Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmian konstrukcji więźby w projekcie

marcin2372

Recommended Posts

Ja tam jest starej daty i uważam, że za tą cenę spokojnie takie wyliczenie można zrobić tym bardziej iż jest to prosty dwuspadowy dach. Pozdrawiam.

ale wg Elki potrzeba nowoczesnego i kosztującego krocie programu 3D....

....jakim cudem budowano budynki 20-30 lat temu??

PS, nie wnikam w specjalne konstrukcje przy które projektowało wiele osób przez długi czas....

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tam jest starej daty i uważam, że za tą cenę spokojnie takie wyliczenie można zrobić tym bardziej iż jest to prosty dwuspadowy dach. Pozdrawiam.

To ja w takim razie też jestem starej daty, ba za takie pieniądze, taki dach da się przeliczyć(działam legalnie na legalnym oprogramowaniu). Jasne, że do wszystkiego można używać Robota, czy Scia tylko po co?. Życzę powodzenia wykonawcy, jak ktoś zoptymalizuje dach robiąc co element to inny przekrój.

Gość elka51
ale wg Elki potrzeba nowoczesnego i kosztującego krocie programu 3D....

Nie trzeba... może to liczyć dziadzio-emeryt na kartce papieru... za 6 stówek albo i mniej - tylko wyliczone przekroje będą "nieco" grubsze niż obliczone w 3D i dach będzie o kilka-kilkanaście tysięcy droższy niż zrobiony w 3D.

....jakim cudem budowano budynki 20-30 lat temu??

Dziadzio-emeryt kiedyś był młody i tak samo liczył na karteczce :yes: wyliczając nieekonomiczne przekroje.

Właśnie jestem po rozmowie z kierownikiem i nie zgodził się na takie rozwiązanie. Argument to, że jest za duża odległość pomiędzy ścianami nośnymi(ponad 5m) i płatwie musiały by mieć podparcie po środku (słupek). Ewentualnie widzi rozwiązanie w płatwiach stalowych. Także chyba poszukam innego wykonawcy jeżeli obecny nie zgodzi się na taki projekt.

Dzięki za komentarze.

Cóz widze że masz projekt domu identyczny jak mój. Jeśli moge coś podpowiedzieć - to:

Nie rezygnuj z płatwi kalenicowej. Po środku masz (na tych 5 metrach) podparcie belką , następnie po belce na obu ścianach nośnych w środku (te stanowiace korytarz). I tak zrób. Nie mniej jednak co do tego projektu - to na pewno zwiększ przekroje belek - krokiew - daj grubszą. Ja dodatkowo dałem dwie płatwie pośrednie - nie likwidując kalenicowej i jej podpórek - i jestem z tego bardzo zadowolony - odległości między kalenicą i murłatą sa duże (ja co prawda podnosiłem ścianke kolankową do 40 cm) -dlatego dwie belki na środek wrzuciłem. I dach jest dużo stabilniejszy. Pamiętaj że przekroje belek sa liczone dla odpowiedniej klasy drzewa - jakiej w przeciętnym w tartaku w życiu nie kupisz - zatem lepiej dołożyć trochę grosza. Oczywiście wszystko to musisz skonsultować z projektantem i Twoim kierownikiem budowy.

8 tyz za folie, dachowke, dodatki - polozenie i obrobki mam w cenie robocizny za SSO czyli jakies kolejne 8 tys

przepraszam bardzo ale dlaczego zakladasz odrazu ze ktos mi robi cos nielegalnie, ze nie prowadzi legalnie dzialajacej firmy? to ze mam ekipe z polecenia, to ze mam zaklepany termin od roku, to ze firma pracuje praktycznie caly rok bo swoje prace wykonuje rzetelnie i uczciwie to znaczy ze ma klientow bo ma niewygorowane ceny , dlatego wlasnie ja wybralem

wlasnie o takiego KB z uprawnieniami mi chodzilo, tylko nie wiem jak to wyglada formalnie juz na budowie

panie ekpercie, nie neguje twoich 6tys postow ale smieszy mnie twoje podejscie, 200 za metr

dachowka 32 zl metr brutto - razem z dachowkami bocznymi , membrana i wszystkimi dodatkami - koszt dachu to 8tys + robocizna ekipy czyli kolejne 8 tys wiec mnie wychodzi jakies 16 tys czyli okolo 100 za metr moze z malym haczykiem , nic na sile, nie musze miec najlepszej dachowki, moze byc zwykla bo mam zamiar mieszkac w srodku w domu a nie na zewnatrz na dachu, on mnie najmniej interesuje

cóż może powinniśmy tego pana zatrudnić do działu kalkulacji. Bo ja jakbym nie kombinował to za taką sume dachu nie zrobie. :) Może kolega liczył tylko gwoździe itp dodatki?

cóż może powinniśmy tego pana zatrudnić do działu kalkulacji. Bo ja jakbym nie kombinował to za taką sume dachu nie zrobie. :) Może kolega liczył tylko gwoździe itp dodatki?

coz moze kolega nie potrafi negocjowac, nie ma potrafi rozmawiac przez telefon i pytac o ceny

wiezbe kupilem impregnowana po 680 za m3 , calosc wyszla mi na moj dach 4900 zl z dostawa na budowe , wliczajac w to laty, kontrlaty , deski czolowe

przeliczenie dachowki i akcesoriow mam chyba z 8 moze z 9 firm i ceny sa takie jak podalem, okna dachowe juz dawno kupione , czekaja w magazynie, wiec nie wiem czego nie rozumiesz, moze jestes z tych ktorzy buduja daom za duza banke i bedziesz sie zapieral ze domu tanio wybudowac sie nie da, ja jestem z tych drugich ktorzy licza kazdy grosz, bo wydaje swoje i dlatego ze buduje za gotowke liczy sie dla mnie kazdy grosz, za rok sie wyjasni kto mial racje

gratuluje ceny - 680 zł m3 w obecnym czasie to jest jakaś niezła abstrakcja. Albo ktoś Ci policzył po kosztach albo kupiłeś belki z osuszek lub tym podobnego badziewia. Nie wiem z jakiego regionu jesteś.Ja kupowałem drzewo na więźbe w czerwcu tamtego roku i płaciłem 800 nett0 - to była jedna z najlepszych cen - woj. dolnoślaskie. (niedawno kupowałem deski do zrobienia podłogi na stryszku i płaciłem 600 zł netto) i cała więźba na 260 m2 dachu kosztowała mnie 11K. Mój sarkazm z poprzedniego wpisu dotyczył Twojej kwoty. Jeśli przyjąć średnią cenę położenia dachówki wraz z obróbkami i wykonaniem więżby na poziomie 70 zł m2 + cena dachówki, zakończeń, foli itp 10-tu innych pierdół to się nagle okaże że te 16 tysięcy które podales to nawet przy małym dachu - to jakaś abstrakcyjna kwota. O oknach dachowych i wyłazach nie wspominam. Jeśli wykonałeś swój dach w tych pieniądzach - no to tylko sie cieszyć. Pytanie czy aby na pewno tak Ci wyszło i jeśli tak to czy jesteś z tego co masz zadowolony? Nie napisałeś jaka dachówka , jakie przekroje bele itd ale i tak wydaje mi sie że strasznie mało Ci to wyszło. Co do negocjacji - uwierz mi jestem w tym dobry i każdy zakup jest 10 x weryfikowny. :)

Gość elka51
"elka" a czemuż to wyliczenia na suwaku mają być gorsze od komputerowych??! Pozdrawiam.

Ponieważ:

- nie jest uwzględniana przestrzenna praca układu konstrukcyjnego.

- dam konia z rzędem dziadziowi który licząc w 2D na karteczce i suwaczku uwzględni prawdziwe (nie tylko narzucone normą) kierunki obciążenia wiatrem...

Efekt: przewymiarowane przekroje (nieekonomiczne) lub w wyjątkowych przypadkach przekroje są niedowymiarowane (niebezpieczne)

Edytowane przez elka51

Ponieważ:

Efekt: przewymiarowane przekroje (nieekonomiczne) lub w wyjątkowych przypadkach przekroje są niedowymiarowane (niebezpieczne)

Czyl wszystko co liczone bez uwzględniania 3d jest niekonomiczne lub niebezpieczne. Gratuluję podejścia. Belkę swobodnie podpartą zapewne też liczysz w 3d.

Ponieważ:

- dam konia z rzędem dziadziowi który licząc w 2D na karteczce i suwaczku uwzględni prawdziwe (nie tylko narzucone normą) kierunki obciążenia wiatrem...

Tym dziadziom to Ty i większość młodych projektantów powinna się nisko kłaniać , bo byli i są to w większości przypadków prawdziwi inżynierowie, a nie operatorzy programów komputerowych.

Zawsze miałem szacunek do starszych projektantów, mimo, że czasem faktycznie stawki projektownia potrafią zaniżać(nie w tym wypadku) z uwagi na bezkosztowy sposób działania

Ponieważ:

- nie jest uwzględniana przestrzenna praca układu konstrukcyjnego.

Lepsza jest młodzież co to w Czyde potrafi wszyścko wymodelować łącznie ze zbrojeniem belek #18 w rozstawach co 5mm.......

Kierownik ma racje przy stropach teriva już zaprojektowanych to trzeba wcześniej było skontaktować się z projektantem , zmienić strop najszybciej płytę żelbetową przeprojektowaną przez projektanta i wtedy bez problemy projektant może zmieniać konstrukcję dachu.

Twój fachowiec ma troszeczkę racji , ponieważ przy takiej długości krokwi i przy obecnych opadach śniegu nie istniało za duże obciążenie .

Ale najważniejsze. Kierownik budowy z inwestorem do projektasnta i można wszystko zmienić oczywiście w odpowiednim czasie.

Gość elka51
Czyl wszystko co liczone bez uwzględniania 3d jest niekonomiczne lub niebezpieczne.

Nie wszystko... widze ze "dziadziom" na odcisk nadepnęłam :D

Gratuluję podejścia. Belkę swobodnie podpartą zapewne też liczysz w 3d.

To zależy jakie działają na nią obciążenia...

"Dziadziom" którzy dalej liczą na karteczce (bo obsługa komputera stwarza wielki "problem"), negującym potrzebę obliczeń w 3D polecam kiedyś wycieczkę do Londynu - szczególnie "londyńskie jajo".

Nie było komputerów i powstawały wspaniałe dzieła inżynierskie. Teraz są komputery i zdarzają się totalne knoty. Poza wiedzą teoretyczną niezbędna praktyka.

Komputery ułatwiają życie ale zwalniają z myślenia. Pozdrawiam.

Nie było komputerów i powstawały wspaniałe dzieła inżynierskie. Teraz są komputery i zdarzają się totalne knoty. Poza wiedzą teoretyczną niezbędna praktyka.

Masz calkowitą rację, w każdej dziedzinie komputer może i jest znaczną pomocą ale nie zacznie za nas myśleć ( jeszcze nie teraz może w przyszłości ).

Zgadza się. Trzeba zawsze umiec zrozumiec jedna rzecz. Teoria a praktyka to dwie różne kwestie. I nie zawsze jedno idzie z drugim w parze.

Zgadza się. Trzeba zawsze umiec zrozumiec jedna rzecz. Teoria a praktyka to dwie różne kwestie. I nie zawsze jedno idzie z drugim w parze.

Dziwne twierdzenie.Mnie zawsze teoria zgadza się z praktyką bo wiem że teoria to jest aktualny opis praktyki.Chyba miałeś na myśli jakąś hipotezę nie zweryfikowaną w praktyce.