Redakcja 04.03.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Uczcijmy pamięć podróżnych i kolejarzy, którzy nie dojechali do celu w sobotę wieczorem... Jak mimo elektroniki i zabezpieczeń może do takiej katastrofy dojść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manika 04.03.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Szok! Wręcz niemożliwe, aby doszło do takiej katastrofy w tych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.03.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jak mimo elektroniki i zabezpieczeń może do takiej katastrofy dojść? Nasze koleje mają systemy sygnalizacji i zabezpieczeń z lat 70tych. Na większości szlaków dyżurny ruchu nie zna położenia ani prędkości pociągu bez kontaktu radiowego z maszynistą. Jesteśmy pod tym względem w półwiecznym zastoju. W Japonii od latach 80tych maszynista obsługuje już tylko hamulec awaryjny. Wymownym symbolem naszego zacofania są semafory. W nowoczesnej sieci są kompletnie zbędne ponieważ: 1) Przy prędkości powyżej 300km/h stają się łatwe do przeoczenia w złych warunkach atmosferycznych 2) Prędkościami pociągów sterują komputery sieci dyspozytorskiej 3) W dobrze zarządzanej sieci pociąg zatrzymuje się tylko na stacji lub bocznicy a nie na szlaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.03.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam dzisiaj wieczorem i w nocy do przejechania ciężarówką ok. 550 km. Jak zobaczę jakiś wypadek z rannymi to nalegam na przyjazd ministra zdrowia.Gdyby nie daj Bóg zabici byli oczekuję Premiera z PrezydentemCzy śmierć pojedyńczej osoby na naszych drogach jest gorsza od katastrofy kolejowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 04.03.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Po co taki temat? Bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 04.03.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Mam dzisiaj wieczorem i w nocy do przejechania ciężarówką ok. 550 km. Jak zobaczę jakiś wypadek z rannymi to nalegam na przyjazd ministra zdrowia. Gdyby nie daj Bóg zabici byli oczekuję Premiera z Prezydentem Czy śmierć pojedyńczej osoby na naszych drogach jest gorsza od katastrofy kolejowej? nie pisz głupot jak nie musisz miałam niedawno wypadek samochodowy zapewniam Cię jest to zawsze straszne szerokości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Wyrazy współczucia dla ofiar i ich bliskich. Oby jak najmniej tego typu zdarzeń. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 05.03.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Straszne jest to, że życie ludzkie jest takie kruche i, że nie ma pewności czy za sekundę tutaj też będziemy. Wyrazy współczucia dla Rodziń Ofiar wypadku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Wyrazy współczucia dla rodzin ofiar katastrofy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta Ż 05.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Okoliczni mieszkańcy zachowali się wspaniale!!!Sołtyska wezwała mieszkańców na pomoc i nie zawiedli.Służby pomocnicze z trzech sąsiednich województw nie zawiodły.Działały zgodnie i sprawnie, lekarze przyszli do pracy mimo ,że nie mieli dyżurów.Wielki szacunek!!!Polski Naród sprawdził się w katastrofie. 10 prokuratorów zajęło się dochodzeniem. to tyle pisane z szacunkiem.Prezydent i premier też się zaafiszowali a co...Tcza siem umideź pokazdź z w bulu i nadzieji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 05.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Bardzo współczuję rodzinom, które straciły swych bliskich Przypomniała mi się tragedia sprzed kilku lat kiedy zawaliła się hala podczas wystawy gołębi w Katowicach; wówczas wieczorem w sobotę podawano,że prawdopodobnie kilka osób nie żyje, a rankiem w niedzielę włączyłam radio i słyszę,że ofiar jest ponad 60 !!! Pamiętam ten szok i niedowierzanie, tym bardziej,że wielu pochodziło z mojego otoczenia. A teraz - jakoś tak mi się skojarzyło podobnie - w sobotę tragedia, w niedzielę - niedowierzanie,że tylu zginęło... Nie znamy dnia, ani godziny ... Drażni mnie tylko,że media tak strasznie nakręcają takie sprawy, na każdym kanale dyskusje, dywagacje kto zawinił, dlaczego; zapraszanie ekspertów, wyciąganie wniosków; mam wrażenie,że to usilne " młócenie słomy" jakby nie można było tego typu pytań zostawić na później... szukanie winnych zostawić fachowcom i komisjom, zostawić w spokoju i dać się pozbierać fizycznie i psychicznie poszkodowanym w szpitalach, a nie latać z kamerami od jednego do drugiego; uszanować płacz i rozpacz rodzin; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annie.r 05.03.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 wyrazy współczucia dla rodzin ofiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts