Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmian konstrukcji więźby w projekcie

marcin2372

Recommended Posts

Gość elka51

"Dziadkowie" jak zwykle te same bzdury klepią... Czy ja gdzieś pisałam że "pan komputer policzy"? NIE

Czy ja pisałam o bezmyślnym przyjmowaniu wyników? też NIE...

Pisałam o oszczędnościach i bezpieczeństwu jakie dają obliczenia wykonane w trójwymiarze przez doświadczonego inżyniera (a nie bezmyślnej małpy posadzonej przed komputerem czy "dziadka" mającego problemy z obsługą systemu operacyjnego...)

Komputer to tylko narzędzie... i jest tak "mądre" jak jego operator.

Niestety zapomniałam że forum jest w PL i dziadkowie nie mając żadnych argumentów przeciw będą wywlekać jakieś bzdurne argumenty z "wiekiem" (tak jakby wiek był równoznaczny z posiadaną wiedzą - bzdury do n-tej potęgi...)

Zgadza się. Trzeba zawsze umiec zrozumiec jedna rzecz. Teoria a praktyka to dwie różne kwestie. I nie zawsze jedno idzie z drugim w parze.

Ile ja to razy w PL słyszałam od patałachów robiących samowolne zmiany w projektach ze zwykłej głupoty/lenistwa/braku wiedzy etc etc... Co ciekawe w UK praktyka musi być i jest zgodna z "teorią" tzn z posiadaną dokumentacją projektową.

ps. dziadzio siedzący na emeryturce licząc na karteczce też może się pomylić. Postawi przecinek nie tam gdzie trzeba, zrobi czeski błąd (np. zamiast 3 wpisze 8 lub na odwrót) etc etc...

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Docent Ty jesteś doskonałym profesjonalistą. Potrafisz zaprojektować i wykonać dach. Wiesz jak projektować aby nie było problemów z wykonaniem i dla tego u Ciebie wszystko gra. Inni tylko projektują i czasami u nich nie gra. Pozdrawiam.

Niestety zapomniałam że forum jest w PL.

Skoro takie złe to forum , to po co się na nim udzielasz i denerwujesz/obrażasz innych? Znajdź sobie jakieś forum u Angoli i tam zamieszczaj swoje niewiele warte opinie. Mam zbyt wielu kolegów inżynierów na wyspach, żeby uwierzyć w to jakie tam wszystko jest cudowne

"elka" a tak konkretnie to o co Ci chodzi? Czy aby nie bujasz w obłokach a może nas bujasz? A komputer to niby na czym poprzez drukarkę te wyliczenia drukuje nie na papierku? A jak się zawiesi to nic nie policzy ani nie wydrukuje. Dlaczego uważasz, że starsze osoby nie potrafią korzystać z komputera? A u Ciebie "UK" to może Ukraina? Zalecam lekki luzik. Pozdrawiam.

• 1 month później...

mam ten sam projekt i identyczny dylemat, tylko że planuję pokrycie z blachodachówki.

Kierownik budowy uważa, że pod blachę można zastosować dwie płatwie pośrednie, zamiast kalenicowej, tylko trzeba je oprzeć o dodatkowe słupki w ścianach nośnych (przepraszam za niefachowe terminy, ale nie jestem budowlańcem).

Ciągle mam jednak wątpliwości, co robić, bo kierownik nie zamierza tej zmiany wpisywać w dzienniku budowy.

Myślę, że powinieneś zmienić kierownika. Obowiązkiem kierownika jest dopilnowanie aby realizacja budowy odbyła się zgodnie z projektem. Jak ma stosowne uprawnienia to może za Twoją zgodą dokonać zmian ale obowiązkowo musi nanieść je na projekt. Pozdrawiam.

Rozmawiałem też z majstrem, który w żaden sposób nie jest powiązany z ekipą od dachu i twierdzi, że u siebie tez by robił dwie płatwie pośrednie na jętkach, zamiast płatwi kalenicowej. Na argument, że będą one miały aż 5 m długości, odpowiada, że nie powyginają się.... Wszyscy mówią, że jest to lepsze rozwiązanie, bo płatew kalenicowa "nic nie daje", a płatwie pośrednie lepiej usztywnią dach.... W sumie to głupieje już, nie wiem co robić.

Panie Andrzeju, jakie mogą być skutki, jeśli nie zrobię płatwi kalenicowej, tylko płatwie pośrednie?

Ja w swojej wypowiedzi nie kwestionowałem zasadności zmian tylko sposób ich dokonania! Jest to polepszenie a nie pogorszenie nie zmienia to faktu, że taka zmiana konstrukcji wymaga naniesienia na dokumentację i może to zrobić kierownik a jak nie chce to oznacza, że nie ma takich uprawnień. Należy zatem zwrócić się do konstruktora lub projektanta dobiorą odpowiedni przekrój i ewentualne podparcia (słupy) oraz naniosą zmiany w dokumentacji. Wykonanie samowolki może skutkować tym, że gdyby z jakichkolwiek innych przyczyn coś złego stało się za dachem cała odpowiedzialność może spaść na Ciebie a do tego gdyby dom był ubezpieczony firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

• 3 months później...