Gość elka51 20.03.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 "Dziadkowie" jak zwykle te same bzdury klepią... Czy ja gdzieś pisałam że "pan komputer policzy"? NIE Czy ja pisałam o bezmyślnym przyjmowaniu wyników? też NIE... Pisałam o oszczędnościach i bezpieczeństwu jakie dają obliczenia wykonane w trójwymiarze przez doświadczonego inżyniera (a nie bezmyślnej małpy posadzonej przed komputerem czy "dziadka" mającego problemy z obsługą systemu operacyjnego...) Komputer to tylko narzędzie... i jest tak "mądre" jak jego operator. Niestety zapomniałam że forum jest w PL i dziadkowie nie mając żadnych argumentów przeciw będą wywlekać jakieś bzdurne argumenty z "wiekiem" (tak jakby wiek był równoznaczny z posiadaną wiedzą - bzdury do n-tej potęgi...) Zgadza się. Trzeba zawsze umiec zrozumiec jedna rzecz. Teoria a praktyka to dwie różne kwestie. I nie zawsze jedno idzie z drugim w parze. Ile ja to razy w PL słyszałam od patałachów robiących samowolne zmiany w projektach ze zwykłej głupoty/lenistwa/braku wiedzy etc etc... Co ciekawe w UK praktyka musi być i jest zgodna z "teorią" tzn z posiadaną dokumentacją projektową. ps. dziadzio siedzący na emeryturce licząc na karteczce też może się pomylić. Postawi przecinek nie tam gdzie trzeba, zrobi czeski błąd (np. zamiast 3 wpisze 8 lub na odwrót) etc etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Docent Ty jesteś doskonałym profesjonalistą. Potrafisz zaprojektować i wykonać dach. Wiesz jak projektować aby nie było problemów z wykonaniem i dla tego u Ciebie wszystko gra. Inni tylko projektują i czasami u nich nie gra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 20.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Niestety zapomniałam że forum jest w PL. Skoro takie złe to forum , to po co się na nim udzielasz i denerwujesz/obrażasz innych? Znajdź sobie jakieś forum u Angoli i tam zamieszczaj swoje niewiele warte opinie. Mam zbyt wielu kolegów inżynierów na wyspach, żeby uwierzyć w to jakie tam wszystko jest cudowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 "elka" a tak konkretnie to o co Ci chodzi? Czy aby nie bujasz w obłokach a może nas bujasz? A komputer to niby na czym poprzez drukarkę te wyliczenia drukuje nie na papierku? A jak się zawiesi to nic nie policzy ani nie wydrukuje. Dlaczego uważasz, że starsze osoby nie potrafią korzystać z komputera? A u Ciebie "UK" to może Ukraina? Zalecam lekki luzik. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 16.05.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 mam ten sam projekt i identyczny dylemat, tylko że planuję pokrycie z blachodachówki. Kierownik budowy uważa, że pod blachę można zastosować dwie płatwie pośrednie, zamiast kalenicowej, tylko trzeba je oprzeć o dodatkowe słupki w ścianach nośnych (przepraszam za niefachowe terminy, ale nie jestem budowlańcem). Ciągle mam jednak wątpliwości, co robić, bo kierownik nie zamierza tej zmiany wpisywać w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Myślę, że powinieneś zmienić kierownika. Obowiązkiem kierownika jest dopilnowanie aby realizacja budowy odbyła się zgodnie z projektem. Jak ma stosowne uprawnienia to może za Twoją zgodą dokonać zmian ale obowiązkowo musi nanieść je na projekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 16.05.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Rozmawiałem też z majstrem, który w żaden sposób nie jest powiązany z ekipą od dachu i twierdzi, że u siebie tez by robił dwie płatwie pośrednie na jętkach, zamiast płatwi kalenicowej. Na argument, że będą one miały aż 5 m długości, odpowiada, że nie powyginają się.... Wszyscy mówią, że jest to lepsze rozwiązanie, bo płatew kalenicowa "nic nie daje", a płatwie pośrednie lepiej usztywnią dach.... W sumie to głupieje już, nie wiem co robić. Panie Andrzeju, jakie mogą być skutki, jeśli nie zrobię płatwi kalenicowej, tylko płatwie pośrednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ja w swojej wypowiedzi nie kwestionowałem zasadności zmian tylko sposób ich dokonania! Jest to polepszenie a nie pogorszenie nie zmienia to faktu, że taka zmiana konstrukcji wymaga naniesienia na dokumentację i może to zrobić kierownik a jak nie chce to oznacza, że nie ma takich uprawnień. Należy zatem zwrócić się do konstruktora lub projektanta dobiorą odpowiedni przekrój i ewentualne podparcia (słupy) oraz naniosą zmiany w dokumentacji. Wykonanie samowolki może skutkować tym, że gdyby z jakichkolwiek innych przyczyn coś złego stało się za dachem cała odpowiedzialność może spaść na Ciebie a do tego gdyby dom był ubezpieczony firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 16.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 dzięki za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.09.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Dziwne twierdzenie.Mnie zawsze teoria zgadza się z praktyką bo wiem że teoria to jest aktualny opis praktyki.Chyba miałeś na myśli jakąś hipotezę nie zweryfikowaną w praktyce. ciesze się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts