brunet wieczorową 04.03.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam, impregnuję więźbę malując ją pędzelkiem. Środek to Kuprafung P (roztwór 50%). W instrukcji jest napisane aby ten roztwór rozcieńczyć wodą w stosunku 1:13. Jednak wydaje mi się, że jest to zalecane w przypadku kąpieli drewna. Ja maluję więc robię mocniejszy roztwór, rozcieńczam w stosunku 1:5. Czy to słuszne i czy nie popełniam błędu? Zamiast 2 razy malować, pomaluję raz mocniejszym roztworem. Czy Kuprafung P można stosować jako podkład pod lakier, bejcę? Podłogę stryszku (zrobioną z desek szalunkowych i wyheblowaną) chcę najpierw pomalować Kuprafungiem i potem na to jakiś lakier lub bejca. Czy tak mogę zrobić? Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Możesz stosować dowolne stężenie tylko po co? Podłogę na stryszku możesz później bejcować na dowolny kolor tylko po co? Ale oczywiście możesz tak zrobić no i maluj wałkiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.03.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Wałkiem jeszcze nie próbowałem, ale spróbuję. Pędzelkiem też idzie całkiem sprawnie. Drewno pije niesamowite ilości impregnatu. Dlatego też należałoby malować je z 5 razy... Ja za bardzo nie mam na to czasu (są inne równie ważne sprawy do wykonania) dlatego też robię mocniejszy roztwór i pomaluję raz, może dwa razy... Podłogę stryszku chcę mieć ładną, dlatego też wyhebluję ją i pomaluję. Oczywiście można byłoby tego nie robić, to tylko nieużytkowy, ciasny stryszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.03.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Podłogę stryszku chcę mieć ładną, to tylko nieużytkowy, ciasny stryszek... Chyba przyjęć tam nie będziesz organizował Nie lepiej zabezpieczyć ją jakimś preparatem dwu- lub trzyfunkcyjnym (w tym głównie Ogniochronem)? Strych jest tym miejscem, gdzie bywa się rzadko, dlatego radziłbym zabezpieczyć wszystkie drewniane elementy przede wszystkim przed ogniem Edytowane 9 Marca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Jak chcesz malować raz i dobrze polecam FireBioppoż Icopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.03.2012 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Nie chcę wydawać dużych pieniędzy na podłogę stryszku, ale jednak podstawową estetykę i funkcjonalność muszą mieć, nawet jeśli stryszek będzie odwiedzany kilka razy w roku. Więc najpierw pójdzie Kuprafung (lub inny polecany wyżej impregnat), zaś na docelową warstwę co byście polecili? Podłoga ma ok. 25m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 12.04.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam, impregnuję więźbę malując ją pędzelkiem. Środek to Kuprafung P (roztwór 50%). W instrukcji jest napisane aby ten roztwór rozcieńczyć wodą w stosunku 1:13. Jednak wydaje mi się, że jest to zalecane w przypadku kąpieli drewna. Ja maluję więc robię mocniejszy roztwór, rozcieńczam w stosunku 1:5. Czy to słuszne i czy nie popełniam błędu? Zamiast 2 razy malować, pomaluję raz mocniejszym roztworem. Czy Kuprafung P można stosować jako podkład pod lakier, bejcę? Podłogę stryszku (zrobioną z desek szalunkowych i wyheblowaną) chcę najpierw pomalować Kuprafungiem i potem na to jakiś lakier lub bejca. Czy tak mogę zrobić? Pozdrawiam, BWP Jeśli Twoja więźba była suszona komorowo to zabezpieczanie tym środkiem jest absolutnie zbędne, wystarczy wtedy konkretny ogniochronny, jeśli nie była, to powinieneś zmienić środek na wielofunkcyjny, robota ta sama ale efekt zasadniczo różny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 24.04.2012 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Zaimpregnować przeciwogniowo już gotową więźbę? hmmm aby było skuteczne - cały dach zamoczyć w basenie z 20-30% roztworem impregnatu. Naprawdę tego impregnatu (100% w postaci proszku) wychodzi 30-40kG na kazdy 1m3 co przy 20% roztworze daje liczby kosmiczne bo 4-5 razy wieksze (roztworu oczywiscie). Jeśli już malowałeś kuprafungiem typu P - miedziowy to teraz z ogniochronnych pozostaje tylko Kuprafung uniepalacz bo ten nie zawiera soli amonowych które reagują z wodorotlenkiem miedzi, który jest w kuprafungu typu P. Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 19.08.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam. Proszę o pomoc w wyborze impregnatu do więźby dachowej.Zastanawiam się nad tytanem niebieskim za 50 zł ( 5l 1:13) lub KUPRAFUNG NO za około 140zł (10kg 1:33)Więźba ma być pod blachodachóweczkę(około 400m2 blachy) Bardzo dziekuje za odpowiedz i pomoc:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.08.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Optowałbym za Kuprafungiem. Cale drewno za wyjątkiem łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 19.08.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) a co będzie jak pomaluję łaty?? Czymś trzeba je zaimpregnować wydaje mnie się , prawda??:/ cytuję sprzedawce kuprafunga no: "Oferta dotyczy impregnatu do drewna KUPRAFUNG-NO roztwór 100% 10kg na 400l wody (przy impregnacji metodą kąpieli). KILKA SŁÓW O OFEROWANYM PRZEZ NAS PRODUKCIE: PREPARAT KUPRAFUNG - NIE POWODUJE KOROZJI BLACHY! KUPRAFUNG - NO jest ciekłym, wodorozcieńczalnym koncentratem służącym do zabezpieczania drewna przed grzybami i owadami technicznymi szkodnikami drewna. Fungicyd etofenprox odpowiada za jego właściwości owadobójcze. Preparat nie zawiera metali ciężkich, charakteryzuje się wysoką zdolnością do penetracji w głąb drewna. Nadaje się do użycia wewnętrz (np. do zabezpieczania drewna konstrukcyjnego stosowanego w budownictwie) jak i na zewnątrz pomieszczeń, w tym do zabezpieczania elementów architektury ogrodowej takich, jak płotki, pergole, meble ogrodowe. Nadaje się do zabezpieczania palet (także tych, które służš do transportu żywności). itd....." Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez DZIKU_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 20.08.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 proszę o pomoc j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Kontrłaty tak natomiast łat nie impregnuj. Na łatach opiera się blachodachówka i może dochodzić do korozji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 20.08.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 czyli żadnej impregnacji łat?? nawet czymś co się nadaje?? przecież robak może się łatwo do nich dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pod blachodachówkę żadnej. A ten robak to niby skąd? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts