marcin2372 04.03.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam Czy można zmienić konstrukcję więźby dachowej - ta na rysunku, ponieważ mój cieśla upiera się żeby krokwie oprzeć na płatwiach pośrednich opartych na ścianach nośnych i w ten sposób pozbyć się płatwi kalenicowej. W sumie miał robić tak jak w projekcie i umówiliśmy się na odbiór zestawienia materiału jaki miał przygotować, ale ten przeliczył drzewo na inną konstrukcje. Mówi ,że rozwiązanie z płatwiami pośrednimi jest lepsze - dach jest sztywniejszy i stabilniejszy. Tłumacze mu ,że kominy przeszkadzają , a cieśla twierdzi ,że poradzi sobie - ominie komin, albo podeprze płatew słupkiem lub belką stalową. Nie wiem co robić bo facet ma bardzo dobre opinie i nawet z rozmów z dekarzami wszyscy mówią ,że jest bardzo solidny - nie trzeba po nim poprawiać. Martwię się ,że kominy będą przeszkodą i wyjdą jakieś problemy. U mnie są 2 kominy wentylacyjny i od pieca, ale jak by nie patrzeć są w świetle płatwi - kominka nie będzie więc z jednej strony nie ma problemu. Zmiana konstrukcji na pewno ułatwiła by zagospodarowanie poddasza ,ponieważ wyeliminowała by słupki podpierające płatew kalenicową (opierają się o strop). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.03.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Od czego masz kierownika budowy! Każda zmiana wiąże się konsekwencjami w dalszym etapie. Jednocześnie przypominam, że o zmianach może decydować tylko projektant. Jeśli uważa,że zmiana konstrukcji jest nieistotna to powinien na oryginale projektu wnieść stosowny zapis. Jeśli uzna to za zmianę istotną będzie trzeba wystąpić o zmianę decyzji pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 04.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Twój strop zaprojektowany jest tak żeby udźwignąć obciążenie z płatwi kalenicowej a nie z pośrednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.03.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Twój strop zaprojektowany jest tak żeby udźwignąć obciążenie z płatwi kalenicowej a nie z pośrednich. Autor napisał w pierwszej wiadomości: krokwie oprzeć na płatwiach pośrednich opartych na ścianach nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 04.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Autor napisał też że płatwie kolidują z kominami. A więc, ściany nośne musiałyby być po obydwu stronach kominów, co jest mało prawdopodobne. Ściany pewnie przebiegają w lini z kominami. Ale nie znając całego projektu to tylko gdybanie. Edytowane 4 Marca 2012 przez winiu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 04.03.2012 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) http://img834.imageshack.us/img834/3289/w4912brzutparterurys1.pnghttp://img525.imageshack.us/img525/5897/w4912brzutpoddaszarys2.pnghttp://img833.imageshack.us/img833/1173/rysunek1t.jpg Zamieszczam rzuty może ułatwią ocenę sytuacji. Edytowane 4 Marca 2012 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jak kierownik budowy się nie zgodzi i nie naniesie poprawek na projekcie to cieśla nie ma nic do gadania. Moim zdaniem projekt jest przemyślany i radzę robić tak jak w projekcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 05.03.2012 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Właśnie jestem po rozmowie z kierownikiem i nie zgodził się na takie rozwiązanie. Argument to, że jest za duża odległość pomiędzy ścianami nośnymi(ponad 5m) i płatwie musiały by mieć podparcie po środku (słupek). Ewentualnie widzi rozwiązanie w płatwiach stalowych. Także chyba poszukam innego wykonawcy jeżeli obecny nie zgodzi się na taki projekt.Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.03.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 mam w sumie podobny problem, przynajmniej tak mi sie wydaje, ogladalem projekt w archonie , ale byl w fazie projektu, kupilem go i sie okazalo ze koncowo jak mi przyszedl mam dach z blachy w projekcie a ja chce miec dachowke gosc ktory mi robi adaptacje projektu twierdzi ze trzeba zrobic przeliczenia konstrukcyjne (koszt 600zl) , budowlaniec ktory bedzie budowal twierdzi ze problemu nie ma, zrobi co mu powiem, wezbe przeliczyl mi pod dachowke, tzn dolozyl troche drewna tu i tam i mowi ze bedzie OK - jest z polecenia i to pewna chlopina kierownika budowy jeszcze nie mam i mam pytanie jak to wyglada faktycznie dach najzwyklejszy dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 gosc ktory mi robi adaptacje projektu twierdzi ze trzeba zrobic przeliczenia konstrukcyjne (koszt 600zl) , budowlaniec ktory bedzie budowal twierdzi ze problemu nie ma, zrobi co mu powiem, wezbe przeliczyl mi pod dachowke, tzn dolozyl troche drewna tu i tam i mowi ze bedzie OK - jest z polecenia i to pewna chlopina Czemu adaptacji nie zlecisz temu chłopinie z polecenia ? Trochę drewna to dokłada sie do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Święte słowa!!! Ręce opadają jak się czyta taki tekst, że szkoda wydać 600,0 (słownie sześćset złotych) realizując dach za kilkadziesiąt tysięcy. Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 07.03.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Święte słowa!!! Ręce opadają jak się czyta taki tekst, że szkoda wydać 600,0 (słownie sześćset złotych) realizując dach za kilkadziesiąt tysięcy. Życzę więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam. moze najpierw poczytaj a potem odpisz bo widac ze jak tak pisales te 6000 postow to gratulacje, dach za kilkadziesiat tysiecy??? mam 140 metrow dachu i na calosc nie wydam wiecej niz 8 tys zl + wiezba ktora mnie wyszla 5 tys - wiec do dziesiatkow tysiecy jeszcze brakuje , chlopina z polecenia mi tego nie przeliczy bo to budowlaniec a nie konstruktor - czyli nie da mi na to papieru, dlatego pytalem jak to jest formalnie czy np kierownik budowy moze mi zmienic cos takiego czy nie a wy odrazu robicie najazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 07.03.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 moze najpierw poczytaj a potem odpisz bo widac ze jak tak pisales te 6000 postow to gratulacje, dach za kilkadziesiat tysiecy??? mam 140 metrow dachu i na calosc nie wydam wiecej niz 8 tys zl + wiezba ktora mnie wyszla 5 tys - wiec do dziesiatkow tysiecy jeszcze brakuje , Pan Andrzej miał raczej na myśli koszt dachu wykonanego przez legalnie działającą firmę a nie zatrudnionych na czarno "fachowców". chlopina z polecenia mi tego nie przeliczy bo to budowlaniec a nie konstruktor - czyli nie da mi na to papieru, dlatego pytalem jak to jest formalnie czy np kierownik budowy moze mi zmienic cos takiego czy nie a wy odrazu robicie najazd Zmian konstrukcji może dokonywać projektant a nie kierownik budowy (chyba że KB ma również uprawnienia projektowe i zrobi projekt zamienny z obliczeniami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 07.03.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 8 tyś za folie, łaty, dachówkę, dodatki, położenie i obróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 moze najpierw poczytaj a potem odpisz bo widac ze jak tak pisales te 6000 postow to gratulacje, dach za kilkadziesiat tysiecy??? mam 140 metrow dachu i na calosc nie wydam wiecej niz 8 tys zl + wiezba ktora mnie wyszla 5 tys - wiec do dziesiatkow tysiecy jeszcze brakuje ... Może ogranicz swoje komentaże do moich osiągnięć na tym Forum. Pisze bzdury albo nie wiesz co piszesz. Napisałeś, że planujesz pokryć dach dachówką. Koszt takiego kompletnego dachu to minimum 200,- za 1 m2 (materiał z robocizną) a przy tak małym dachu może dojść do 300,-. Tak więc Twój mały daszek to minimum 28.000,- a 600,- to 2% tej kwoty. Na koniec napiszę tak: "z gówna bata nie ukręcisz". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 08.03.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 8 tyś za folie, łaty, dachówkę, dodatki, położenie i obróbki ? 8 tyz za folie, dachowke, dodatki - polozenie i obrobki mam w cenie robocizny za SSO czyli jakies kolejne 8 tys Pan Andrzej miał raczej na myśli koszt dachu wykonanego przez legalnie działającą firmę a nie zatrudnionych na czarno "fachowców". Zmian konstrukcji może dokonywać projektant a nie kierownik budowy (chyba że KB ma również uprawnienia projektowe i zrobi projekt zamienny z obliczeniami). przepraszam bardzo ale dlaczego zakladasz odrazu ze ktos mi robi cos nielegalnie, ze nie prowadzi legalnie dzialajacej firmy? to ze mam ekipe z polecenia, to ze mam zaklepany termin od roku, to ze firma pracuje praktycznie caly rok bo swoje prace wykonuje rzetelnie i uczciwie to znaczy ze ma klientow bo ma niewygorowane ceny , dlatego wlasnie ja wybralem wlasnie o takiego KB z uprawnieniami mi chodzilo, tylko nie wiem jak to wyglada formalnie juz na budowie Może ogranicz swoje komentaże do moich osiągnięć na tym Forum. Pisze bzdury albo nie wiesz co piszesz. Napisałeś, że planujesz pokryć dach dachówką. Koszt takiego kompletnego dachu to minimum 200,- za 1 m2 (materiał z robocizną) a przy tak małym dachu może dojść do 300,-. Tak więc Twój mały daszek to minimum 28.000,- a 600,- to 2% tej kwoty. Na koniec napiszę tak: "z gówna bata nie ukręcisz". Pozdrawiam. panie ekpercie, nie neguje twoich 6tys postow ale smieszy mnie twoje podejscie, 200 za metr dachowka 32 zl metr brutto - razem z dachowkami bocznymi , membrana i wszystkimi dodatkami - koszt dachu to 8tys + robocizna ekipy czyli kolejne 8 tys wiec mnie wychodzi jakies 16 tys czyli okolo 100 za metr moze z malym haczykiem , nic na sile, nie musze miec najlepszej dachowki, moze byc zwykla bo mam zamiar mieszkac w srodku w domu a nie na zewnatrz na dachu, on mnie najmniej interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 No to mamy kupę śmiechu bo mnie śmieszy Twoje podejście. Jak widzę nic nie rozumiesz. Skoro dla Ciebie dach to tylko folia i dachówka to rozmowa jest bezprzedmiotowa. Jak zakończysz tą realizację to zsumuj wszystkie wydatki związane z dachem (drewno, łaty, materiały pokryciowe, rynny, podbitka i dodatkowe oraz transport i całą robociznę) a przekonasz się, że koszty przekroczą 200,- za 1 m2. Jakby na to nie patrzeć oszczędzanie 600,- na profesjonalnym, fachowym przeliczeniu więźby to absurd. Kolejny raz Ci życzę podejmowania rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 09.03.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 przelicze na pewno i jak mi wyjdzie ponad 200 za metr to bez bicia przyznam racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 10.03.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Jakby na to nie patrzeć oszczędzanie 600,- na profesjonalnym, fachowym przeliczeniu więźby to absurd. Absurd to jest myślenie że za 600 zł (netto czy brutto ?) otrzyma się "profesjonalne" przeliczenie więźby... za tą cene dostanie co najwyżej 2 kartki ręcznych obliczeń jednej ramy wykonane przez jakiegoś emerytowanego konstruktora "bez faktury". Prawdziwe profesjonalne obliczenia robione są w programach do obliczeń w 3 wymiarach, pozwalające zoptymalizować zużycie drewna konstrukcyjnego (czyli zaoszczędzić kilka dobrych tysięcy na materiale) - gdyby wyniki były sprzedawane za 600 zł (brutto ?) to taki konstruktor do końca życia nie spłaciłby programu - no chyba że używa do celów komercyjnych "darmowych" tzn pirackich wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ja tam jest starej daty i uważam, że za tą cenę spokojnie takie wyliczenie można zrobić tym bardziej iż jest to prosty dwuspadowy dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts