Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

zasięgnąłem porad w sklepach "powierzchniowych" i dalej nic nie wiem :(

Robię ściany z GK, do ościeżnic mam profile UA, tylko pytanie jak zamontować do nich ościeżnice?

Jedna rada: na piankę, ale wtedy o ile większy rozstaw profili od szerokości ościeżnicy?

Druga rada: na śruby bezpośrednio do UA, przewiercając ościeżnice

Trzecia rada: najpierw do UA płytę gk a potem na piankę.

Drzwi mam 90, ale lekkie, więc już sam nie wiem, wolałbym poradę od praktyków.

Czy wykończenie płyt przy samej ościeżnicy zrobić na elastycznie czy nie ma takiej potrzeby?

pozdrawiam,

Grzegorz

Rada 1 -szpara tak żeby można było zapiankować, tyle co w murowanych otwarciach może 1.5-2 cm na stronę, Patrz instrukcja montażu

Rada 2-można, zawsze można dać jakąś drewnianą kantówkę w profil dla lepszego wkręcenia śrub i wzmocnienia konstukcji tak żeby córka-nastolatka mogła sobie nimi jeb...ąć jak zajdzie potrzeba...

Rada 3-chyba zależy od tego jakie masz ościeżnice, bo jak szerokie i regulowane, to po co?

Mam nadzieje że nie namieszałem a pomogłem, pozdrawiam!

W instrukcji montażu drzwi / latalogu powinien być podany potrzebny otwór. Jak nie możesz znaleźć to zastosuj radę Carpentera.

Do ścianek k/g są specjalne profile drzwiowe, zrobione z grubszej stali. Ale mało kto je stosuje, bo zwykle widuję, że te "ścianki" to atrapy i montowanie w nich drzwi zawsze budzi we mnie niesmak.. - miewam wrażenie, że trzaśnięcie drzwiami rozwali ścianę.

jedziesz pianą ale kup sobie 2 rozpórki w Castoramie (kolor żółty lub czerwony ) - przed pianowaniem ościeżnicy ustawiasz/rozpierasz/blokujesz profil ościeżnicy na 2 wysokościach na 1/3 od dołu i od góry. Po to to robisz żeby piana przez 2 dni banana do środka nie zrobiła na pionach profilu.

Kaman Młody czy nie kaman ?

P.S. w tego typu konstrukcjach jak drzwi wewnętrzne w ścianie GK nie robisz montażu na sztywno. Jak to jakiś Kolega napisał -nastoletniej córce Inwestora może przyjść ochota na pie...cie drzwiami :) Na sztywno to cała ściana GK pracuje a tak to piana amortyzuje siły wyzwolone przez hormony młodej :):)

Edytowane przez Charlie