lluka 04.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam Zastanawiam się nad tym czy poprawnie wykonałem izolację stropu na poddaszu nieużytkowym.Na betonie (strop lany, monolityczny) mam 5 cm styro EPS100 i na to 15+10cm wełny ISOROC ISOLIGHT - są to miękkie płyty, dodatkowo mam nimi obłożone ściany szczytowe, kolankowe i kominy. I tak to sobie leży. Od stycznia grzeję i nieco mnie zaskoczyły rachunki za gaz, więc zacząłem się zastanawiać, czy nie polepszyłbym znacząco izolacyjności przykrywając wełnę folią paroprzepuszczalną. Czy to ma jakieś praktyczne znaczenie, zauważalne dla portfela?Folię mogę dać tylko na strop - na ściany i kominy nie bardzo jest to do zrobienia już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A jak masz ocieplone ściany, nie masz mostków cieplnych, balkonów itp. może to nie wina ucieczki przez strop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lluka 04.03.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Reszta izolacji ok, brak balkonów itp. - jedynie poddasze zrobiłem po swojemu, bo w projekcie jest użytkowe z ocieplonymi połaciami, dlatego nie jestem pewien czy to jest poprawnie wykonane.W połaciach wełna powinna być szczelnie zamknięta (być może tylko przed wilgocią?), a u mnie na stropie nie jest i stąd moje wątpliwości. Edytowane 4 Marca 2012 przez lluka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.03.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam Zastanawiam się nad tym czy poprawnie wykonałem izolację stropu na poddaszu nieużytkowym. Na betonie (strop lany, monolityczny) mam 5 cm styro EPS100 i na to 15+10cm wełny ISOROC ISOLIGHT - są to miękkie płyty, dodatkowo mam nimi obłożone ściany szczytowe, kolankowe i kominy. I tak to sobie leży. Od stycznia grzeję i nieco mnie zaskoczyły rachunki za gaz, więc zacząłem się zastanawiać, czy nie polepszyłbym znacząco izolacyjności przykrywając wełnę folią paroprzepuszczalną. Czy to ma jakieś praktyczne znaczenie, zauważalne dla portfela? Folię mogę dać tylko na strop - na ściany i kominy nie bardzo jest to do zrobienia już teraz. Witam Niestety folia paroizolacyjnie nie da w tym przypadku nic w obszarze izolacyjności, tak więc termicznie nie polepszysz takiego rozwiązania przy zastosowaniu folii. Być może występują u Ciebie nieszczelności na łączeniach płyt styropianowych i wełnie. W układach warstwowych ważne jest również zastosowanie mijanki pomiędzy poszczególnymi warstwami. W ten sposób niwelujesz liniowe mostki termiczne przez które „ucieka” Ci spora część ciepła. No i ostatnia kwestia to, jakie współczynniki przewodzenia ciepła posiadają poszczególne produkty. My w swoich rozwiązaniach pokazujemy, że przy izolacji termicznej wykonanej przy użyciu produktów TOPROCK oraz SUPERROCK których deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła wynosi 0,035 W/mK, stosuje się grubość 27 cm. Wówczas uzyskujesz współczynnik przenikania ciepła na poziomie ok. 0,15, co wg standardu firmy Rockwool zaliczane jest do przegrody tupu energooszczędnego. Na stronie firmy znajduje się również kalkulator którym można wyliczyć sobie współczynnik przenikania ciepła U dla swojej przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts