. Można by ją dodatkowo zakotwić (wkrętami na kołkach) do ściany. Czy chcesz kleić płyty marmurowe o grubości pięciu centymetrów czy płytki???? TYLKO zagruntować i kleić, nie robić doktoratów to tylko płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 06.03.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Płytki z cegły mają grubość 2cm (cięta cegła). Też uważam, że gładzie "powinny" to utrzymać. Miejsce jest jednak newralgiczne, bo z jednej strony podłoże nie jest całkiem dobre, a z drugiej, pod spodem będzie mój ukochany sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 07.03.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Klej na Atlas Plusa i się nie bój o sprzęt. Zwróć uwagę na farbę, jeśli ma w sobie bardzo dużo lateksu jak np beckers, to warto się jej pozbyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 08.03.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Płytki z cegły mają grubość 2cm (cięta cegła). Też uważam, że gładzie "powinny" to utrzymać. Miejsce jest jednak newralgiczne, bo z jednej strony podłoże nie jest całkiem dobre, a z drugiej, pod spodem będzie mój ukochany sprzęt Jeśli jest tak jak piszesz (gładzie, nie ma słowa o farbie) to podłoże jest "całkiem dobre", wymaga tylko gruntowania. Dzisiejsze kleje nie sprawiają problemu. Przecież klejenie na gipsie (tynk, płyta KG itp) to obecnie norma. Reszta to doktorat - wygląda, że masz już tezę, którą chciałeś potwierdzić i coś nie wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 14.03.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jeśli jest tak jak piszesz (gładzie, nie ma słowa o farbie) to podłoże jest "całkiem dobre", wymaga tylko gruntowania. Dzisiejsze kleje nie sprawiają problemu. Przecież klejenie na gipsie (tynk, płyta KG itp) to obecnie norma. Reszta to doktorat - wygląda, że masz już tezę, którą chciałeś potwierdzić i coś nie wyszło . Racja, w każdym razie dzięki za odzew Wczoraj wziąłem się za ściąganie gładzi, a przy okazji ściągam tynk. Gładzie dobrze, że ściągnąłem, tynku nie musiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts